Στην Κύπρο η Αγία Ζώνη της Παναγίας – Θα παραμείνει για έναν μήνα στη Μεγαλόνησο
Συγκινητικές εικόνες στη Μεγαλόνησο
Η µαρτυρική Μεγαλόνησος φέτος κλείνει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και η έλευση της Αγίας Ζώνης αυτήν ακριβώς την περίοδο σηµαίνει πολλά για τους Κύπριους
Από τις 5 Φεβρουαρίου και για έναν µήνα η Τιµία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, το σηµαντικότερο ιερό κειµήλιο της Ορθοδοξίας (µετά τον Τίµιο Σταυρό) και το µοναδικό από την επίγεια ζωή της Παναγίας, βρίσκεται στην Κύπρο. Η µαρτυρική Μεγαλόνησος φέτος κλείνει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και η έλευση της Αγίας Ζώνης αυτήν ακριβώς την περίοδο σηµαίνει πολλά για τους Κύπριους, όπως οι ίδιοι µαρτυρούν όταν φθάνουν να προσκυνήσουν την Τιµία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία υποδέχτηκε η Μεγαλόνησος µε τιµές αρχηγού κράτους. Την Αγία Ζώνη κοµίζει ο καθηγούµενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, γέροντας Εφραίµ, µε Βατοπεδινούς πατέρες. Ανδρες της Αστυνοµίας και Στρατός συνοδεύουν την Αγία Ζώνη, την οποία προστατεύουν όλο το 24ωρο.
Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Αντιδράσεις για βιβλίο Νηπιαγωγείου που απεικονίζει οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών – Το απέσυρε το Υπουργείο Παιδείας
Ο µητροπολίτης Κωνσταντίας και Αµµοχώστου, Βασίλειος, στην προσωρινή Μητρόπολη στο Παραλίµνι (λόγω κατοχής της Αµµοχώστου) µαζί µε τον Κλήρο και χιλιάδες κόσµου και κυρίως πρόσφυγες από την Αµµόχωστο υποδέχεται το µοναδικό ιερό θεοµητορικό κειµήλιο µε τιµές αρχηγού κράτους.
Στις ιερές λιτανείες στην πόλη ακολουθείται ένα τυπικό που τηρείται τη Μεγάλη Παρασκευή στην περιφορά του Επιταφίου. Περνούν από όλους τους κεντρικούς δρόµους της περιοχής, όπου δηµιουργείται το αδιαχώρητο. Μία εβδοµάδα παραµονής της Αγίας Ζώνης στο Παραλίµνι και οι άνθρωποι έχουν, όπως λένε, ένα σηµείο αναφοράς. «Η Αγία Ζώνη είναι µεγάλη ευλογία για τον τόπο µας», λένε οι περισσότεροι και εύχονται να έρθει η στιγµή που θα ελευθερωθεί η Κύπρος.
Στο προσκύνηµα που πραγµατοποιείται µέσα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου δεν υπήρξαν µάτια να µη δακρύσουν, καρδιές να µη σκιρτίσουν. Τα πρόσωπα των προσκυνητών αλλάζουν όψη από τη χαρά και τη συγκίνηση. «Μοναδική ευκαιρία και ευλογία για µας, τις γυναίκες, που δεν µπορούµε να µπούµε στο Αγιον Ορος», θα πουν οι περισσότερες, που έρχονται ξανά και ξανά στον ιερό ναό.
Η ηµέρα που η Αγία Ζώνη αναχωρεί από την Αµµόχωστο για τη Λεµεσό αποτυπώνεται για πάντα στις καρδιές των κατοίκων του Παραλιµνίου.
∆ηµιουργείται το αδιαχώρητο στους δρόµους. Το ιερό θεοµητορικό κειµήλιο µε δυσκολία µεταφέρεται στην έξοδο του ναού. Ο κόσµος συνωστίζεται για να αγγίξει ακόµη µία φορά την Αγία Ζώνη.
Ο µητροπολίτης Κωνσταντίας και Αµµοχώστου, Βασίλειος, παραδίδει στον ηγούµενο της Ι.Μ. Βατοπεδίου την Αγία Ζώνη. Μόνο τα µάτια πλέον µιλούν... Τα λόγια βγαίνουν µε δυσκολία. Ο κόσµος φωνάζει «Ευχαριστούµε»...
Λεμεσός 11 Φεβρουαρίου 2024
Επόµενος σταθµός η πόλη της Λεµεσού. Ο µητροπολίτης Λεµεσού, Αθανάσιος, πλαισιωµένος από τους ιερείς του και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και χιλιάδες πιστών, υποδέχεται την Αγία Ζώνη λίγες ώρες µετά. Τριάντα τέσσερα χρόνια πριν, ο µητροπολίτης Αθανάσιος ως µοναχός µαζί µε τον µακαριστό γέροντα Ιωσήφ, τότε ηγούµενο της Μονής Βατοπεδίου, είχε κοµίσει για πρώτη φορά την Αγία Ζώνη στο νησί. Η συνοδεία τότε µε δυσκολία καταφέρνει να ξεκινήσει την ποµπή από τον πολύ κόσµο που έχει καταφθάσει και τον οποίο ούτε η Αστυνοµία µπορεί να ελέγξει. Η ποµπή φθάνει αρκετή ώρα αργότερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Παντανάσσης. Οι µπάντες συνοδεύουν την ποµπή µέχρι την είσοδο, όπου ψάλλονται το «Τη Υπερµάχω» και ο Εθνικός Υµνος. Η Αγία Ζώνη τοποθετείται σε ειδικό προσκυνητάρι στο κέντρο του ναού και ο κόσµος δηµιουργεί ατέλειωτες ουρές για να προσκυνήσει. Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας προσκυνά το ιερό κειµήλιο, καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης.
Ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και σύσσωµο το Υπουργικό Συµβούλιο ετοιµάζο[1]νται να υποδεχθούν στο προεδρικό µέγαρο την Αγία Ζώνη για ευλογία και ενίσχυση λίγες ηµέρες πριν από την αναχώρησή της από την Κύπρο. Το Παραλίµνι και η Λεµεσός γίνονται µια µικρή οικουµένη για λίγες ηµέρες, αφού καταφθάνουν γκρουπ Γεωργιανών και άλλων εθνικοτήτων, για να προσκυνήσουν το µοναδικό ιερό κειµή[1]λιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας. Επόµενοι σταθµοί µετά τη Λεµεσό είναι η Πάφος, η Λάρνακα, το Επισκοπειό, το ∆άλι και ιερές µονές, όπου η Τιµία Ζώνη θα παραµείνει µέχρι τις 4 Μαρτίου, οπότε και θα αναχωρήσει για το Αγιον Ορος.
* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά