ΝΑΤΟ: Ανησυχίες για Τραμπ οδηγούν σε αύξηση αμυντικών δαπανών
Στρατηγική κατευνασμού
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι 18 από τα 31 μέλη του θα αγγίξουν φέτος τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, ένα όριο που έχει θέσει η Συμμαχία
Η πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επιθετική ρωσική ρητορική, έχει σημάνει συναγερμό στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία σπεύδουν να θωρακίσουν την άμυνά τους με αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ο Τραμπ, που έχει τον πρώτο λόγο το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοεμβρίου, επικρίθηκε με αφορμή τα σχόλια που έκανε σχετικά με τη μη προστασία συμμάχων του ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν αρκετά, από μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, το ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι 18 από τα 31 μέλη του θα αγγίξουν φέτος τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, ένα όριο που έχει θέσει η Συμμαχία. Ο αριθμός αυτός μάλιστα, είναι πιθανό να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών αναπροσαρμόζονται.
"Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι περίπου τα δύο τρίτα των συμμάχων θα αγγίξουν το 2% το 2024", δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Διαβάστε ακόμα: Τραμπ μετά τις απειλές για το ΝΑΤΟ: "Εγώ έκανα την Συμμαχία ισχυρή"
Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν αισθητά μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ γκρίνιαζε με κάθε ευκαιρία στους Ευρωπαίους συμμάχους επειδή δεν ξόδευαν αρκετά για να πιάσουν το όριο.
O στόχος του 2%
Μόλις πέντε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είχαν πιάσει τον στόχο το 2016, ενώ σήμερα η Πολωνία δαπανά το 3,9% του ΑΕΠ της στην άμυνα, μπροστά από τις ΗΠΑ (3,1%), ενώ χώρες όπως η Ισπανία υπολείπονται αισθητά δαπανώντας λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ τους.
Δεδηλωμένος σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ και οπαδός του απομονωτισμού, ο Τραμπ έχει απειλήσει παλαιότερα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη στρατιωτική συμμαχία που εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά επανήλθε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας σοκ σε Ευρωπαίους ηγέτες, όταν σε προεκλογική του ομιλία στη Νότια Καρολίνα δήλωσε ότι θα προέτρεπε τη Ρωσία «να κάνει ό,τι θέλει» σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πιάνουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών.
Το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις έναντι του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πυροδοτεί έντονη ανησυχία στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στρατηγική κατευνασμού του Τραμπ
Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι λένε ότι η συνέχιση της αύξησης των αμυντικών δαπανών αποτελεί το πρώτο σκέλος μιας στρατηγικής περιορισμού των επικρίσεων του Τραμπ.
Το δεύτερο περιλαμβάνει τη στροφή της προσοχής του ΝΑΤΟ σε θέματα που είναι πιο σημαντικά για τον Τραμπ, όπως ο περιορισμός της Κίνας ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Τέλος, οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να καταφύγουν σε ένα μείγμα κολακείας και γοητείας για να κερδίσουν τον θαυμασμό του.
«Γίνεται πολύς λόγος για τον Trump», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς έναν μελλοντικό Πρόεδρο Τραμπ; Βασικά, ένας συνδυασμός κολακείας και σταθερότητας».