Ισχυρό πλήγµα δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές δηµοτικές εκλογές, καθώς χάνει Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σµύρνη, ενώ παράλληλα φαίνεται πως ανατέλλει το άστρο του Εκρέµ Ιµάµογλου ως του πολιτικού εκείνου που θα µπορούσε να βάλει τέλος στην πολύχρονη παντοκρατορία του «σουλτάνου».

Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση δείχνει να παίρνει… κεφάλι έναντι του κυβερνώντος κόµµατος, µε δεδοµένο πως στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας το CHP δείχνει να προηγείται (39,04%) έναντι του ΑΚΡ (37,55%), πετυχαίνοντας να κερδίσει την πλειοψηφία των µεγάλων δήµων.

Ευρωπαϊκή Τουρκία

Οι Κεµαλιστές κατάφεραν και πήραν τη δυτική Τουρκία, καθώς και τα µεγάλα αστικά κέντρα, ενώ το κυβερνών κόµµα διατηρεί τις δυνάµεις του στην ενδοχώρα. Σε κάθε περίπτωση, ο θρίαµβος της αντιπολίτευσης δηµιουργεί πιθανότατα νέα δεδοµένα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα χρειαστεί να δούµε την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος µετά την ήττα και πώς ο ίδιος θα ερµηνεύσει το µήνυµα της κάλπης. Στην Κωνσταντινούπολη ο Ιµάµογλου καταγράφει προβάδισµα 50,18% έναντι 41,10% του εκλεκτού του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούµ. Στην Άγκυρα, ο Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνει 54,76% έναντι 37,92%, που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Τουργκούτ Αλτιντόκ. Στη Σµύρνη, το ιστορικό προπύργιο των Κεµαλιστών, ο υποψήφιος του CHP, Τζεµίλ Τουγάι, προηγείται µε 47,83% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Χαµζά Νταζ, µε 37,29%.

Δική του ήττα

Οι δηµοτικές εκλογές στην Τουρκία έλαβαν ξεκάθαρα χαρακτήρα εθνικών εκλογών καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, µε τον Ταγίπ Ερντογάν να αναλαµβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο απευθυνόµενος διαρκώς και σε υψηλούς τόνους προς το εθνικιστικό ακροατήριο, θέτοντας ως βασικό στόχο, κατ’ αρχάς, την ήττα του Εκρέµ Ιµάµογλου και τη νίκη των ισλαµιστών σε Άγκυρα και Σµύρνη. Από την άλλη, ζωτική ήταν η µάχη που έδωσε ο Ιµάµογλου, καθώς η ήττα θα σήµαινε την εξαφάνιση του ίδιου από τον πολιτικό χάρτη.

Με τη νέα νίκη όµως που πέτυχε, καθιερώνεται πλέον ως το αντίπαλο δέος του Ταγίπ Ερντογάν και ανοίγει διάπλατα ο δρόµος για να είναι ο επικρατέστερος από τους προεδρικούς υποψηφίους του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος στις εκλογές 2028. Αν βέβαια το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες των διαφόρων οµάδων στο εσωτερικό των Κεµαλιστών, οι οποίες και πολλές είναι και διαφορετικά συµφέροντα εξυπηρετούν. Όσον αφορά ειδικότερα την Κωνσταντινούπολη, πέραν του ρόλου στη διαµόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου στη γειτονική χώρα, έχει τεράστια «πρακτική» σηµασία, καθώς εκεί συγκεντρώνεται το 1/3 της οικονοµικής δραστηριότητας της Τουρκίας. H Πόλη των 16.000.000 κατοίκων επισήµως, ίσως και άνω των 20.000.000 ανεπίσηµα, παράγει το 30% έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισµό, που υπερβαίνει τα 16 δισ. δολάρια ετησίως, και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

Κουρδικές περιοχές

Την ίδια ώρα, καθοριστική αποδείχθηκε για ακόµη µια φορά η ψήφος των Κούρδων, που αποτελούν το 10% του εκλογικού σώµατος στην Κωνσταντινούπολη. Το φιλοκουρδικό κόµµα της Τουρκίας DEM επέλεξε ξεκάθαρα να στηρίξει τον Ιµάµογλου στις δηµοτικές εκλογές, όπως έπραξε και στις προηγούµενες του 2019, λειτουργώντας ως καταλύτης στη διαµόρφωση του τελικού αποτελέσµατος. Στις κουρδικές περιοχές πάντως, ως είθισται οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάµεις επιδόθηκαν σε µια κανονική εκστρατεία κατατροµοκράτησης του κουρδικού στοιχείου και οι εκλογές βάφτηκαν ξανά µε αίµα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή