To διπλό µήνυµα του Πούτιν προς τη ∆ύση: Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί «αδύνατη» µια ήττα της χώρας του και κάλεσε τις ΗΠΑ να πείσουν την Ουκρανία να διαπραγµατευθεί
"Η Δύση φοβάται περισσότερο μια ισχυρή Κίνα παρά μια ισχυρή Ρωσία"
Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί «αδύνατη» µια ήττα της χώρας του και κάλεσε τις ΗΠΑ να πείσουν την Ουκρανία να διαπραγµατευθεί
Συνέντευξη µε πολλούς αποδέκτες παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίµιρ Πούτιν, στον Αµερικανό δηµοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον. Ο Πούτιν χρησιµοποίησε το βήµα που του δόθηκε από τον γνωστό για τις συντηρητικές του απόψεις Αµερικανό δηµοσιογράφο για να στείλει µήνυµα ισχύος στη ∆ύση και στις ΗΠΑ, ενώ άδραξε την ευκαιρία να προπαγανδίσει τις θέσεις της Μόσχας µε αφορµή τον πόλεµο στην Ουκρανία.
Ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου µετά το 2021 σε δυτικό µέσο ενηµέρωσης και, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκε πολύ. Η συνέντευξη, όπως ήταν αναµενόµενο, επικεντρώθηκε στον πόλεµο της Ρωσίας µε την Ουκρανία. Ο Πούτιν επανέλαβε τον ισχυρισµό του ότι η εισβολή, την οποία το Κίεβο και οι σύµµαχοί του περιέγραψαν ως απρόκλητη επιθετική ενέργεια, ήταν απαραίτητη για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία και την αποτροπή της χώρας από το να αποτελέσει απειλή για τη Ρωσία µε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ακόµα επεσήµανε την άρνηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίµιρ Ζελένσκι, να πραγµατοποιήσει συνοµιλίες µε το Κρεµλίνο. Υποστήριξε επίσης ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να σταµατήσει να προµηθεύει την Ουκρανία µε όπλα και να πείσει το Κίεβο, το οποίο αποκάλεσε «δορυφόρο» των ΗΠΑ, να καθίσει για διαπραγµατεύσεις. «Ποτέ δεν αρνηθήκαµε τις διαπραγµατεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και συµπλήρωσε: «Θα πρέπει να πείτε στην τρέχουσα ηγεσία της Ουκρανίας να σταµατήσει και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων», ενώ κατέληξε λέγοντας πως η ήττα της Ρωσίας στον πόλεµο µε την Ουκρανία είναι «αδύνατη».
Η δολιοφθορά
Σε ό,τι αφορά την ανατίναξη του πετρελαιαγωγού Nord Stream, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα µεταξύ Ρωσίας και Γερµανίας, ο Πούτιν έριξε την ευθύνη στη CIA ή σε κάποια άλλη υπηρεσία του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως δήλωσε, «η CIA δεν έχει άλλοθι», απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της ∆ύσης για ρωσικό δάκτυλο στην όλη υπόθεση. Η επίθεση τον Σεπτέµβριο του 2022, η οποία συνέβη καθώς η Ευρώπη προσπάθησε να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας µετά την πλήρους κλίµακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέβαλε στις εντάσεις που ακολούθησαν.
Η πηγή της δολιοφθοράς ήταν και παραµένει ένα µεγάλο διεθνές µυστήριο. Για το µείζον θέµα µιας ενδεχόµενης ρωσικής επίθεσης σε χώρα-µέλος της Ε.Ε. που συνορεύει µε τη Ρωσία και τους φόβους που εκφράζονται όλο και πιο συχνά στους κόλπους της ευρωπαϊκής διπλωµατίας, ήταν κατηγορηµατικός ότι κάτι τέτοιο δεν θα µπορούσε να συµβεί, καθώς όπως ανέφερε: «∆εν έχουµε συµφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία ή αλλού... Γιατί να το κάνουµε αυτό;». Για την αντιπαράθεση της Κίνας µε τις ΗΠΑ, αλλά και µε άλλες χώρες συµµάχους τους, όπως η Ταϊβάν κ.ά., ανέφερε µε νόηµα ότι η ∆ύση φοβάται περισσότερο µια ισχυρή Κίνα απ’ ό,τι µια ισχυρή Ρωσία.
Για τον Τραµπ
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές του 2025 στις ΗΠΑ και σε αυτό που ακούγεται, ότι µια ενδεχόµενη επιστροφή του Τραµπ στον Λευκό Οίκο θα έφερνε πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία, αφήνοντας εκτεθειµένες την Ευρώπη και την Ουκρανία, ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις σχέσεις της χώρας του µε τις ΗΠΑ µετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν είναι η προσωπικότητα του ηγέτη που ορίζει τις σχέσεις, αλλά οι πολιτικές ελίτ, που αποφασίζουν και χαράσσουν πολιτική. Ανέφερε ως παράδειγµα την πολύ καλή σχέση του τόσο µε τον Τζορτζ Μπους όσο και µε τον Ντόναλντ Τραµπ, τον οποίο, όπως είπε, αδικεί η εικόνα που παρουσιάζει γι’ αυτόν µερίδα των ΜΜΕ στις ΗΠΑ.
Οι δύο ηγέτες έχουν αναφερθεί επανειληµµένα στο παρελθόν µε κολακευτικό τρόπο ο ένας για τον άλλο. Ο Τραµπ έχει ισχυριστεί πως, αν επιστρέψει στην εξουσία, µπορεί να επιλύσει τη σύρραξη στην Ουκρανία σε 24 ώρες. Αξίζει να αναφέρουµε ότι η συγκεκριµένη συνέντευξη συγκέντρωσε πάνω από 20 εκατοµµύρια θεατές τις πρώτες δύο ώρες προβολής της, αλλά σηµειώθηκαν και σφοδρές αντιδράσεις. Σύµφωνα µε τον «Guardian», αυτή η συνοµιλία στη Μόσχα «σηµάδεψε ένα νέο επίπεδο ντροπής για τον δηµοσιογράφο». Η ταµπλόιντ «Mirror» αποκάλεσε εχθρούς των ΗΠΑ και της ∆ύσης όλους όσοι συµµετείχαν στη διοργάνωση της συνάντησης. Οι «New York Times» ανησυχούν που ο Τ. Κάρλσον απέκτησε ξανά µια θέση στην επικαιρότητα, καθώς η συνέντευξη τον έφερε ξανά στο επίκεντρο πρώτη φορά µετά την ακύρωση της εκποµπής του στο Fox News, ενώ το CNN απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη συνέντευξη. Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο πολιτικός κόσµος στη ∆ύση απέφυγε να σχολιάσει µέχρι στιγµής τη συνέντευξη Πούτιν, πιστεύοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν µια έµµεση προβολή των θέσεων της Μόσχας.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής