Στόλτενμπεργκ: Επιτακτική ανάγκη η στήριξη στην Ουκρανία - "Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα"
Πόλεμος στην Ουκρανία
Ένα πακέτο "μαμούθ" ύψους 100 δισ. ευρώ θέλει να στείλει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, προσπαθώντας να πείσει τα 32 κράτη της Ένωσης
Την ανάγκη στήριξης στην Ουκρανία προέταξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντμπεργκ, κατά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, χρειαζόμαστε φρέσκα χρήματα και τα χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια» για να διατεθούν στο Κίεβο.
Ο Στόλτενμπεργκ θέλει να πείσει τα 32 κράτη του ΝΑΤΟ να δρομολογήσουν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.
Τα χρήματα αυτά προορίζονται να δώσουν στην ουκρανική κυβέρνηση του προέδρου Βολοντμίρ Ζελένσκι μεγαλύτερη ασφάλεια σχεδιασμού για την άμυνά της έναντι της Ρωσίας.
Η κατάσταση στο μέτωπο είναι «προκλητική», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πετυχαίνει οριακά κέρδη με μεγάλη δέσμευση και υπολογίζει ότι οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα εξαντλήσουν κάποια στιγμή την υπομονή τους.
Ο επικεφαλής της υπερατλαντικής αμυντικής συμμαχίας ζήτησε, ως εκ τούτου, «πιο αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη» υποστήριξη προς το Κίεβο.
Ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε ένα «ισχυρό πλαίσιο του ΝΑΤΟ με οικονομικές δεσμεύσεις» Δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση αφορά 100 δισεκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για παραδόσεις όπλων και οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, το ποσό αποτελεί μόνο μια αρχική πρόταση και μπορεί να αλλάξει στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει τη δυναμική της υποστήριξης προς την Ουκρανία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει «να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ».
Όπως εξήγησε, οι υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για την Ουκρανία. Ανέφερε, επίσης, ότι θα συζητηθεί μια πολυετής δέσμευση για να διατηρηθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται καμία απόφαση στη σημερινή υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι ο στόχος είναι οι αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
Συνεχίζοντας, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους στο πεδίο της μάχης» και ότι η ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία θα στείλει το μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.
«Πρέπει να σταθούμε σταθερά στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία»
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και θα συζητηθεί ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας για να έρθει πιο κοντά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τόνισε: «Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το ζήτημα είναι το πότε και όχι το εάν».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες το Κρεμλίνο εξαπέλυσε νέες μεγάλες επιθέσεις στην Ουκρανία, πλήττοντας αμάχους και υποδομές. «Πρέπει να σταθούμε σταθερά στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού. Αλλά η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει τις συνέπειές της στο πεδίο της μάχης τη στιγμή που μιλάμε».
Ο Στόλτενμπεργκ επικρίνει τον αποκλεισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Η αρχή είναι πιο σημαντική για τον Στόλτενμπεργκ από το ακριβές ποσό και τη δομή. Η στήριξη της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να εξαρτάται από βραχυπρόθεσμες εθελοντικές προσφορές μεμονωμένων κρατών, είπε. Αντίθετα, απαιτούνται μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.
Ανέφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο αποκλεισμό 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μια ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ εκεί θέλει να σταματήσει τη βοήθεια για την Ουκρανία. Την επόμενη εβδομάδα, το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να ψηφίσει το πακέτο – υπάρχει συζήτηση για τη μετατροπή μέρους του σε δάνειο.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, με την τελευταία τακτική δόση πυρομαχικών και όπλων να αποστέλλεται στο Κίεβο στα τέλη Δεκεμβρίου. Τον Μάρτιο, το Πεντάγωνο κανόνισε ένα εφάπαξ ειδικό πακέτο, αλλά όσο το Κογκρέσο κωφεύει, “τα χέρια μας είναι δεμένα”, προειδοποίησε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος. Κάθε καθυστέρηση έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. “Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία πρέπει να μεριδοποιεί τα πυρομαχικά του πυροβολικού της”.
Ο Στόλτενμπεργκ επιθυμεί οι αρχηγοί κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν το οικονομικό πακέτο στη σύνοδο κορυφής τους στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Και τα 32 κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν. Ωστόσο, οι διπλωμάτες είναι επιφυλακτικοί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τόσο γρήγορα. Και αυτό διότι οι νέες απαιτήσεις για χρήματα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ συναντούν πάντα την αντίσταση των κρατών μελών.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Η αύξηση του ειδικού ταμείου της ΕΕ για τις παραδόσεις όπλων (EPF) ήταν επίσης εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Τελικά, η Γερμανία κατάφερε να εξασφαλίσει ότι η διμερής βοήθεια θα μπορούσε να συμψηφιστεί με τις συνεισφορές. Παρόμοιες συζητήσεις θα μπορούσαν να αναμένονται και για ένα πιθανό δοχείο του ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη. Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Krisjanis Karins έκανε λόγο για μια “πολύ καλή πρόταση”. Η Ουκρανία χρειάζεται τη “μόνιμη βοήθεια” του ΝΑΤΟ.