Αγρότες βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών με τα τρακτέρ – Εντείνουν τις πιέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Μπαράζ κινητοποιήσεων
Κοινό αίτημα των αγροτών είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής
«Βράζει» η Ευρώπη από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι έχουν βγάλει τα τρακτέρ στις περισσότερες πρωτεύουσες. Οι αγρότες σε μια προσπάθεια να πιέσουν την Κομισιόν έφτασαν με τα τρακτέρ τους ακόμη και στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στην πλατεία Λουξεμβουργκ, λίγο πιο μακριά από το κτίριο που θα συνεδριάσουν αύριο Πέμπτη 1/2 οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Το θέμα μπορεί να μην ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αλλά μπήκε μετά από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις.
Κοινό αίτημα των αγροτών είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Οι αγρότες στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ «παρήλασαν» σε κεντρικούς οδικούς άξονες, λίγο πιο μακριά από το κτίριο όπου θα συνεδριάσουν εντός των επόμενων ωρών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το κίνημα των διαμαρτυριών στοχεύει να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα Κομισιόν, δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοίνωσε την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη.
Μπαράζ κινητοποιήσεων
Σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, μεταξύ άλλων, οι αγρότες έχουν βγεις στους δρόμους, με τις κινητοποιήσει να έχουν ξεκινήσει προ δύο εβδομάδων περίπου.
Αν και η αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά κυρίως το ζήτημα της Ουκρανίας, στην ατζέντα θα μπει και η κρίση με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν κλείσει μεγάλους εθνικούς δρόμους, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Ανησυχία στις Βρυξέλλες
Ενδεικτικό της ανησυχίας στους κόλπους των Βρυξελλών για τις μαζικές κινητοποιήσεις στις χώρες της ΕΕ, είναι η «ντρίμπλα» που έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, προτείνοντας να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.
Η πρόταση της Επιτροπής που εστάλη σήμερα στα κράτη-μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα.
Ιταλία: Αγρότες έστησαν μπλόκο σε διόδια
Περίπου εβδομήντα Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους, έστησαν σήμερα (31/1) μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.
Germany 🇩🇪
— James Melville 🚜 (@JamesMelville) January 24, 2024
Netherlands 🇳🇱
Poland 🇵🇱
France 🇫🇷
Romania 🇷🇴
Scotland 🏴
And now Italy 🇮🇹
Farmers across Europe are rising against governments. They have had enough of being undermined and hit with net zero restrictions.
Farmers feed us. Support them.
pic.twitter.com/CSKWLzMQ0n
Διαμαρτύρονται κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και της στάσης μεγάλων ιταλικών γεωργικών ενώσεων, διότι θεωρούν ότι δεν κινήθηκαν έγκαιρα προς υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους. Κύριες διεκδικήσεις των Ιταλών αγροτών, στην φάση αυτή, είναι η αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων τους και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν επίσης την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες.
Γαλλία: Ο Μακρόν έβγαλε τεθωρακισμένα
Στην Γαλλία η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών κλιμακώνεται, με τους αγρότες να έχουν αποκλείσει βασικούς αυτοκινητόδρομους και είναι αποφασισμένοι να μπουν στο κέντρο του Παρισιού. Οι κινητοποιήσεις τους έχουν επηρεάσει και χώρες με τις οποίες συνορεύουν (Βέλγιο, Ισπανία), με την κυβέρνηση να έχει βγάλει στους δρόμους τεθωρακισμένα, προκειμένου να προστατεύσει μια αγορά τροφίμων στο Παρίσι.
Ορισμένοι αγρότες κατάφεραν να μπουν στην αγορά, με την αστυνομία να προχωρά σε 79 προσαγωγές για παρεμπόδιση κυκλοφορίας, με 15 να μετατρέπονται σε συλλήψεις.
🇫🇷👏 France - This is Beautiful
— Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) January 31, 2024
Parents in Strasbourg take to the streets with their children riding toy Tractors to show support & solidarity with the French Farmers who are going toe to toe with the French Tyrannical Government. pic.twitter.com/gtU4mmRLJ5
Οι κινητοποιήσεις ωστόσο θα συνεχιστούν και αύριο αναμένεται να αυξηθούν και οι αστυνομικές δυνάμεις στο Παρίσι. Πάντως, η κοινή γνώμη είναι ξεκάθαρα με το μέρος των αγροτών, αφού σε δημοσκόπηση το 79% λέει πως πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Στους δρόμους Ισπανοί, Βέλγοι και Γερμανοί αγρότες
Οι Ισπανοί βγήκαν επίσης στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.
Farmers in Belgium right now #farmerprotests2024 #FarmersProtest pic.twitter.com/mkV4gKolOb
— DeronDevos (@DeronDevos) January 28, 2024
Στο Βέλγιο, οι αγρότες απέκλεισαν την πρόσβαση σε δρόμους προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε για άλλη μία ημέρα. Ένας διοργανωτής των κινητοποιήσεων, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Μπρούνο, είπε πως περισσότερα από 100 τρακτέρ συμμετέχουν στον αποκλεισμό.
Ένας εκπρόσωπος τύπου του λιμανιού της Αμβέρσας είπε πως αγρότες έχουν επίσης ξεκινήσει να εμποδίζουν φορτηγά από το να αποχωρούν και να εισέρχονται στο λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Μπλόκο έχει επιπλέον στηθεί σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Βέλγιο.
Στην Γερμανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν έντονες. Στο Αμβούργο πάνω από 1.500 τρακτέρ απέκλεισαν το λιμάνι, προκαλώντας χάος στην περιοχή. Κεντρικό αίτημα των αγροτών στη χώρα, παραμένει η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.
Ποια μέτρα μελετά η κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα η κυβέρνηση μελετά νέα μέτρα για να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, και μείωση στο αγροτικό ρεύμα.