Ερυθρά Θάλασσα: Σε τεντωμένο σκοινί ο πλανήτης - Ψηφίζει για αποστολή πολεμικών πλοίων η ΕΕ
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για βομβαρδισμούς στο έδαφος της Υεμένης
Δεν αποκλείεται ευρύτερη κλιμάκωση στην Ανατολή, από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας, με σημαντική εμπλοκή της Δύσης.
Ήδη, άλλωστε, πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών μάχονται με τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να προστατευθούν οι θαλάσσιες μεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανό να μην παραμείνει αμέτοχη, αρχής γενομένης από αύριο (4/1).
Συγκεκριμένα, σήμερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πρόταση για τη δημιουργία μιας αποστολής με στόχο την προστασία των πλοίων και την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Εδώ και μέρες, άλλωστε, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν, όχι μόνο γι’ αποστολή στρατού στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά για βομβαρδισμούς στο έδαφος της Υεμένης.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση που θα παρουσιαστεί αύριο, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών μελών για να εγκριθεί.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς καθώς οι εμπόλεμες πλευρές δεν μπορούν να συμβιβαστούν.
«Αυτό που έχουμε μάθει τα 30 αυτά χρόνια, και αυτό που μαθαίνουμε τώρα με την τραγωδία που βιώνει η Γάζα, είναι ότι η λύση πρέπει να επιβληθεί απ’έξω επειδή τα δύο μέρη δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προειδοποιώντας επίσης πως, «αν αυτή η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να καταλήξει στις φλόγες».
«Η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί μόνιμα παρά μόνο αν η διεθνής κοινότητα εμπλακεί έντονα για να το πετύχει και να επιβάλει μια λύση», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν «οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες».
«Πιθανή η κλιμάκωση της σύγκρουσης»
Την επομένη του πλήγματος κοντά στη Βηρυτό -θανατηφόρου για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς- το οποίο αναβίωσε τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης, ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι σκόπευε να επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη, τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, για να «αναζητήσει τρόπους εξόδου» από τη σύγκρουση.
«Αυτό που συνέβη χθες με τον θάνατο ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την παρέμβασή του στο πορτογαλικό σεμινάριο διπλωματίας.
Ο πόλεμος έφθασε στον Λίβανο την Τρίτη με τη δολοφονία στη Βηρυτό του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι, σε επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πως σκότωσε τον Αρούρι.
Η δολοφονία είναι ένα ακόμη σημάδι που δείχνει ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επεκτείνεται σε όλη την περιοχή, εμπλέκοντας την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ακόμη και τις θαλάσσιες οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο πόλεμος που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες έχει στοιχίσει τη ζωή 22.313 ανθρώπων στη Γάζα, κυρίως γυναικών, εφήβων και μικρών παιδιών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς, οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.