ΕΛΚ: Αλλάζει στάση στο μεταναστευτικό και τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες
Στο μανιφέστο που παρουσιάζεται σήμερα
Σχέδιο υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες θα θέσει προς ψήφιση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο συνέδριό του στο Βουκουρέστι
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες στο μανιφέστο που παρουσιάζεται σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του στο Βουκουρέστι.
Διαβάστε επίσης: Οδησσός: "Κάθε μέρα γίνεται πραγματικός πόλεμος εδώ" - Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Ζελένσκι μετά την έκρηξη
Η πρόταση αυτή αποτελεί σαφή αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία εφαρμόσθηκε κατά τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την υποψηφιότητα της οποίας για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το ΕΛΚ θέτει σε ψηφοφορία κείμενό της υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες
«Τασσόμαστε υπέρ μιας θεμελιώδους αλλαγής του ευρωπαϊκού δικαιώματος ασύλου (...) Θέλουμε να εφαρμόσουμε την ιδέα της ασφαλούς τρίτης χώρας», αναφέρεται στο κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση το απόγευμα.
«Κάθε αιτών άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί να μεταφερθεί» σε μία από τις χώρες αυτές «και να κινήσει εκεί τις διαδικασίες του ασύλου». «Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η εν λόγω τρίτη χώρα θα του παρέχει την προστασία επιτόπου» βάσει μιας «συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας» η οποία θα έχει συνομολογηθεί εκ των προτέρων.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υιοθετεί με τον τρόπο αυτόν σημείο του προγράμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας (CDU).
Το μέτρο έχει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξήγησε στα μέσα Δεκεμβρίου σε συνέντευξή του στον τοπικό Τύπο ο Γενς Σπαν, στέλεχος του κόμματος.
Πολλοί είναι αυτοί που δεν θα έρθουν «αν είναι σαφές ότι αυτό θα εξελιχθεί μέσα σε 48 ώρες σε μεταφορά σε μία τρίτη ασφαλή χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε δηλώσει κάνοντας αναφορά στη Ρουάντα, την Γκάνα ή ακόμη χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.
Θυμίζει το σχέδιο του Ρίσι Σούνακ για τη μεταφορά μεταναστών από τη Βρετανία στη Ρουάντα που είχε επικριθεί από τις Βρυξέλλες
Η ιδέα θυμίζει το επίμαχο σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, για τη μεταφορά των μεταναστών στη Ρουάντα. Το βρετανικό σχέδιο έχει επικριθεί από τις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είχε δηλώσει το 2022 ότι ο τρόπος αυτός «εξωτερίκευσης των διαδικασιών του ασύλου δεν αποτελεί ανθρώπινη και αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική».
Στο πλαίσιο μιας λίγο διαφορετικής ιδέας, η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για τη μεταφορά στο έδαφός της μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα και τη διαδικασία εξέτασης του φακέλου τους.