Νταβός: Προβληματισμός από την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν - Προανήγγειλε νέες επιθέσεις των Χούθι
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συνέδεσε τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στην Γάζα
Εμφάνιση που παραπέμπει σε εκπρόσωπο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και όχι σε πολιτικό αξιωματούχου, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ-Αμπντολαχιάν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Διαβάστε επίσης: Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι "βάζουν φωτιά" στη διεθνή οικονομία - Οι κολοσσοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα, φόβοι για πληθωριστικό σοκ
Κάνοντας λόγο για τον «άξονα της Αντίστασης» δηλαδή τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, όπως η Χαμάς, οι Χούθι και η Χεζμπολάχ, ο υπουργός εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε πως οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ θα σταματήσουν αν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, προειδοποιώντας πως η σύγκρουση θα μπορεί να επιτείνει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.
«Ένα τέλος στη γενοκτονία στη Γάζα θα οδηγήσει στο τέλος των στρατιωτικών ενεργειών και κρίσεων στην περιοχή», «ανακοίνωσε» ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν από το Νταβός συνέδεσε τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με τις εξελίξεις στη Γάζα
«Η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας συνδέεται με τις εξελίξεις στη Γάζα και όλοι θα υποφέρουν αν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα… Όλα τα μέτωπα (της αντίστασης) θα παραμείνουν ενεργά», είπε ο ίδιος, προαναγγέλλοντας τις δράσεις των Χούθι ή της Χαμάς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε την Παρασκευή «τρομοκρατική οργάνωση» τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Χούθι, εξαπολύοντας – από κοινού με τη Βρετανία – αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα σε βάσεις των ανταρτών.
Είχαν προηγηθεί επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα ή και καταλήψεις κάποιων εξ αυτών των πλοίων από μέλη των Χούθι.
Ο Αμιραμπντολαχιάν υπεραμύνθηκε και της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ιράκ σε – κατά την Τεχεράνη – εγκαταστάσεις της Μοσάντ στο ιρακινό Κουρδιστάν, λέγοντας μάλιστα πως η χώρα του μοιράστηκε τις πληροφορίες που είχαν οι μυστικές της υπηρεσίες με τις αντίστοιχες του Ιράκ.
Ωστόσο το Ιράκ αρνήθηκε πως υπήρχε οποιοδήποτε τέτοιο κέντρο ισραηλινών κατασκόπων στη χώρα.