Αλβανία: Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πολιόρκησαν με Μολότοφ και πέτρες το γραφείο του Έντι Ράμα
Επεισόδια στην Αλβανία
Γιατί στην Αλβανία ζητούν την παραίτηση του Έντι Ράμα
Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απαίτησαν μέσω διαδηλώσεων οπαδοί της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, το πλήθος εκτόξευσε βόμβες Μολότοφ και πέτρες κατά των κεντρικών γραφείων της κυβέρνησης, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και κατηγορώντας την κυβέρνησή του για διαφθορά και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα.
Ανήμερα της 33ης επετείου από την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα το 1991 στην Αλβανία, κι ενώ ο Ράμα βρισκόταν στην Τουρκία για την υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το αρχηγείο της κυβέρνησης, που φρουρούσαν άνδρες των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας. Πολλοί από τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέμισαν σημαίες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άλλοι κράδαιναν πλακάτ με το σύνθημα «Ράμα, φύγε».
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανατρέψουμε το καθεστώς Ράμα που είναι χειρότερο από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα», δήλωσε ο Syle Xhebexhia, που έκανε ένα ταξίδι 100 χλμ. για να παραστεί στη διαδήλωση στα Τίρανα.
Μήνυμα στους διαδηλωτές απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, με απευθείας σύνδεση από το σπίτι του, όπου βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είναι στο μικροσκόπιο έρευνας για διαφθορά στο διάστημα που ήταν στην εξουσία, από το 2005 μέχρι το 2013.
Οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη αποφασίσουν αν θα απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας ή θα αποσυρθούν. Ο Μπερίσα αρνείται κάθε αδικοπραγία και κατηγορεί τον Ράμα για νεποτισμό, διαφθορά και πολιτική βεντέτα με στόχο να σιγήσει τους αντιπάλους του, κάτι που ο τελευταίος αρνείται.
«Ο Έντι Ράμα, όπως και ο άλλος δικτάτορας (ο Εμβέρ Χότζα) συγκέντρωσε στα χέρια του όλες τις εξουσίες και θέλει μια Αλβανία χωρίς αντιπολίτευση», είπε στο μήνυμά του ο Μπερίσα.
Τι συμβαίνει στην Αλβανία;
Από τον περασμένο Οκτώβριο βουλευτές της αντιπολίτευσης διακόπτουν συχνά συνεδριάσεις της αλβανικής Βουλής διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να συγκροτηθούν κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα ερευνήσουν φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονται ο Ράμα και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι.
Στο χθεσινό του μήνυμα ο Μπερίσα υποσχέθηκε να ξανανοίξει «τις πόρτες της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έκλεισε το καθεστώς Ράμα».
Στη χθεσινή διαδήλωση, πάντως, δεν συμμετείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οπαδοί πτέρυγας του διαιρεμένου Δημοκρατικού Κόμματος, που δεν κατέβηκαν στη συγκέντρωση, κατηγόρησαν τον Μπερίσα ότι τη διοργάνωσε για προσωπικά οφέλη και για να αυξήσει τον αριθμό των υποστηρικτών του. Η υποστήριξη προς τον Μπερίσα μειώθηκε αισθητά όταν οι ΗΠΑ το 2021 και η Βρετανία το 2022 απαγόρεψαν την είσοδο στα εδάφη τους στον πρώην πρωθυπουργό και στενά συγγενικά του πρόσωπα λόγω φερόμενης εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς.
Τον περασμένο Οκτώβριο απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Μπερίσα και τον γαμπρό του για διαφθορά όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση κρατικής γης. Εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρωθυπουργός την τετραετία 2005-2009 για να ασκήσει πίεση «για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης υπέρ τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της κόρης του». Ο γαμπρός του συνελήφθη αλλά ως βουλευτής ο Μπερίσα έχει ασυλία. Ωστόσο, του έχει απαγορευτεί η έξοδος από την Αλβανία.
Ο Μπερίσα είναι ο τέταρτος κορυφαίος Αλβανός αξιωματούχος που του απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ για λόγους διαφθοράς. Η μετακομμουνιστική Αλβανία πασχίζει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η οποία έχει εμποδίσει τη δημοκρατική, οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ.