Γιορτές στη σκιά της τροµοκρατίας: Σε κόκκινο συναγερµό η Γηραιά Ηπειρος για χτυπήµατα στις µεγάλες πόλεις - Αυξηµένη επιτήρηση και στην Ελλάδα
Εκατοντάδες αστυνοµικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ πρόσφατα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει για «τεράστιο κίνδυνο» κατά την ερχόµενη εορταστική περίοδο
Σε ύψιστη επιφυλακή είναι οι Αρχές σε όλη την Ευρώπη, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για ενδεχόµενα τροµοκρατικά χτυπήµατα. Ενισχυµένα είναι τα µέτρα ασφαλείας, κυρίως σε Γερµανία, Αυστρία αλλά και Ισπανία, καθώς -σύµφωνα µε δηµοσίευµα της «Bild»- ισλαµιστική οργάνωση µε µέλη στην Ευρώπη ήθελε να διαπράξει επιθέσεις το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ναούς στην Κολονία, τη Βιέννη και τη Μαδρίτη. Πίσω λοιπόν από στολισµένους δρόµους και φαντασµαγορικές βιτρίνες, εκατοντάδες αστυνοµικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ πρόσφατα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει για «τεράστιο κίνδυνο» κατά την ερχόµενη εορταστική περίοδο και ανακοίνωσε πως εφεξής θα διατίθενται επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για πρόσθετη ασφάλεια.
«Αυτό δεν σηµαίνει ότι όλοι οι µουσουλµάνοι πολίτες έχουν τάση στη βία. Αλλά βλέπουµε ότι η προσπάθεια ένταξής τους στα δυτικά κράτη δεν έχει επιτυχία», υπογραµµίζει η κ. Μπόση, φέρνοντας ως παράδειγµα τη Γαλλία, όπου ο βαθµός διαφοροποίησης αυτών των πολιτών είναι εξαιρετικά εµφανής και το µεγαλύτερο µέρος του είναι γκετοποιηµένο. Από την πλευρά της, η εγκληµατολόγος και ειδική σε θέµατα ασφάλειας, δρ Μαρία Χρ. Αλβανού, λέει στην «Α» της Κυριακής ότι: «Mετά την 7η Οκτωβρίου και την πολεµική απάντηση του Ισραήλ, έχει ανοίξει καινούργια σελίδα σε σχέση µε την τροµοκρατική και εξτρεµιστική δράση στην Ευρώπη». Σηµειώνει, δε, ότι πλέον «έχουν διαµορφωθεί συνθήκες επικινδυνότητας και µέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος και µάλιστα από διαφορετικές οµάδες πιθανής δράσης». «Το ισλαµιστικό δίκτυο φαίνεται να έχει εκµεταλλευτεί τα γεγονότα µε συσπείρωση και εκ νέου δραστηριοποίηση», προσθέτει.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»
Φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις
«Η ανησυχία βασίζεται στις κατ’ επανάληψη τροµοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών σε µεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από το 2016 στο Βερολίνο, το 2018 στη Γαλλία, αλλά και από τις πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία-Γερµανία, καθώς και τις συλλήψεις στη Γερµανία, φαίνεται µια ανησυχητική κινητικότητα ατόµων ή οµάδων µε σκοπό την πρόκληση θυµάτων» λέει στην «Α» της Κυριακής η καθηγήτρια ∆ιεθνούς Ασφάλειας, Μαίρη Μπόση. «Οι εορτές των Χριστουγέννων δίνουν τη δυνατότητα σε µεγάλα πλήθη να βρίσκονται σε εορταστικά κτίρια µε σκοπό τη συλλογική χαρά», αναφέρει, εξηγώντας ότι ταυτόχρονα αποτελούν «µοναδικό στόχο για την επίτευξη τροµοκρατικών πράξεων». Η καθηγήτρια ∆ιεθνούς Ασφάλειας σηµειώνει ότι πλέον η χώρα µας δεν αποτελεί εξαίρεση στην πιθανότητα τροµοκρατικών ενεργειών. Παράλληλα, αναφέρει ότι τα περισσότερα περιστατικά παρατηρείται πως σηµειώνονται «σε κράτη µε µεγάλο αριθµό µουσουλµάνων».«Αυτό δεν σηµαίνει ότι όλοι οι µουσουλµάνοι πολίτες έχουν τάση στη βία. Αλλά βλέπουµε ότι η προσπάθεια ένταξής τους στα δυτικά κράτη δεν έχει επιτυχία», υπογραµµίζει η κ. Μπόση, φέρνοντας ως παράδειγµα τη Γαλλία, όπου ο βαθµός διαφοροποίησης αυτών των πολιτών είναι εξαιρετικά εµφανής και το µεγαλύτερο µέρος του είναι γκετοποιηµένο. Από την πλευρά της, η εγκληµατολόγος και ειδική σε θέµατα ασφάλειας, δρ Μαρία Χρ. Αλβανού, λέει στην «Α» της Κυριακής ότι: «Mετά την 7η Οκτωβρίου και την πολεµική απάντηση του Ισραήλ, έχει ανοίξει καινούργια σελίδα σε σχέση µε την τροµοκρατική και εξτρεµιστική δράση στην Ευρώπη». Σηµειώνει, δε, ότι πλέον «έχουν διαµορφωθεί συνθήκες επικινδυνότητας και µέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος και µάλιστα από διαφορετικές οµάδες πιθανής δράσης». «Το ισλαµιστικό δίκτυο φαίνεται να έχει εκµεταλλευτεί τα γεγονότα µε συσπείρωση και εκ νέου δραστηριοποίηση», προσθέτει.
