Ανταρκτική: Μηχανικός τα παράτησε όλα και από τις ΗΠΑ πήγε να δουλέψει στον Νότιο Πόλο - Η ζωή στους -60 βαθμούς
Tα παράτησε όλα και πήγε στον Νότιο Πόλο
"Είναι όλα πολύ ωραία μέχρι να ανοίξεις την πόρτα έξω", δήλωσε ο μηχανικός από τις ΗΠΑ που μετακόμισε στον Νότιο Πόλο
Έκανε αμέσως αίτηση για τη θέση μηχανικού με αμοιβή ύψους 80.000 δολαρίων ετησίως στον ερευνητικό σταθμό Amundsen-Scott του Νότιου Πόλου, που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν έμαθε γι' αυτήν το 2019 και έκτοτε δεν έχει κοιτάξει πίσω.
«Μια μέρα πέρασε ένας παλιός φίλος και μου είπε ότι χρειάζονταν έναν μηχανικό για να δουλεύει με snowmobiles οχήματα στον Νότιο Πόλο, σκέφτηκα ''γράψτε με!''», δήλωσε ο Τζεφ.
What happens when you pour a glass of root beer at the South Pole (-84°F, -64°C)
— Massimo (@Rainmaker1973) October 14, 2023
[📹 Jeff Capps / thejeffcapps]pic.twitter.com/gU9n9QrWou
Νότιος Πόλος: 6 μήνες παραμονή στο ψυχρότερο μέρος της Γης
Ένα από τα μεγάλα θέλγητρα, όπως είπε, ήταν ότι η δουλειά απαιτεί μόνο εξάμηνη παραμονή στον Νότιο Πόλο - δίνοντάς του «σχεδόν μηδενικές δαπάνες για τον μισό χρόνο». Ο μηχανικός παρομοίασε την άτυπη εργασία του με την αποστολή σε ένα πλοίο λόγω της απομόνωσής του από τον έξω κόσμο, με το πλησιέστερο κατάστημα να απέχει περίπου 3.200 χλμ.«Το αποκαλούμε διαστημόπλοιό μας, καθώς απέχει 1.100 χλμ από τον επόμενο πλησιέστερο ερευνητικό σταθμό», δήλωσε στο SWNS. «Είμαστε εντελώς απομονωμένοι από τα πάντα».
Αλλά και σαν να ζουν σε ένα σκάφος, οι 43 άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στον αυτάρκη σταθμό έχουν όλα όσα θα μπορούσαν να χρειαστούν μέσα στις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεφ που μαγειρεύουν τα γεύματά τους.
«Αν δεν ανοίξεις την πόρτα, απλά μοιάζει σαν να είσαι σε ένα ωραίο ξενοδοχείο», δήλωσε ο Τζεφ. «Έχουμε μια σπουδαία ομάδα σεφ. Είναι σε θερμοκρασία δωματίου μέσα και μπορείς να περπατάς με ένα μπλουζάκι».
Οι 43 υπάλληλοι και ερευνητές είναι σαν μια δεμένη οικογένεια κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που εργάζονται και ζουν μαζί χωρίς πολλές επαφές με ξένους.
Lunch at the South Pole
— Tired Earth (@Tiredearth) January 7, 2024
📸 Jeff Capps#TiredEarth #Antarctica pic.twitter.com/PZOVEYxtvb
"Είναι όλα πολύ ωραία μέχρι να ανοίξεις την πόρτα έξω"
«Χτίζεις μια εξαιρετικά στενή κοινότητα, καθώς βλέπεις τους ίδιους ανθρώπους κάθε μέρα, είναι όλα πολύ ωραία μέχρι να ανοίξεις την πόρτα έξω, τότε όλα αλλάζουν», είπε, σημειώνοντας το ένα μεγάλο μειονέκτημα.Οι θερμοκρασίες κοντά στον σταθμό του Νότιου Πόλου, που περιγράφεται ως «το πιο κρύο, ξηρό και ανεμοδαρμένο μέρος στη Γη» από τη NOAA - έχουν κατά μέσο όρο μείον 60 βαθμούς τον χειμώνα και ο Τζεφ εργάζεται συχνά έξω για να φτιάξει τα φορτηγά και τα snowmobiles που χρησιμοποιεί το προσωπικό. Ο υδράργυρος έπεσε στους συγκλονιστικούς -76 βαθμούς μία φορά, όταν ο μηχανικός δούλευε με χειμωνιάτικο καιρό.
«Νομίζεις ότι θα πεθάνεις αμέσως από το κρύο, αλλά είναι ένα ξηρό κρύο, οπότε στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται», είπε. «Το χειρότερο είναι ότι αν το κρύο χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο του δέρματός σας που είναι ακάλυπτο, έχετε μια έντονη αίσθηση καψίματος, αισθάνεστε σαν να τραυματίζεται το δέρμα σας με μαχαίρι».
Ένα άλλο ακραίο καιρικό στοιχείο στο Νότιο Πόλο είναι η έλλειψη ηλιακού φωτός. Δεν υπάρχει ήλιος για έξι μήνες του έτους και έχεις πλήρες φως της ημέρας για τους υπόλοιπους έξι. Τον χειμώνα ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ και το καλοκαίρι δεν δύει ποτέ.
«Τον χειμώνα είναι τρελό το έξω - είναι πάντα σκοτεινά, καθώς ο ήλιος δύει μία φορά τον χρόνο, οπότε είναι έξι μήνες φως της ημέρας και μετά έξι μήνες σκοτάδι», δήλωσε ο 33χρονος μηχανικός, σύμφωνα με τη New York Post.
«Το σκοτάδι, ωστόσο, επιτρέπει στο Νότιο Σέλας να λάμψει. Βλέπουμε επίσης το Βόρειο Σέλας σχεδόν κάθε μέρα, είναι καλή δουλειά αν μπορείς να το πετύχεις», δήλωσε.
Jeff Capps, who found himself spending over a year of his life at the South Pole, found a lot of warm humour to post on social media about the frozen continent. @vfennalvarado talks to him about what it was like to live in Antarctica. 🧊🥶 pic.twitter.com/uyavkWR0p7
— The Weather Network (@weathernetwork) January 23, 2024
Γνώρισε τη σύντροφό του στον Νότιο Πόλο
Παρά το σκοτάδι και την απομόνωση, ο 33χρονος υπολογίζει την κοινωνική ζωή στη δουλειά ως ένα από τα καλύτερά της στοιχεία. Αποκάλεσε τα πάρτι στον σταθμό «θρυλικά» και γνώρισε ακόμη και τη σύντροφό του, Μισέλ, στον σταθμό πριν από δύο χρόνια.«Είμαστε όλοι σαν μια μεγάλη οικογένεια, έχουμε διαφωνίες και διάφορα άλλα, αλλά εξακολουθούμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», είπε. «Όλοι κάνουμε ενοχλητικά πράγματα ο ένας στον άλλο, αλλά μετά κάνουμε πάρτι και πίνουμε ουίσκι μαζί».
Οι έξι μήνες διακοπής λειτουργίας επέτρεψαν στο ζεύγος να ταξιδέψει μαζί σε όλο τον κόσμο.
Έχουν κάνει ταξίδια στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Τουρκία, το Ντουμπάι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ομάν, σύμφωνα με το SWNS. Σχεδιάζουν να επιστρέψουν για να εργαστούν στην Ανταρκτική τον επόμενο χρόνο.