Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Αναφορές ότι οι αντάρτες Χούθι κατέστρεψαν υποβρύχια καλώδια
Οι πρώτες αναφορές
Οι Χούθι της Υεμένης φέρεται να κατέστρεψαν υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα, μήνες αφότου απείλησαν ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση
Συναγερμός σήμανε στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς υποβρύχια καλώδια δεδομένων φέρεται να έχουν υποστεί ζημιές, μήνες αφότου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απείλησαν να το κάνουν. Τουλάχιστον 15 υποθαλάσσια καλώδια περνούν από το στενό Mπαμπ αλ Μαντάμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, ένα υδάτινο σώμα πλάτους μόλις 26 χιλιομέτρων σε ορισμένα σημεία. Η Υεμένη είναι η βόρεια ακτή του Στενού.
Οι πρώτες αναφορές για ζημιές σε υποβρύχια καλώδια στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, με το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Globes να υποστηρίζει ότι τέσσερα καλώδια (EIG, AAE-1, Seacom και TGN-EA) υπέστησαν ζημιά. Η Seacom φέρεται να επιβεβαίωσε ζημιά σε ένα καλώδιο που λειτουργεί σε ένα τμήμα μεταξύ Κένυας και Αιγύπτου.
«Η θέση της διακοπής του καλωδίου είναι σημαντική λόγω της γεωπολιτικής ευαισθησίας και των συνεχιζόμενων εντάσεων, καθιστώντας το ένα δύσκολο περιβάλλον για εργασίες συντήρησης και επισκευής», δήλωσε η Seacom. «Η ομάδα εργάζεται επί του παρόντος για την επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων αποκατάστασης και θα επικοινωνήσει αυτά τα σχέδια με τους πελάτες μας».
Η Globes απέδωσε το σαμποτάζ στους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν και ισχυρίστηκε ότι η ζημιά ήταν «σημαντική, αλλά όχι κρίσιμη», επειδή πολλά άλλα υποθαλάσσια καλώδια εξυπηρετούν την περιοχή. Η Seacom έχει ήδη καθησυχάσει τους πελάτες ότι έχει επαναδρομολογήσει την κυκλοφορία σε άλλα καλώδια.
Ενώ ο κόσμος έχει μια αξιοπρεπή προμήθεια πλοίων επισκευής καλωδίων, οι διαδρομές τους «κλείνονται» πολύ νωρίτερα, επομένως δεν είναι πάντα δυνατή η εύρεση ενός έτοιμου για εργασία. Ούτε η επισκευή καλωδίων είναι εύκολη: χρειάζεται χρόνος για να βρει κανείς και να ανακτήσει ένα κατεστραμμένο τμήμα και να το επανασυνδέσει.
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε πολιτικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα
Το έργο της επισκευής θα μπορούσε να περιπλακεί από περιφερειακές εντάσεις. Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε πολιτικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την πρόσφατη εισβολή στη Γάζα από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.
Ως εκ τούτου, ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν ότι οι κίνδυνοι επιθέσεων στα περιουσιακά τους στοιχεία είναι πολύ υψηλοί και επί του παρόντος αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, μια απόφαση που παρατείνει τους χρόνους αποστολής. Ο περιφερειακός προμηθευτής Logitech προειδοποίησε πρόσφατα ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η εταιρεία παρακολούθησης Διαδικτύου NetBlocks δήλωσε επίσης τη Δευτέρα (26/2) ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Τζιμπουτί, το αφρικανικό έθνος στη νότια όχθη του στενού Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, παρουσίασε διακοπή την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Διαβάστε ακόμα: Η στιγμή του απόπλου της φρεγάτας "Ύδρα" για την Ερυθρά Θάλασσα - Η αποστολή της στην επιχείρηση "Ασπίδες" (Εικόνες & Βίντεο)
Αν και δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμβαίνει με τα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου στην Ερυθρά Θάλασσα αυτή τη στιγμή, η απόδοση ευθύνης στους Χούθι είναι μία λογική σκέψη, καθώς οι αντάρτες της Υεμένης απείλησαν να καταστρέψουν τις υποδομές επικοινωνίας στο τέλος του 2023.
Το αν η ομάδα θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο –οι υποθαλάσσιες επιχειρήσεις που απαιτούνται πιστεύεται ότι αποτελούν αποκλειστική προστασία εθνών όπως η Ρωσία και η Κίνα– είναι λιγότερο σαφές. Ο υποναύαρχος Τζον Γκάουερ, πρώην διοικητής υποβρυχίων του Βασιλικού Ναυτικού, είπε στο BBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα χρειαζόταν μια πιο εξελιγμένη δύναμη από τους Χούθι, κάποιον με υποβρύχια που μπορεί να εντοπίσει τα καλώδια για να κάνει την πράξη. Μία δύναμη δηλαδή σαν το Ιράν.
Οι υποθαλάσσιες υποδομές απειλούνται συχνά κατά τη διάρκεια διεθνών συγκρούσεων
«Εκτιμώ ότι είναι μια μπλόφα, εκτός εάν πρόκειται για επίθεση σε τερματικό» είπε. «Δεν έχω δει τίποτα στο ιρανικό [Τάγμα Μάχης] που θα μπορούσε να αγγίξει αυτά τα καλώδια, σίγουρα όχι τα υποβρύχια τους», είπε στο BBC ο πρώην διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού Τομ Σαρπ. Ενώ η κατάδυση θα ήταν μια πιθανότητα, ο Σαρπ είπε ότι συμφώνησε με τον Γκάουερ ότι η απειλή ήταν πιθανότατα μια μπλόφα.
Οι υποθαλάσσιες υποδομές απειλούνται συχνά κατά τη διάρκεια διεθνών συγκρούσεων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι η ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων πρέπει να βελτιωθεί. Η Κομισιοόν είπε ότι τα υποθαλάσσια καλώδια είναι ευάλωτα και πολύτιμα και ζήτησε από τα έθνη της ΕΕ να «παραχωρήσουν στις υποθαλάσσιες καλωδιακές υποδομές το καθεστώς της υψηλότερης δυνατής εθνικής σημασίας».