Κύπρος: Οργή για τα σχέδια Τουρκοκυπρίων να κάνουν τα Βαρώσια "Λας Βέγκας της Μεσογείου"
Βαρώσια: Τα σχέδια ανάπλασης
Ιδιοκτήτης του τεράστιου οικοδομήματος πιστεύεται πως είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ', κάτι που όμως διαψεύδουν τα Ανάκτορα.
Νέα προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα για τον ήδη ταλαιπωρημένο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το όνομά του έχει έρθει στην επιφάνεια μέσω μιας υπόθεσης που προκαλεί τεράστια οργή, τουλάχιστον σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Κάρολος ο Γ’ φέρεται να διατηρεί ξενοδοχείο στα Βαρώσια, την πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη-φάντασμα, νότια της Αμμοχώστου, την οποία Τουρκοκύπριοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν ξαφνικά σε «Λας Βέγκας της Μεσογείου». Πρόκειται για το πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Golden Sands Hotel», το οποίο σήμερα -παγωμένο στο χρόνο- παραμένει άδειο και εγκαταλελειμμένο, ακολουθώντας τη θλιβερή μοίρα της ευρύτερης περιοχής, μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974.
Κύπρος: Το ξενοδοχείο στα Βαρώσια και ο βασιλιάς Κάρολος
Ιδιοκτήτης του τεράστιου οικοδομήματος, που μάλιστα ήταν το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων που εγκαινιάστηκε ποτέ, πιστεύεται πως είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ', κάτι που όμως διαψεύδουν τα Ανάκτορα. Πάντως, τα βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόκληση μεγάλης διπλωματικής διαμάχης, τα απόνερα της οποίας θα συμπαρασύρουν και τον Βρετανό βασιλιά.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Express», υπάρχουν στοιχεία στη διάθεσή της που καταδεικνύουν τις προθέσεις των Τουρκοκυπρίων για εκμετάλλευση της περιοχής. Στην ηλεκτρονική της έκδοση Express.co.uk τονίζεται ότι τα συγκεκριμένα σχέδια, που θέλουν να δώσουν ζωή στα Βαρώσια, την πόλη που τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε έκτοτε εγκαταλελειμμένη, θα βρουν εμπόδια τόσο από πλευράς ΟΗΕ όσο και από την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ αναφέρονται στον Κάρολο υπογραμμίζοντας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχείου θα αποτελέσει εμπόδιο για την αξιοποίησή του.
Το σχεδόν «ανέγγιχτο ξενοδοχείο», όπως αποκαλείται, χτίστηκε το 1974 και ήταν τόσο μεγάλο, που λέγεται ότι υπήρχε εσωτερικός σιδηρόδρομος για να μεταφέρει τους πελάτες από τον ένα χώρο του συγκροτήματος σε άλλον.
Η βασιλική οικογένεια έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι ιδιοκτήτης του είναι ο βασιλιάς, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, διατυπώνονται ερωτήματα αν χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ως hotspot για πρόσφυγες από τη Συρία. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών Μαρκ Φρανσουά για το ποια είναι η χρήση του ξενοδοχείου, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι δεν έχει ανάμειξη.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του ψευδοκράτους, ο βασιλιάς είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Golden Sands», το οποίο εξακολουθεί να φυλάσσεται και δεν είναι προσβάσιμο χωρίς ειδική άδεια.
Έπειτα από μία μακρά περίοδο πλήρους ερήμωσης, τον Οκτώβριο του 2020 και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ των Κατεχομένων ανακοίνωσαν ότι ανοίγει τμήμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Έτσι, στις 8 Οκτωβρίου άνοιξαν σημεία από την λέσχη αξιωματικών τουρκικού και τουρκοκυπριακού στρατού έως το ξενοδοχείο «Golden Sands».
Στην πόλη-φάντασμα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 45 άδεια ξενοδοχεία, 3.000 εμπορικά ακίνητα, 60 ξενοδοχεία διαμερισμάτων, 21 τράπεζες, 25 μουσεία, 20 θέατρα και 99 χώροι διασκέδασης.
Βαρώσια: Τα σχέδια ανάπλασης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Daily Express», τα Βαρώσια αναδεικνύονται ως ιδανική τοποθεσία για μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων λιρών μέσω τουρκοκυπριακής πρωτοβουλίας και της πρότασης μιας κοινοπραξίας δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών -μεταξύ των οποίων και ξενοδόχοι- απ’ όλο τον κόσμο. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται το χτίσιμο δεκάδων καζίνο, πολυτελών ξενοδοχείων, καταστημάτων κι εστιατορίων.Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή φαίνεται πως βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος Μοχάμεντ Γιασαράτα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Paradise and Premier Group of Companies, ταξιδιωτικός πράκτορας πολυτελείας στα Κατεχόμενα, στην Τουρκία και τη Μάλτα, ο οποίος δήλωσε στην «Daily Express»: «Για πάρα πολύ καιρό η Αμερική είχε το Λας Βέγκας ως λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Είναι καιρός η Ευρώπη να έχει έναν πόλο για να προσελκύσει τουρίστες απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη. Φέτος η πόλη κλείνει μισό αιώνα έρημη και αυτός είναι πάρα πολύς καιρός».
Σημειώνεται, πάντως, ότι εκτός από το επτάστερο ξενοδοχείο, η ιδιοκτησία και άλλων κτιρίων στο θέρετρο είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θα το εμποδίσει να επανέλθει στη ζωή, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια νομική διαμάχη. Ιδιοκτήτρια παραθαλάσσιας υπερπολυτελούς κατοικίας στα Βαρώσια είναι και η Ιταλίδα σταρ Σοφία Λόρεν, η έπαυλη της οποίας έχει αφεθεί πλέον στο έλεος του χρόνου. Η ίδια περιοχή με τη χρυσαφένια άμμο αποτελούσε καλοκαιρινό προορισμό για πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ράκελ Ουέλς και η Μπριζίτ Μπαρντό.