“Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ως τετελεσμένο το χάσμα”, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Κύπρος
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, καταδίκασε απερίφραστα το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Για «απαράδεκτες και προκλητικές» δηλώσεις έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικόων της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας για το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφέρθηκε στους «εμπρηστικούς» ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο εικοσιτετράωρα, αλλά και τον ρόλο της Κύπρου στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε αποψινή (20/03) συνέντευξη στην ΕΡΤ.
«Πρωτίστως εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, συνιστούν σαφέστατη προσβολή στα θύματα της τουρκικής εισβολής και ταυτόχρονα υπενθυμίζω στην κοινότητα τις προθέσεις της Τουρκίας, οι οποία δυστυχώς έχουν μία διαχρονικότητα.
Πέραν τούτου, η απειλή, η επιθετικότητα ο επεκτατισμός, ο αναθεωρητισμός οπωσδήποτε δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μέλος.
Ούτε βέβαια και με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή ευρύτερα με το Διεθνές Δίκαιο, τέλος είναι μία συνειδητή, θεωρούμε, προσπάθεια υπόσκαψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία επιχειρείται να επανεκκινήσει και ταυτόχρονα είναι μία συνειδητή και στοχευμένη προσπάθεια διαμερισματοποίησης και διαχωρισμού του Κυπριακού από μία σειρά άλλων ζητημάτων
Ως εκ τούτου, εμείς έχουμε προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, τα διαβήματα, αναδεικνύοντας ακριβώς το απαράδεκτο αυτής της δήλωσης», σημείωσε αρχικά ο κ. Κόμπος.
«Βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο για το Κυπριακό»
Για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να εγείρει ζήτημα συνολικής κατάληψης της Κύπρου, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι «μπορούμε να πούμε ότι είναι διττή η κατεύθυνση. Αφενός είναι μία μορφή παραδοχής, ότι κακώς δεν έγινε αυτό, το 1974. Το οποίο ως εκ τούτου, παραπέμπει στον διαχρονικό στόχο της κατάληψης. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει κάποιος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τόσο στην ανάγνωση, όσο και στην ερμηνεία.
Σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αναδεικνύεται ακριβώς η στόχευση της άλλης πλευράς ως προς τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού, που είναι μία σαφέστατη πρόκληση όπως προανέφερα, καθώς υποσκάπτει την όποια προσπάθεια επιχειρείται να λάβει χώρα σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία».
Σε ερώτηση αν γίνεται να ευδοκιμήσουν οι διαπραγματευτικές συνομιλίες, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. Η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, η οποία είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση και σε συνάρτηση με αυτή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, επιθυμεί να δημιουργήσει ως τετελεσμένο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, με αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία έναρξης της όποιας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Θεωρώ πως δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, διότι δεν μπορεί στην ουσία να παρασυρθούμε σε μία κατάσταση, στην οποία να αποδεχθούμε το status quo, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και όπως προσπαθεί η τουρκική πλευρά να οχυρώσει με τη ρητορική περί δύο κρατών ή περί κυριαρχικής ισότητας, το οποίο είναι το ένα και το αυτό.
Ως εκ τούτου, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι. Δεν είναι καθόλου εύκολη η αποστολή και η προσπάθεια η δική μας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θα δώσουμε το δικαίωμα στην άλλη πλευρά της εύκολης διεξόδου».
«Δεύτερο πλοίο θα κατευθυνθεί προς τη Γάζα με μεγαλύτερη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας»
Για το μέτωπο της Γάζας και τη βοήθεια της Κύπρου, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι «αρχίσαμε μία προσπάθεια εδώ και κάποιους μήνες, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και διαμορφώθηκε ένα σχέδιο το οποίο βρισκόταν εν εξελίξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, προσαρμοσμένος πάντοτε στα γεγονότα όπως αυτά επισυμβαίνουν επί του εδάφους της και στις πολιτικές εξελίξεις.
Μέρος του σχεδιασμού ήταν η απευθείας αποστολή βοήθειας στη Γάζα. Υπήρχαν και υπάρχουν άλλες επίσης επιλογές και αυτό ήταν από άποψης χρονισμού σε φάσεις όπου θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχει απόδειξη πλέον του εγχειρήματος έχει φτάσει το πρώτο φορτίο 200 τόνων, έχει παραληφθεί, ασφαλώς και έχει διανεμηθεί.
Η διανομή έγινε με ασφάλεια, πάντα στα πλαίσια του ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη και δεδομένων των συνθηκών όπου οποιοδήποτε φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας με οποιοδήποτε τρόπο φτάνει, αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές δυσκολίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την απουσία ή καταστροφή υποδομών και μία σειρά από ζητήματα ασφαλείας, τα οποία προκύπτουν από ενέργειες διαφόρων εμπλεκομένων.
Συνεπώς, τηρουμένων των αναλογιών έγινε η διανομή με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε να γίνει υπό τις συνθήκες τούτες. Ως δεύτερο στοιχείο είναι το δεύτερο πλοίο, το οποίο θα κατευθυνθεί προς τη Γάζα με μεγαλύτερη ποσότητα.
Από δική μας πλευράς, το δικό μας κομμάτι διαχείρισης του μηχανισμού, που είναι ο έλεγχος του φορτίου, αυτό έχει ολοκληρωθεί, είναι έτοιμο. Όμως, υπάρχουν κάποια ζητήματα, μετεωρολογικού χαρακτήρα ζητήματα».