O επανεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την επικράτηση στις χθεσινές δημοτικές εκλογές. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για την «αυγή μιας νέας εποχής». Μιλώντας στους υποστηρικτές του δήλωσε ότι «κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια Τουρκία όπου η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, ο ορθολογισμός, η επιστήμη, η αγάπη και η αλληλεγγύη ανθίζουν».

Οι συγκεντρωθέντες ήταν εκστασιασμένοι καθώς ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν ότι το αντιπολιτευόμενο CHP θα σαρώσει στους δήμους όλης της Επικράτειας. Μάλιστα πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα του CHP μετά το 1977.

«Με αυτές τις εκλογές, βγάλαμε τη δημοκρατία από μέσα μας», είπε, μια -ίσως τυχαία- αντήχηση της ομιλίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναλογιζόταν τις απώλειες του κόμματός του, όπου τόνισε ότι η δημοκρατία ήταν ο πραγματικός νικητής της ψηφοφορίας.

Milletin evinde Saraçhane’deyiz.
Όπως γράφει ο Guardian η νίκη της αντιπολίτευσης, η οποία παραμέρισε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, εδραίωσε τον ρόλο του Ιμάμογλου ως τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, ο οποίος κατείχε τον ρόλο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης πριν από δεκαετίες και δεν έκρυψε την επιθυμία του να επαναφέρει την Κωνσταντινούπολη υπό τον έλεγχό του.

Ο Ιμάμογλου έκανε κάτι περισσότερο από το να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, κατέκτησε μια άνετη νίκη με μεγάλη διαφορά απέναντι σε έναν υποψήφιο που συχνά θεωρείται κάτι περισσότερο από ένα υποκατάστατο του Ερντογάν. Η νίκη αυτή τον τοποθέτησε στα μάτια πολλών υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και αναλυτών ως τον πιο πιθανό διεκδικητή της τουρκικής προεδρίας. Και όλα αυτά ενώ αυξάνονται οι υποψίες ότι ο «Σουλτάνος» θα επιδιώξει να παρατείνει τη θητεία του μετά το 2028.

Οι δύο άνδρες έχουν πολλά κοινά, καθώς και οι δύο έχουν ρίζες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, γνωστή για την απότομη και επιθετική πολιτική της, γεγονός που τους προσδίδει ευρεία απήχηση και την ικανότητα να ξεσηκώνουν το πλήθος. Και οι δύο έχουν ηγηθεί της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, όπου βρίσκεται περίπου το ένα τρίτο της οικονομίας της, και οι δύο έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τα τουρκικά δικαστήρια. Οι δύο τους μοιράζονται ακόμη και το πάθος για το ποδόσφαιρο.

Και οι δύο άνδρες έχουν ισχυρή ικανότητα να απευθύνονται στους ψηφοφόρους, αλλά αποκλίνουν όταν πρόκειται για την πολιτική τους. Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, ένας ευχάριστος πρώην επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, έχει πει ότι «οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες».

Ο Selim Sazak, επικεφαλής της Sanda Global, μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα την Άγκυρα που συμβούλευσε αρκετές εκστρατείες κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών, περιέγραψε το πολιτικό σήμα του Imamoğlu ως ένα μείγμα χαρίσματος και τις ρίζες του στη Μαύρη Θάλασσα ως «Μπιλ Κλίντον από την Τραπεζούντα ... χωρίς την απιστία».

Παρά τις ομοιότητές τους, η απέχθεια του Ερντογάν για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης τον μετέτρεψε από πολιτικό νεόκοπο σε ανερχόμενο αστέρι, όταν το 2019 ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε επανάληψη της ψηφοφορίας μετά την αρχική νίκη του Ιμάμογλου. Αυτό οδήγησε σε μια ακόμη πιο ηχηρή νίκη του Ιμάμογλου σε μια δεύτερη ψηφοφορία και τον καθιέρωσε ως τη νέμεση του Ερντογάν κατά την πρώτη θητεία του στην εξουσία.

Οι δύο χαρισματικές πολιτικές προσωπικότητες έχουν ζήσει παράλληλες ζωές. Ο Ιμάμογλου, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων το 1994, μπήκε στην οικοδομική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει διαχειριστής στην ομάδα της πόλης του, της Τραπεζούντας, ενώ ο Ερντογάν είχε μία σύντομη καριέρα ως ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα το καθημερινό σκηνικό όπου διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά οι δρόμοι του με τον Ερντογάν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφθηκε το εστιατόριο με κεφτεδάκια που διατηρούσε ο νεαρός Ιμάμογλου στη συνοικία Γκουνγκόρεν της Κωνσταντινούπολης.

«Όταν βρισκόταν στους πρώτους του μήνες ως δήμαρχος, τον φιλοξένησα», είπε ο Imamoğlu. «Έφαγε κεφτέδες στο εστιατόριό μου. Δεν πήρα τα χρήματά του. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει», συμπλήρωσε.