Ταϊβάν: Ο εκλεγμένος πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τη "σθεναρή υποστήριξή" τους
Ο Λάι Τσινγκ-τε ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη «σθεναρή υποστήριξή της στη δημοκρατία»
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε ευχαρίστησε σήμερα την Ουάσιγκτον για τη «σθεναρή υποστήριξή της στη δημοκρατία» στη νήσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ανεπίσημη αμερικανική αντιπροσωπεία. «Είμαι ευγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη σθεναρή υποστήριξή τους στην ταϊβανέζικη δημοκρατία, που πιστοποιεί τη στενή και ακλόνητη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ», δήλωσε, δυο μέρες μετά τις εκλογές, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τις αυξανόμενες πιέσεις της Κίνας.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Ταϊβάν εξήρε τη «στενή και ακλόνητη εταιρική σχέση» με τις ΗΠΑ
Η απερχόμενη πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, χαιρέτισε σήμερα την επίσκεψη ανεπίσημης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε σύμβολο της «στενής και ακλόνητης εταιρικής σχέσης» της Ταϊπέι και της Ουάσιγκτον, δυο μέρες μετά τις εκλογές στη νήσο.
«Η επίσκεψή σας είναι πολύ σημαντική», έκρινε η πρόεδρος Τσάι, καθώς «δείχνει πλήρως την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία στην Ταϊβάν κι υπογραμμίζει τη στενή και ακλόνητη σχέση ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».
«Ελπίζουμε πως οι σχέσεις με την Ταϊβάν θα συνεχίσουν να προχωρούν και ότι θα διαδραματίσουν ρόλο κινητήρα για την ευημερία και την ανάπτυξη της περιοχής και του κόσμου», πρόσθεσε.
Αποτελούμενη από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας Στίβεν Χάντλεϊ, τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ και την πρόεδρο του αμερικανικού ινστιτούτου στην Ταϊβάν Λόρα Ρόζενμπεργκερ, η αντιπροσωπεία θα συναντήσει «σειρά πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής» στη νήσο προτού αναχωρήσει αύριο Τρίτη.
«Είμαστε εδώ για να σας απευθύνουμε, όπως και στον λαό της Ταϊβάν, τα συγχαρητήριά μας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη 13η Ιανουαρίου», είπε ο Στίβεν Χάντλεϊ, χαρακτηρίζοντας τη δημοκρατία στη νήσο «παράδειγμα για όλο τον κόσμο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον στέλνει ανεπίσημη αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν έπειτα από εκλογές. Το 2016, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς είχε πάει στη νήσο δύο ημέρες μετά την ανάδειξη της κυρίας Τσάι στην προεδρία.
Η επίσκεψη καταγράφεται έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από την αύξηση της πίεσης, διπλωματικής και στρατιωτικής, της Κίνας, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της η οποία μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα και διά της βίας αν είναι απαραίτητο.
Χθες Κυριακή η Ταϊπέι κάλεσε την Κίνα να «αντιμετωπίσει την πραγματικότητα» και να «σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών», ενώ το Πεκίνο προειδοποίησε πως οποιαδήποτε κίνηση προς την ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα «τιμωρηθεί αυστηρά».
Μονολότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν -επισήμως, τη Δημοκρατία της Κίνας- ως κράτος, διατηρεί σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία, που αναγνωρίζει τυπικά ως μοναδική νόμιμη αντιπρόσωπο του κινεζικού έθνους, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής της «ενιαίας Κίνας», ταυτόχρονα προσφέρει για δεκαετίες στρατιωτική βοήθεια στη νήσο, τονίζει πως τάσσεται υπέρ του status quo, που κατ’ αυτή εγγυάται την ειρήνη, και αφήνει ανοικτό, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης «στρατηγικής αμφισημίας», το ενδεχόμενο να την υπερασπιστεί σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση της Κίνας.