Έβερεστ: Η... απαίτηση του Νεπάλ από τους ορειβάτες - "Πάρτε μαζί σας τα περιττώματα''
Καταπολέμηση της ρύπανσης στο Έβερεστ
Νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα ανθρώπινα περιττώματα
Νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από το Νεπάλ, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ρύπανσης στο Έβερεστ.
Από φέτος, οι ορειβάτες που επιθυμούν να σκαρφαλώσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου θα πρέπει να παίρνουν μαζί τους τα περιττώματά τους.
Οι νέοι κανόνες ορίζουν πλέον ότι οι ορειβάτες θα κατεβάζουν τα περιττώματά τους από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, σε μια προσπάθεια του Νεπάλ να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρύπανση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιχειρούν να σκαρφαλώσουν στο Έβερεστ των 8.849 μέτρων (29.032 πόδια) το κάνουν μέσω του Νεπάλ, πληρώνοντας 11.000 δολάρια ο καθένας μόνο για την άδεια αναρρίχησης.
Με εξοπλισμό, φαγητό, συμπληρωματικό οξυγόνο, οδηγούς και πολλά άλλα, η αναρρίχηση κοστίζει πάνω από 35.000 δολάρια.
Όμως, η ψηλότερη κορυφή του κόσμου έχει πρόβλημα με τα ανθρώπινα απόβλητα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CΝN, λόγω του αριθμού των επισκεπτών και των σκληρών συνθηκών στο βουνό.
«Το πρόβλημα των ανθρώπινων απορριμμάτων στο Έβερεστ είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε στο CNN ο Ντιβάς Πόχρελ, πρώτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Κορυφαίων του Έβερεστ, προσθέτοντας ότι στα ψηλότερα σημεία του βουνού «μολύνουν το ορεινό περιβάλλον».
Το Νεπάλ απαιτεί από όλους τους ορειβάτες του Έβερεστ να χρησιμοποιούν τσιπ παρακολούθησης.
Χωρίς τους νέους κανόνες, το πρόβλημα με τα ανθρώπινα περιττώματα ήταν πολύ πιθανό να επιδεινωθεί: Πέρυσι, το Νεπάλ έδωσε ένα ρεκόρ 478 αδειών αναρρίχησης για την ανάβαση στην κορυφή. Δώδεκα ορειβάτες επιβεβαιώθηκε ότι πέθαναν στο βουνό, ενώ άλλοι πέντε παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι.
Ο Jinesh Sindurakar του Ορειβατικού Συλλόγου του Νεπάλ είπε στο CNN ότι εκτιμάται πως 1.200 άτομα θα βρίσκονται στο Έβερεστ αυτή τη σεζόν.
«Κάθε άτομο παράγει 250 γραμμάρια περιττωμάτων την ημέρα και θα περάσουν δύο εβδομάδες στα ψηλότερα στρατόπεδα για την ώθηση της κορυφής», εξήγησε ο Sindurakar, προσθέτοντας ότι σε κάθε ορειβάτη θα δοθούν δύο σακούλες κοπράνων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξι φορές.
Οι σακούλες περιέχουν χημικές ουσίες για να στερεοποιούν τα ανθρώπινα απόβλητα και να τα κάνουν άοσμα, είπε ο Sindurakar, και ο Δήμος Khumbu Pasanglhamu του Νεπάλ θα φτιάξει περίπου 8.000 σακούλες αυτή τη σεζόν.
Οι προσπάθειες για τη μείωση του αντίκτυπου του τουρισμού στα Ιμαλάια έχουν ενταθεί, με 35.708 κιλά απορριμμάτων και πλαστικών να αφαιρούνται από κορυφές όπως το Έβερεστ, το Λότσε, η Αναπούρνα και το Μπαρούντσε, μέσω πρωτοβουλίας του Νεπαλικού Στρατού, σύμφωνα με τους Himalayan Times.