Σοκαρισμένοι παραμένουν οι Βρετανοί μετά την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει προσβληθεί από καρκίνο, με τον ίδιο να έχει μπει στη νέα πραγματικότητα της ζωής του. Ο βασιλιάς Κάρολος «ανταποκρίνεται υπέροχα» μετά τη θεραπεία του καρκίνου, γράφει το independent.co.uk. Είναι στη «συνήθη καλή του φόρμα» και «τα αντιμετωπίζει θαυμάσια» μετά την πρόσφατη επέμβαση στον προστάτη και τη διάγνωση του καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα: Βασιλιάς Κάρολος: Μουδιασμένη η Αγγλία από τη διάγνωση για καρκίνο - Παρότρυνε τους γιους του "να μην κάνετε τα τελευταία μου χρόνια μια δυστυχία"


Παλάτι: «Ο βασιλιάς Κάρολος είναι σε καλή διάθεση»

Πηγή του παλατιού, πάντως, ανέφερε στους «Times» ότι ο βασιλιάς ήταν κουρασμένος από την προηγούμενη μέρα, αλλά σε καλή κατάσταση. «Αν δεν ήξερες τι συνέβη, δεν θα είχες ιδέα ότι είχε κάποια πάθηση», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», ο βασιλιάς θα περνά πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο βασιλικό κτήμα στο Σάντρινγκχαμ του Νόρφολκ και θα επιστρέφει στο Λονδίνο περίπου μία φορά την εβδομάδα για επαγγελματικούς λόγους και για θεραπεία.

Πηγή του παλατιού πρόσθεσε ότι «είναι σε καλή διάθεση, απλώς λίγο απογοητευμένος που η κατάστασή του επηρέασε όχι μόνο τα δικά του σχέδια, αλλά και των άλλων».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyypfy0zftm1)


Βασιλιάς Κάρολος: Το χρονικό της κατάστασης της υγείας του

Η διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο σόκαρε τη Βρετανία, καθώς ακολούθησε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πρώτη αναφορά του Μπάκιγχαμ ότι θα εισαχθεί στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για επέμβαση προστάτη.

Ο βασιλιάς Κάρολος, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, ήθελε να κοινοποιηθεί η κατάσταση της υγείας του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό να ελεγχθεί. Την Κυριακή έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει κάποια υπόνοια ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Ωστόσο, το παλάτι του Μπάκιγχαμ στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Απλώς αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι λαμβάνει θεραπεία.


Το χρονοδιάγραμμα της υγείας του βασιλιά Καρόλου

17 Ιανουαρίου: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοινώνουν ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα εισαχθεί στο νοσοκομείο για επέμβαση για διευρυμένο προστάτη την επόμενη εβδομάδα.
26 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος λαμβάνει θεραπεία για διευρυμένο προστάτη, μετά την εισαγωγή του στην Clinic London το πρωί. Η βασίλισσα Καμίλα λέει για τον σύζυγό της «τα πηγαίνει καλά».
29 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από τρεις μέρες. Το παλάτι λέει ότι θα πρέπει να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του, «για να έχει μια περίοδο ιδιωτικής ανάρρωσης».
31 Ιανουαρίου: Η βασίλισσα Καμίλα λέει ότι ο βασιλιάς Κάρολος «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» μετά την επέμβαση.
4 Φεβρουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση συνοδεία της βασίλισσας Καμίλα στην εκκλησία στο Σάντρινγκχαμ, με τον Κάρολο να χαιρετά τους δημοσιογράφους.
5 Φεβρουαρίου: Το παλάτι ανακοινώνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου που ανακαλύφθηκε κατά την πρόσφατη επέμβασή του και ξεκίνησε «θεραπεία». Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία λεπτομέρεια για τη μορφή του καρκίνου.


Βασιλιάς Κάρολος: Σε εφαρμογή ο νέος τρόπος λειτουργίας του Ανακτόρου του Μπάκιγχαμ

Με τη διάγνωση καρκίνου του βασιλιά Καρόλου και την αβεβαιότητα για το πότε θα επιστρέψει πλήρως στα δημόσια καθήκοντά του, ο μηχανισμός του παλατιού, ο οποίος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει προβλέψιμα ενδεχόμενα, τίθεται σε δράση.

