Οι επόµενες κινήσεις του Πούτιν µετά το 87% στις εκλογές και την πέµπτη θητεία - Η κυριαρχία, το power game και η εκεχειρία
Η στρατηγική της Ρωσίας
Το ταξίδι στην Κίνα και ο ρόλος του Μακρόν στο παρασκήνιο των συναντήσεων Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στο ουκρανικό µέτωπο
Κάθε άλλο παρά αναπάντεχο θα µπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τον θρίαµβο του Βλαντίµιρ Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, αφού µε ποσοστό 87% κατοχύρωσε µία πέµπτη θητεία στη θέση του προέδρου της χώρας. Σε αυτή τη νέα σελίδα στην ιστορία της Ρωσίας, µε τον πόλεµο στην Ουκρανία να οδεύει στον τρίτο χρόνο του και σε µία εποχή γενικευµένης γεωπολιτικής και οικονοµικής αβεβαιότητας, ειδικοί σε όλον τον κόσµο προσπαθούν να µαντέψουν τις επόµενες κινήσεις του ισχυρού Ρώσου ηγέτη και να απαντήσουν στα ερωτηµατικά που δηµιουργούνται σχετικά µε το τι θα δούµε στα επόµενα έξι χρόνια εξουσίας του.
Η στρατηγική της Ρωσίας στον πόλεµο θα αποτελέσει προτεραιότητα του Πούτιν, αφού όπως είπε στην οµιλία του µετά τα exit polls, «οι κύριοι στόχοι της επόµενης εξαετίας περιλαµβάνουν την ‘‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’’ και την ενίσχυση των αµυντικών δυνατοτήτων µας».
Οι στενοί δεσµοί
Το πρώτο του ταξίδι µετά την επανεκλογή του, όπως γνωστοποίησε προ ηµερών το πρακτορείο Reuters, θα είναι στην Κίνα, όπου θα συναντηθεί µε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσµούς των δύο χωρών. Αλλωστε ο Σι ήταν από τους λιγοστούς ηγέτες που πήραν να τον συγχαρούν, σε αντίθεση µε τους ∆υτικούς που τον κατηγόρησαν για παράνοµες διαδικασίες. Στο επίκεντρο των συνοµιλιών θα βρεθεί, όπως είναι φυσικό, ο πόλεµος, στον οποίο ο Κινέζος πρόεδρος αναµένεται να παίξει ρόλο-κλειδί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντµίτρο Κουλέµπα, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του πως «η Κίνα έχει πολύ µεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει να τερµατιστεί ο πόλεµος. Ουκρανία και Κίνα δεν είχαν ποτέ προβλήµατα στις διµερείς σχέσεις τους, έτσι η εµπιστοσύνη είναι εκεί». Τα λεγόµενα του Ουκρανού ΥΠΕΞ ήρθε να ενισχύσει και ο Κινέζος πρεσβευτής στη Βέρνη, ο οποίος αποκάλυψε πως «η Κίνα εξετάζει το ενδεχόµενο να συµµετάσχει σε ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερµατισµό του πολέµου, που θα φιλοξενηθεί από την Ελβετία τους επόµενους µήνες». Λαµβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ειδικοί αναλυτές θεωρούν πως οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους θα στήσουν ένα λεπτοµερές ειρηνευτικό σχέδιο, µε το οποίο ο Κινέζος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμα: Βλαντιμίρ Πούτιν: Ποια είναι τα ισχυρά πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου που θα εκτοπίσουν τον Μιχαήλ Μισούστιν
Στη Γαλλία Κάπου εδώ τη σκυτάλη έρχεται να πάρει ο Εµανουέλ Μακρόν, καθώς, µετά τη συνάντησή του µε τον Ρώσο πρόεδρο, ο Σι θα βρεθεί στη Γαλλία στις αρχές Μαΐου, στο πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη µετά την πανδηµία του κορονοϊού. Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως αποτελεί σηµαντικό κοµµάτι του παζλ, καθώς, µε φόντο τους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το ερχόµενο καλοκαίρι, θα διαδραµατίσει καίριο ρόλο στις πολεµικές εξελίξεις. Οπως µάλιστα δήλωσε προ ηµερών, «θα υπάρξει αίτηµα ολυµπιακής εκεχειρίας. Η Ρωσία θα κληθεί για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι του 2024 και οφείλει να συµφωνήσει. Αυτό συνέβαινε πάντα στο όνοµα του ολυµπιακού πνεύµατος». Ο Εµανουέλ Μακρόν εξήγησε την απόφασή του λέγοντας:
«Αυτό είναι ένα µήνυµα ειρήνης. Οπως είναι η παράδοση για τις χώρες που φιλοξενούν τους Ολυµπιακούς Αγώνες, η Γαλλία θα σεβαστεί την απόφαση των Ηνωµένων Εθνών τον Νοέµβριο του 2023, όταν 120 κράτη-µέλη του οργανισµού ενέκριναν µε συντριπτική πλειοψηφία την Ολυµπιακή Εκεχειρία». Υπενθυµίζεται ότι το ψήφισµα, που είχε εγκριθεί µε 118 ψήφους υπέρ, καµία κατά και µε την αποχή Ρωσίας και Συρίας, προτρέπει τα κράτη-µέλη να «τηρήσουν την ατοµική και συλλογική Ολυµπιακή Εκεχειρία» ξεκινώντας επτά ηµέρες πριν από την έναρξη των Ολυµπιακών Αγώνων στο Παρίσι (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου) έως και επτά ηµέρες µετά το τέλος των Παραολυµπιακών Αγώνων (28 Αυγούστου έως 8 Σεπτεµβρίου).
Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός έρχεται, αφότου ο Μακρόν είπε πρόσφατα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών στρατευµάτων στην Ουκρανία, παρότι η τρέχουσα κατάσταση δεν το απαιτεί και επέµεινε ότι δεν µπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεµο.
Θα εξετάσει το αίτηµα ο Πούτιν
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου έφτασαν στα αυτιά του Πούτιν, ο οποίος του έδωσε «πάσα» για ειρηνευτικές συνοµιλίες. «Φαίνεται ότι η Γαλλία µπορεί να παίξει ρόλο. ∆εν έχουν χαθεί όλα ακόµα» είχε πει µετά τη νίκη του στις ρωσικές εκλογές, ενώ σε άλλη συνέντευξή του δήλωσε ανοιχτός στο σχέδιο του Μακρόν να προτείνει κατάπαυση του πυρός εν µέσω Ολυµπιακών Αγώνων.
Ο Ρώσος ξεκαθάρισε ότι τα συµφέροντα της Ρωσίας θα έχουν πάντα προτεραιότητα, αλλά θα εξετάσει το αίτηµα: «Είµαστε υπέρ των ειρηνικών διαπραγµατεύσεων, όχι επειδή ο εχθρός τελειώνει από πυροµαχικά, αλλά επειδή πραγµατικά θέλει να οικοδοµήσει ειρηνικές σχέσεις µακροπρόθεσµα», τόνισε. Με τα βλέµµατα να είναι στραµµένα στους τρεις ισχυρούς άνδρες, οι επόµενοι µήνες φαίνεται πως θα είναι καθοριστικοί για το ουκρανικό πολεµικό µέτωπο. Οµως, παρότι η πολυπόθητη εκεχειρία φαίνεται να είναι κοντά, το µόνο σίγουρο είναι πως κανείς δεν µπορεί να µπει στο µυαλό του Ρώσου προέδρου.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».