Ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Κοπεγχάγης, το εμβληματικό Børsen που χτίστηκε τον 17ο αιώνα παραδόθηκε στις φλόγες το πρωί της Τρίτης με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κωδονοστάσιό του. 

Άνδρες και γυναίκες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, υπάλληλοι του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δανίας, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του Μπράιαν Μίκελσεν, ακόμη και περαστικοί, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μεταφέρουν μεγάλους πίνακες ζωγραφικής μακριά από το κτίριο σε έναν αγώνα δρόμου.

Το κτίριο, που χρονολογείται από το 1625 και σήμερα στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο της Δανίας, το Folketing, και το βασιλικό παλάτι, το Christiansborg. Μάλιστα όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της Δανίας η κοντινή πλατεία εκκενώθηκε. 

Παράλληλα σε βίντεο που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου φαίνεται η στιγμή που το φλεγόμενο καμπαναριό σπάει στη μέση καθώς πέφτει προς τα κάτω, ενώ ένα μεγάλο μέρος του έπεσε στο έδαφος, δίπλα από ένα όχημα της πυροσβεστικής.

Δείτε βίντεο:



«Όλοι κλαίνε αυτή τη στιγμή στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας. Είναι ο χώρος εργασίας τους, αλλά και η ιστορία τους», δήλωσε ο Μίκελσεν στους δημοσιογράφους. «Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά που κοιτάζω. Είναι 400 χρόνια που έχουν διαμορφώσει την πολιτιστική ιστορία της Δανίας και την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Μουσείο της Δανίας έστειλε 25 υπαλλήλους στον τόπο του συμβάντος για να βοηθήσουν στην εκκένωση πολιτιστικών αντικειμένων και πινάκων ζωγραφικής, ανέφερε στο X.

Βίντεο από τοπικά ΜΜΕ έδειχνε ανθρώπους να κάθονται στο έδαφος έξω από το κτίριο, κοιτάζοντας χάρτινους καταλόγους που απαριθμούσαν και απεικόνιζαν τα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα. «Σώζουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Κοπεγχάγης Jakob Vedsted Andersen. Ανάμεσα στα έργα που διασώθηκαν ήταν πίνακες του Δανού Peder Severin Kroyer, διάσημου ιμπρεσιονιστή του 19ου αιώνα.