Στην απόφασή του, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά. Αναφέρθηκε επίσης πως τα επιχειρήματα της Νότιας Αφρικής, η οποία προσέφυγε σε βάρος του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας, είναι ευλογοφανή, για αυτό και δεν έκρινε ως απορριπτέα την προσφυγή της Πρετόρια.


"Το Ισραήλ να επιτρέψει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα"

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.
Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας.

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ επίσης αναφέρεται πως το Ισραήλ οφείλει να υποβάλει έκθεση στο Διεθνές Δικαστήριο εντός ενός μήνα.

Ωστόσο, το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο δεν αποφάσισε την κήρυξη άμεσης εκεχειρίας.


"Οι δικαστές αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου - Απομονώνεται το Ισραήλ" λένε Παλαιστινιακή Αρχή και Χαμάς - "Κουραφέξαλα", απαντά ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ


Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.
«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής»

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε από την πλευρά του στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

"Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου", πρόσθεσε.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε πως "θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και τους πολίτες μας τηρώντας το διεθνές δίκαιο". Είπε επίσης ότι "το Ισραήλ διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο όπως κανένας άλλος".

Χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

"Χάγη και κουραφέξαλα", έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Διαδηλωτές υπέρ Ισραήλ και Παλαιστίνης έξω από το Διεθνές Δικαστήριο

Όπως αναφέρει ο Guardian, από νωρίς και πριν την ανάγνωση της απόφασης, υπήρχαν ομάδες διαδηλωτών υπέρ και των δύο πλευρών, με την ολλανδική αστυνομία να αποτρέπει τη συνάντησή τους. Οι φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές κρατούσαν ολλανδικές και ισραηλινές σημαίες και φωτογραφίες των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.



"Πρέπει όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν αμέσως", δήλωσε ο Ραφαέλ, ένας υποστηρικτής του Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian