Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγορείται ότι “κλείνει τα μάτια” στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας
Σύμφωνα με τον Guardian
Όχι μόνο ο Πάπας Φραγκίσκος αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις κατά της σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, αλλά έχει διογκωθεί το πρόβλημα με τις αναγκαστικές εκτρώσεις που κάνουν μοναχές.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγορείται ότι αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, σύμφωνα με ακτιβιστές και θύματα που πιστεύουν ότι το μέγεθος του σκανδάλου υπονομεύεται από την ηγεσία του Βατικανού.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κατηγορηθεί ότι αντιτίθεται σε μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετώπιζαν σοβαρά το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων από κληρικούς, ενώ παράλληλα «κλείνει τα μάτια» σε ιερείς που επιτίθενται σε μοναχές και τις αναγκάζουν να κάνουν εκτρώσεις, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Ο Πάπας υποσχέθηκε να «μην φείδεται προσπαθειών» για να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι παιδεραστές ιερείς και οι επίσκοποι που συγκάλυψαν τα εγκλήματά τους σε μια πρωτοφανή σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο του 2019, μια σύνοδο που θα σηματοδοτούσε μια καμπή στη διαχείριση ενός σκανδάλου που έχει εμπλέξει την Καθολική Εκκλησία εδώ και δεκαετίες.
Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος ποντίφικας που παραδέχθηκε δημοσίως ότι ιερείς είχαν επίσης κακοποιήσει σεξουαλικά καλόγριες, μερικές από τις οποίες μοιράστηκαν μαρτυρίες κατά τη διάρκεια της συνόδου, και δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τρεις μήνες αργότερα, το Βατικανό καθιέρωσε διαδικασίες για κάθε επισκοπή να αναφέρει καταγγελίες για κακοποίηση και να ενισχύει τη λογοδοσία για τις πράξεις των επισκόπων και των καρδιναλίων. Ο Φραγκίσκος κατήργησε επίσης τον κανόνα του «ποντιφικού απορρήτου» -ένα είδος κώδικα εμπιστευτικότητας- σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη διαφάνεια στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς
Πέντε χρόνια μετά, οι ακτιβιστές υπέρ των επιζώντων της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς λένε ότι ο Φραγκίσκος απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και ότι οι νέοι κανόνες είχαν μικρό αντίκτυπο.
Την Τρίτη, η Άν Μπάρετ Ντόιλ, συνιδρύτρια της BishopAccountability, η οποία παρακολουθεί τις υποθέσεις φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, ανέφερε 10 υποθέσεις από το 2019 που φέρεται να δείχνουν ότι ο Πάπας ευνοούσε τους κατηγορούμενους επισκόπους και κληρικούς έναντι των θυμάτων τους.
Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνεται εκείνη του Μάρκο Ρούπνικ, ο οποίος αφορίστηκε το 2020 μετά από κατηγορίες για σεξουαλική και ψυχολογική επίθεση εναντίον καλογριών που χρονολογούνται από τρεις δεκαετίες, αλλά το 2023 έγινε δεκτός σε επισκοπή της γενέτειράς του, της Σλοβενίας.
«Θα ήταν άλλο πράγμα αν ερχόμασταν εδώ για να μιλήσουμε για ένα συνολικά καλό ιστορικό με μια περιστασιακή ασυνέπεια, αλλά δεν είναι έτσι, μιλάμε για ένα συνεχές μοτίβο του Πάπα να υποστηρίζει κατηγορούμενους κακοποιούς», δήλωσε η Ντόιλ σε δημοσιογράφους στη Ρώμη. «Πιστεύω ότι είναι αντίθετος στη μεταρρύθμιση, τα μέτρα του έχουν σχεδιαστεί για να έχουν μικρό αντίκτυπο», υποστήριξε.
Εν τω μεταξύ, το Βατικανό γνώριζε για την κακοποίηση καλογριών από ιερείς επί δεκαετίες πριν από τη δημόσια αναγνώριση από τον Φραγκίσκο, αλλά «δεν έχει προκύψει τίποτα από τη δέσμευσή του» για την καταπολέμηση του ζητήματος, δήλωσε η Ντόρις Ράιζινγκερ, ακτιβίστρια και επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, η οποία συνέγραψε μια ερευνητική εργασία σχετικά με τα κορίτσια και τις γυναίκες που έμειναν έγκυες από ιερείς και τις επακόλουθες αναγκαστικές εκτρώσεις τους.
«Ενώ ο Πάπας καταδικάζει δημοσίως τις αμβλώσεις, παρομοιάζοντάς τες με την πρόσληψη δολοφόνου, κλείνει τα μάτια στους ιερείς που εξαναγκάζουν τις καλόγριες να κάνουν αμβλώσεις», δήλωσε η Ράιζινγκερ.
Οι αναγκαστικές εκτρώσεις μοναχών από ιερείς
Ανέφερε, επίσης, ότι ενώ μερικές καλόγριες είχαν μιλήσει για κακοποίηση από το 2019, ως επί το πλείστον φοβόντουσαν να μιλήσουν. Υπάρχει ελάχιστη μέριμνα για τις κακοποιημένες μοναχές, πολλές από τις οποίες έχουν εκδιωχθεί από τα τάγματά τους και έχουν μείνει άστεγες, και σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο «δεν υπάγονται σε κανένα καθεστώς», είπε.
«Ο Πάπας έχει παραδεχτεί την κακοποίηση των μοναχών, αλλά δεν έχει ενεργήσει γι' αυτό», επέμεινε η Ράιζινγκερ. «Και δεν έχουμε ακούσει ποτέ έναν πάπα ή επίσκοπο να αναγνωρίζει την εξαναγκαστική έκτρωση στα χέρια ιερέων. Αντιμετωπίζουν πάντα τις αμβλώσεις ως ζήτημα των μοναχών, ωστόσο δεν έχουν μιλήσει ποτέ για τους ιερείς που εξαναγκάζουν σε αμβλώσεις, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτό συμβαίνει».
Κατά την έρευνά της, η Ράιζινγκερ είχε συναντήσει περιπτώσεις στις οποίες ο ιερέας πλήρωνε για μια έκτρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης όπου χρησιμοποιήθηκαν χρήματα από τον έρανο των προσφορών.