Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την Παρασκευή (1/3) στη Μόσχα για την κηδεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότεροι από 45 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία την Παρασκευή σε εκδηλώσεις στη μνήμη του ηγέτη, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.




Στην Μόσχα οι συλλήψεις είναι τουλάχιστον έξι, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης. Μόνο στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας οι συλλήψεις ήταν 18, μεταξύ των οποίων και ένας τοπικός βουλευτής. Άλλα 10 άτομα κρατήθηκαν στην πόλη Αικατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, και άλλα 10 στο Βορονέζ, στα δυτικά, αναφέρει η OVD-Info.



Η ομάδα, όπως αναφέρει το BBC που την θεωρεί αξιόπιστη, καταγράφει και άλλες συλλήψεις σε πολλές πόλεις αλλά δεν έδωσε αριθμούς. Για την ώρα δεν υπάρχει αναφορά από τις αρχές για τον αριθμό των συλλήψεων.

Χιλιάδες άτομα έμειναν εκτός του νεκροταφείου


Στο νεκροταφείο η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη με δεκάδες ένστολους και πολλούς αστυνομικούς με πολιτικά που παρακολουθούσαν την τελετή και φωτογράφιζαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους παρευρισκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση την κηδεία παρακολούθησαν από κοντά λίγα άτομα, πέρα από τα μέλη της οικογένειας, καθώς η αστυνομία είχε φροντίσει να αποκλείσει τον χώρο με κάγκελα, αφήνοντας έξω από τον χώρο χιλιάδες ανθρώπους.

Ναβάλνι: Υπό πολλές δυσκολίες τελέσθηκε η κηδεία


Την ημέρα του θανάτου, στις 16 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 400 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα σε αυθόρμητες εκδηλώσεις από πολίτες που άφησαν λουλούδια σε μνημεία τιμώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Η κηδεία, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, έγινε με πολλές δυσκολίες.




Οι αρχές καθυστερούσαν να παραδώσουν τη σορό στην οικογένεια του εκλιπόντα και επικαλούνταν την ανάγκη για εξετάσεις για την εξακρίβωση των αιτιών του θανάτου. Στη συνέχεια πίεζαν ασφυκτικά στη μητέρα του να συναινέσει σε μια κηδεία σε στενό κύκλο, αλλιώς θα έθαβαν τον Ναβάλνι στην σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε.



Ως και την τελευταία στιγμή τα εμπόδια ήταν πολλά – μέχρι χθες η οικογένεια του Ναβάλνι δεν μπορούσε να βρει νεκροφόρα για την τελετή γιατί δεχόταν απειλές.

Το γεγονός ότι τελικά επιτράπηκε η κηδεία δείχνει, όπως σημειώνει το BBC, ότι το Κρεμλίνο δεν θα ήθελε να χρεωθεί το κακό κλίμα σε περίπτωση που δεν επέτρεπε να γίνει η τελετή όπως ζητούσε η οικογένεια ή αν προχωρούσε σε αθρόες συλλήψεις.

Είναι όμως πιθανό ότι οι αρχές στη Μόσχα δεν θεώρησαν ότι η κηδεία θα ήταν σοβαρό πρόβλημα. Πιθανόν ήλπιζαν ότι το πλήθος θα διαλυόταν ησύχως και ότι το Κρεμλίνο δεν θα είχε να ασχοληθεί ξανά με την περίπτωσή του.