Συναγερμός έχει σημάνει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, λόγω των απειλών κυβερνοεπιθέσεωνενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια δικτύων Γιουχάν Λεπασάρ, μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζει: «Κοιτάζοντας το σήμερα, υπάρχουν σοβαρές απειλές, όπως οι επιθέσεις που αφορούν το κακόβουλο λογισμικό (ransomware attacks), και άτομα με πολιτικά κίνητρα που προσποιούνται και προσπαθούν να επιτεθούν στην Ευρώπη αλλά παράλληλα υπάρχουν και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι. Εάν κανείς κοιτάξει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, ένας από τους κορυφαίους είναι οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού (supply chain attacks). Είναι πολύ δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς και χρειάζεται αρκετός χρόνος».

Αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί που δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας της κυβερνοασφάλειας σήμερα, είναι η έλλειψη προσωπικού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κλάδος καλείται να καλύψει κενό 250.000 έως 500.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα οι οργανισμοί «αιμορραγούν» αφού το 46% εξ’ αυτών χρειάζεται πάνω από ένα μήνα για να επανέλθει μετά από μη κυβερνοεπίθεση. Στο μεταξύ, η Τεχνητή Νοημοσύνη «τρέχει» με διαφορετικές ταχύτητες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czzpoppun2rd)

«Από μία πιο κοντινή ματιά, όμως, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η μη σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης όταν το συνδέουμε με τις εκλογές. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς, πως αναγνωρίζει κανείς ότι οι ειδήσεις, οι φωτογραφίες, τα βίντεο ή ακόμα και η φωνή που ακούει στο διαδίκτυο είναι αυθεντική. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα πιο σύνθετο πρόβλημα, πέρα από μία εκλογική διαδικασία και πιστεύω είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Ποια είναι τα ρίσκα και να δράσουμε ανάλογα» λέει ακόμα ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, ώστε να αναβαθμιστεί η κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα"


Ωστόσο, η Ελλάδα «κερδίζει έδαφος» στον κρίσιμο κλάδο της κυβερνοασφάλειας, λέει στην ΕΡΤ ο Γιουχάν Λεπεσάρ, σημειώνοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, ώστε να αναβαθμιστεί η κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο βήμα ήταν να ιδρύσει την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.

Σε σχετικές έρευνες που κάνουμε σε ευρωπαϊκές εταιρίες που συγκαταλέγονται και οι ελληνικές, παρατηρούμε ότι οι ελληνικές είναι αυτές που λαμβάνουν σοβαρά τα θέματα κυβερνοασφάλειας».

Να σημειωθεί πως στα τέλη Μαρτίου ο οργανισμός ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων), ο οποίος στις 20/3 γιόρτασε τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, αναμένεται να δημοσιεύσει τις προβλέψεις για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, έως το 2030.