Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε, όπως ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές Αρχές της περιφέρειας του Γιαμάλ-Νένετς, όπου εξέτιε την ποινή του.

"Στις 16 Φεβρουαρίου ο κατάδικος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


"Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση", προσθέτει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους δύο μήνες ο 47χρονος Αλεξέι Ναβάλνι είχε μεταφερθεί στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο και κατέληξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, στην Αρκτική, 1.900 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι εξέτιε ποινές φυλάκισης που υπερέβαιναν τα 30 χρόνια 

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε εξαφανιστεί από μια φυλακή στην περιοχή Βλαντίμιρ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών με κατηγορίες για εξτρεμισμό και απάτη, τις οποίες είχε αποκαλέσει πολιτική τιμωρία επειδή ηγήθηκε της αντι-κρεμλινικής αντιπολίτευσης της δεκαετίας του 2010. Δεν περίμενε να αποφυλακιστεί όσο ζούσε ο Πούτιν.

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, ο Ναβάλνι συνέβαλε στην υποδαύλιση των διαδηλώσεων του 2011-12 στη Ρωσία, κάνοντας εκστρατεία κατά της εκλογικής απάτης και της κυβερνητικής διαφθοράς, ερευνώντας τον στενό κύκλο του Πούτιν και μοιράζοντας τα ευρήματα σε βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Το αποκορύφωμα της πολιτικής του καριέρας ήρθε το 2013, όταν κέρδισε το 27% των ψήφων σε μια εκλογική αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας που λίγοι πίστευαν ότι διεξήχθη ελεύθερα. Παρέμεινε «αγκάθι στο πλευρό» του Κρεμλίνου για χρόνια, εντοπίζοντας μεταξύ άλλων ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Πούτιν, επαύλεις και γιοτ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Το 2020 ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα ύστερα από μια ύποπτη δηλητηρίαση με τη χρήση novichok από την υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης της αναστολής του και καταδικάστηκε στην πρώτη από τις πολλές ποινές φυλάκισης που θα ξεπερνούσαν συνολικά τα 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.