Τουρκία: Το παρασκήνιο της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της αμερικανικής "υπόσχεσης" για τα F-16
Σήμερα οι ανακοινώσεις για την παραχώρηση F-35 στην Ελλάδα
Στην Τουρκία, μετά την έγκριση του κοινοβουλίου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναμένουν την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για τα F-16
Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν λεπτομέρειες από το παρασκήνιο επικύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που υπέγραψε την Πέμπτη (25/12024) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε σχετικά: Οι Τούρκοι φαντασιώνονται πώς θα βγάλουν εκτός μάχης τα F-35: "Θα είναι άχρηστα αν χτυπήσουμε τη Λάρισα"
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υπερψήφισε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και έπειτα η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο, ζητώντας την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16, καθώς και του εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων.
Τουρκικά Μέσα αναφέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιάστηκε να πει το «ναι» μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος όταν έφτασε στην Άγκυρα συναντήθηκε με τον ίδιο και τον Τούρκο ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο πως εάν δεν επικυρώσει το πρωτόκολλο το συντομότερο δυνατόν, η πώληση των F-16 στην Άγκυρα θα τεθεί σε κίνδυνο. Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος επίσπευσε τη διαδικασία.
Η Τουρκία περιμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την αγορά των F-16, αποκάλυψε ο Ερντογάν
Αυτή τη στιγμή την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου αναμένει η Τουρκία για την αγορά των μαχητικών F-16, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδεχόμενος πως υπήρξε σχετική υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά.
Συγκεκριμένα, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το Kοινοβούλιό μας, μετά την υπόσχεση που μας δόθηκε, ψήφισε δόξα τω Θεώ με συντριπτική πλειοψηφία».
Ο ίδιος συνέχισε: «Μου ήρθε χθες (σ.σ. ο νόμος για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Το υπέγραψα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα ο Μπάιντεν έστειλε γραπτή εντολή -τρόπον τινά- τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στα άλλο Κοινοβούλιο (sic), εκφράζοντας το αίτημά του να προχωρήσουν τα κοινοβούλιά τους το συντομότερο δυνατό».
Περιμένουμε, είπε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης».
Πακέτο δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας και F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα - Σήμερα (26/1/2024) οι ανακοινώσεις
Άμεσα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή από το Στέιτ Ντιπαρτμεντ στον Κυριάκο Μητσοτάκη της επίσημης επιστολής για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα. H εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Ουάσινγκτον στο ελληνικό αίτημα που είχε στείλει η Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2022 για την προμήθεια μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.
Υπενθυμίζεται ότι το επίσημο ελληνικό αίτημα είχε υπογραφεί και σταλεί στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 2022 και η ελληνική πλευρά ζητούσε τότε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη και άλλα 20 υπό αίρεση. Παρότι οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας είχαν σταδιακά μέσα στον προηγούμενο χρόνο υπογράψει τα σχετικά έγγραφα, απέμεναν δύο πολύ σημαντικά βήματα για να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Αυτά φαίνεται να ολοκληρώνονται.
Παρότι η αμερικανική ηγεσία ήταν από την αρχή θετική για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, η διαδικασία είχε καθυστερήσει σημαντικά από την προσπάθεια τήρησης ισορροπιών με την Τουρκία και το παζάρι που βρισκόταν σε εξέλιξη για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αγορά F-16 από την Άγκυρα, για τα οποία το Κογκρέσο φαίνεται να ανάβει πλέον το «πράσινο φως».