Τρόπος δράσης
Οπως εξηγεί η κ. Μπόση, συνήθως οι αρχές των ευρωπαϊκών κρατών εντοπίζουν τις ανησυχίες τους σε µεγάλες οργανώσεις του «ISIS» ή της «Αλ Κάιντα». «Αλλά οι διασπάσεις και τα παρακλάδια τους, που δρουν σε ευρωπαϊκές και γενικά δυτικές χώρες, είναι εξαιρετικά πιο επικίνδυνες» αναφέρει. Οσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, η κ. Μπόση λέει ότι: «Η τροµοκρατία αυτού του τύπου χρησιµοποιεί το στοιχείο της έκπληξης. ∆ηλαδή δρουν όταν δεν είναι αναµενόµενη η επίθεση. Προς το παρόν χρησιµοποιούν συµβατικά όπλα, µπορεί να επιτεθούν οπουδήποτε, αλλά παρατηρούµε ότι προτιµούν µεγάλες οµάδες ανθρώπων για να επιτύχουν πολλαπλά θύµατα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι χριστουγεννιάτικες και εορταστικές εκδηλώσεις, που προσελκύουν µεγάλα πλήθη, αποτελούν στόχο» προσθέτει.Οι «µοναχικοί λύκοι»
«Ανάλογα µε τις επιχειρησιακές επιλογές, τα χτυπήµατα µπορεί να είναι “τυφλά” ή στοχευµένα, ενώ οι δράστες ενδέχεται να ανήκουν σε συγκροτηµένες οµάδες ή να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί µόνοι τους -συνήθως διαδικτυακά- και να δρουν ανεξάρτητα από λειτουργική σχέση µε οργάνωση», λέει η δρ Μαρία Χρ. Αλβανού. «Η τελευταία περίπτωση δραστών-“µοναχικών λύκων” σε συνδυασµό µε τη χρήση απλών µέσων (µαχαίρι, επίθεση µε όχηµα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολη στην αποτροπή, δεδοµένου ότι λείπουν στάδια προετοιµασίας και επικοινωνίας µε ικανή διάρκεια, ώστε να εντοπίζουν σηµάδια τους οι Αρχές προς έγκαιρη αντιµετώπιση», όπως εξηγεί στην «Α» της Κυριακής. «Οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας πρέπει να είναι έτοιµες για διαφορετικούς τύπους επιθέσεων και δραστών» σηµειώνει.Τα µέτρα στη χώρα µας
Η δράση τζιχαντιστών βρίσκεται στο «µικροσκόπιο» των ελληνικών Αρχών εδώ και µια τριετία, λόγω των µεγάλων µεταναστευτικών ροών. Τα µέτρα που λαµβάνονται όµως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα µε την έναρξη του πολέµου στη Μέση Ανατολή. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει στήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης εντός και εκτός καταυλισµών προσφύγων-µεταναστών, τόσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παρακολουθούνται επίσης οι κινήσεις και τα κινητά τηλέφωνα υπόπτων. Αντίστοιχες οµάδες πληροφοριών υπάρχουν και από συγκεκριµένα τµήµατα της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίες στοχευµένα ελέγχουν εκείνους που πιστεύεται πως σχετίζονται µε κάποιον τρόπο µε τον «τζιχάντ». Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι διωκτικές Αρχές επιτηρούν νόµιµα και παράνοµα τζαµιά, χώρους συγκέντρωσης ισλαµιστών και έχουν χαρτογραφήσει σηµεία όπου έρχονται σε επαφή οι φανατικοί. Αντίστοιχες ενέργειες πραγµατοποιούνται σε Ροδόπη και Θράκη, όπου ανέκαθεν υπήρχε ύποπτη δραστηριότητα.*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»