Τα πρωτόκολλα, που κατοχυρώνονται σε καταστατικά και υπαγορεύονται με βασιλικά γράμματα σε διαδοχικές βασιλείες, έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση στην εκτέλεση των βασικών συνταγματικών καθηκόντων του μονάρχη.

Έτσι, καθώς ο βασιλιάς αρχίζει τη θεραπεία, η λειτουργία της διακυβέρνησης θα συνεχιστεί, αν και όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσε ο σχετικά νέος βασιλιάς.

Ενώ αναγκάστηκε να αναδιοργανώσει και να αναβάλει τα δημόσια καθήκοντά του, άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να αναλάβουν δράση. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είπε κάποτε: «Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν». Μια πηγή ζωής της μοναρχίας είναι η ορατότητά της. Οι επισκέψεις σε τοπικές κοινότητες είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο και οι θεαματικές τελετουργικές εκδηλώσεις», αναφέρει δημοσίευμα της «Guardian».

Με δύο ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτός δράσης -η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ, αναρρώνει από εγχείρηση στην κοιλιά και δεν θα ξαναρχίσει τα καθήκοντά της παρά μετά το Πάσχα-, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η βασίλισσα Καμίλα και η βασιλική πριγκίπισσα (πριγκίπισσα Άννα) φαίνεται πιθανό να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Πράγματι, η πριγκίπισσα Άννα, 73 ετών, που κάποτε παρατήρησε ξεκάθαρα ότι μια «αδυνατισμένη» μοναρχία «δεν ακούγεται καλή ιδέα από εκεί που βρίσκομαι», βρέθηκε να πηγαίνει σε τέσσερις αρραβώνες την Τρίτη.

Αναμένεται ότι ο 41χρονος Ουίλιαμ, ο οποίος επιστρέφει στο δημόσιο καθήκον αυτή την εβδομάδα, έχοντας πάρει άδεια, καθώς η σύζυγός του ήταν στο νοσοκομείο, θα αναλάβει ορισμένα από τα καθήκοντα για λογαριασμό του βασιλιά επιπρόσθετα από τις δικές του αρμοδιότητες.

Η ανακοίνωση της επιστροφής του στα καθήκοντά του, η οποία έγινε λίγες μόνο ώρες πριν από την ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ για τη διάγνωση του Καρόλου, έφερε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια σταθερότητα εντός της βασιλικής οικογένειας.

Θα είναι οικοδεσπότης σε μια τελετή αποδοχής στο κάστρο του Ουίνδσορ την Τετάρτη και εκείνο το βράδυ θα παραστεί στο ετήσιο γκαλά συγκέντρωσης κεφαλαίων του London Air Ambulance στο κέντρο του Λονδίνου, δήλωσε το παλάτι του Κένσινγκτον.

Ως ο μελλοντικός βασιλιάς και ο πρώτος στη γραμμή της διαδοχής, αναμένεται να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Η Καμίλα, επίσης, θα «συνεχίσει με ένα πλήρες πρόγραμμα δημοσίων καθηκόντων» όσο ο σύζυγός της λαμβάνει θεραπεία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του παλατιού, και μπορεί να παρέμβει κατά καιρούς στη θέση του συζύγου της. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις σε εκδηλώσεις που είναι γραμμένες στο ημερολόγιο, όπως και τα ταξίδια στο εξωτερικό, ελέγχονται ξανά.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αναμενόταν να επισκεφθούν τον Καναδά τον Μάιο. Ο βασιλιάς, ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, αναμένεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (Chogm) στη Σαμόα τον Οκτώβριο και ενδεχομένως θα μπορούσε επίσης να επισκεφθεί τη Νέα Ζηλανδία και ίσως την Αυστραλία το ίδιο διάστημα.

Αν και δεν επιβεβαιώθηκαν επικείμενες κρατικές επισκέψεις από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αυτές είναι γενικά προγραμματισμένες μήνες, αν όχι έναν χρόνο νωρίτερα.

Είναι κατανοητό ότι ο προγραμματισμός για μελλοντικές επισκέψεις θα συνεχιστεί όπου είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οποιεσδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Η ασθένεια του μονάρχη ενισχύει την προοπτική ότι ο Ουίλιαμ μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσει τον βασιλιά, ο οποίος είναι επικεφαλής στο Chogm, όπως ακριβώς έκανε ο Κάρολος για την αείμνηστη βασίλισσα στο παρελθόν. Άλλα ταξίδια θα μπορούσαν να αναβληθούν ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του βασιλιά.

Ο Ουίλιαμ μπορεί επίσης να καταλήξει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπηρεσία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στις αρχές Μαρτίου και στην 80ή επέτειο της D-day τον Ιούνιο.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν προβλέπουν ότι ο βασιλιάς δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει βασικά καθήκοντα του κράτους και σκοπεύει να συνεχίσει να παρακολουθεί την επίσημη αλληλογραφία του με το «κόκκινο κουτί», έγγραφα που του αποστέλλονται ως αρχηγού του κράτους από την κυβέρνηση, ενώ υποβάλλεται στη θεραπεία του.

Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνεχιστούν, εκτός αν οι γιατροί συμβουλέψουν τον βασιλιά να ελαχιστοποιήσει την προσωπική επαφή. Τότε, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή μέσω ασφαλούς βίντεο σύνδεσης.

Θεωρείται ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν ο βασιλιάς θα δεχθεί διαπιστευτήρια από τους ξένους πρεσβευτές. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει με επιλεγμένες κατ' ιδίαν συναντήσεις και να είναι διαθέσιμος για τις μηνιαίες συνεδριάσεις του μυστικού συμβουλίου, το οποίο λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανό του. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθούν βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το παλάτι στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid έδειξε ότι η αείμνηστη βασίλισσα ήταν σε θέση να εκτελέσει πολλά από τα συνταγματικά της καθήκοντα μέσω βίντεο σύνδεσης και ο βασιλιάς Κάρολος μπορούσε να κάνει το ίδιο.

Όμως, εάν είναι προσωρινά ανίκανος να εκτελέσει τα κρατικά του καθήκοντα για κάποιο χρονικό διάστημα, ο νόμος προβλέπει βασιλικούς βουλευτές, γνωστούς ως συμβούλους επικρατείας, που θα μπορούν να ενεργήσουν στη θέση του.

Προς το παρόν, το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν προβλέπει ότι οι σύμβουλοι θα είναι απαραίτητοι. Όμως, εάν συμβεί αυτό, προβλέπονται διατάξεις.

Εκείνοι που μπορούν να ενεργήσουν ως σύμβουλοι επικρατείας περιλαμβάνουν τη βασίλισσα Καμίλα και τους τέσσερις πιο ηλικιωμένους ενήλικες στη σειρά διαδοχής άνω των 21 ετών: τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον δούκα του Σάσεξ, τον δούκα της Υόρκης και την πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Επιπλέον, το 2022, ο βασιλιάς ζήτησε από το κοινοβούλιο να προσθέσει τον μικρότερο αδερφό του, τον δούκα του Εδιμβούργου, και την αδερφή του, τη βασιλική πριγκίπισσα, ως επιπλέον συμβούλους επικρατείας, ώστε να μπορούν να τον αντικαταστήσουν αν χρειαστεί, και η προσθήκη έγινε γρήγορα νόμος.

Η νομοθεσία πρόσθεσε την πριγκίπισσα Άννα και τον Έντουαρντ στη λίστα, αλλά δεν κατάφερε να αφαιρέσει τους Άντριου και Χάρι. Ωστόσο, οι δύο τελευταίοι δεν θα χρησιμοποιηθούν, καθώς, όπως ακούγεται, μόνο τα «εργαζόμενα μέλη» της βασιλικής οικογένειας θα κληθούν να ενεργήσουν ως σύμβουλοι επικρατείας.