Google Doodle: Σήμερα γιορτάζει τον flat white καφέ - Γιατί τον μπερδεύουν με τον cappuccino και τον latte
Η ακριβής προέλευση παραμένει αμφιλεγόμενη
Δύο χώρες βρίσκονται σε ''κόντρα'' για χάρη του
Το «flat white» γιορτάζει σήμερα, Δευτέρα (11/03) το Google Doodle. Πρόκειται για ένα ρόφημα με βάση τον εσπρέσο, που θεωρείται ότι προέρχεται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ο λόγος που «γιορτάζεται» σήμερα, είναι γιατί η 11η Μαρτίου σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία το flat white συμπεριλήφθηκε επίσημα στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 2011.
Η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία ισχυρίζονται ότι πρωτοστάτησαν στην παραγωγή του ροφήματος τη δεκαετία του 1980, με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε «κόντρα». Η ακριβής προέλευση παραμένει αμφιλεγόμενη, με τις ενδείξεις να υποδηλώνουν ότι ο flat white πιθανότατα αναπτύχθηκε ξεχωριστά και στις δύο χώρες.
Το σημερινό doodle της Google
Τον μπερδεύουν με τον cappuccino και τον latte, όμως, είναι ένας διαφορετικός καφές. Ο flat white ξεκίνησε από το μακρινό Σίδνεϋ της Αυστραλίας κάπου στα μέσα στης δεκαετίας του ’80 και είναι ένας καφές, με διπλή δόση espresso ristretto και ελάχιστα διογκωμένο αφρόγαλα.
Η διαφορά μεταξύ του flat white και του latte έχει να κάνει με τους εξής τρεις παράγοντες.
• τη δόση του καφέ, που στον flat white είναι διπλή,
• τη ποσότητα, καθώς η κούπα του flat white δεν πρέπει να ξεπερνά τα 180 ml
• το πάχος από το αφρόγαλα πάνω στον καφέ που στον latte μπορεί να είναι 1 εκατοστό σε σχέση με τον flat white που πρέπει να είναι στο μισό.
Ο flat white σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και η βασική διαφορά του με τον cappuccino, είναι ότι το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, ενώ στον cappuccino υπάρχει εμφανής διαχωρισμός του καφέ από το γάλα, κάτι το οποίο επιτρέπει στον barista να «σχεδιάσει» πάνω στην επιφάνεια του καφέ και να κάνει το λεγόμενο latte art.
Ο flat white κάνει πιο έντονα τα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso, μιας και αυτά δεν «σκεπάζονται» από το γάλα. Κατά κανόνα συναντάται ζεστός, ωστόσο, υπάρχει φυσικά και η κρύα μορφή του.
Ο λόγος που «γιορτάζεται» σήμερα, είναι γιατί η 11η Μαρτίου σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία το flat white συμπεριλήφθηκε επίσημα στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 2011.
Η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία ισχυρίζονται ότι πρωτοστάτησαν στην παραγωγή του ροφήματος τη δεκαετία του 1980, με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε «κόντρα». Η ακριβής προέλευση παραμένει αμφιλεγόμενη, με τις ενδείξεις να υποδηλώνουν ότι ο flat white πιθανότατα αναπτύχθηκε ξεχωριστά και στις δύο χώρες.
Το σημερινό doodle της Google
Τί είναι ο flat white
Τον μπερδεύουν με τον cappuccino και τον latte, όμως, είναι ένας διαφορετικός καφές. Ο flat white ξεκίνησε από το μακρινό Σίδνεϋ της Αυστραλίας κάπου στα μέσα στης δεκαετίας του ’80 και είναι ένας καφές, με διπλή δόση espresso ristretto και ελάχιστα διογκωμένο αφρόγαλα.Η διαφορά μεταξύ του flat white και του latte έχει να κάνει με τους εξής τρεις παράγοντες.
• τη δόση του καφέ, που στον flat white είναι διπλή,
• τη ποσότητα, καθώς η κούπα του flat white δεν πρέπει να ξεπερνά τα 180 ml
• το πάχος από το αφρόγαλα πάνω στον καφέ που στον latte μπορεί να είναι 1 εκατοστό σε σχέση με τον flat white που πρέπει να είναι στο μισό.
Ο flat white σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και η βασική διαφορά του με τον cappuccino, είναι ότι το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, ενώ στον cappuccino υπάρχει εμφανής διαχωρισμός του καφέ από το γάλα, κάτι το οποίο επιτρέπει στον barista να «σχεδιάσει» πάνω στην επιφάνεια του καφέ και να κάνει το λεγόμενο latte art.
Ο flat white κάνει πιο έντονα τα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso, μιας και αυτά δεν «σκεπάζονται» από το γάλα. Κατά κανόνα συναντάται ζεστός, ωστόσο, υπάρχει φυσικά και η κρύα μορφή του.