Σοκολάτα: Νέα άνοδος της τιμής του κακάο - Με χρεοκοπία κινδυνεύουν οι σοκολατοποιοί
Κλείνουν εργοστάσια
Ο κόσμος της σοκολάτας πλήττεται με τεράστιες ανατιμήσεις
Τα προβλήματα συνεχίζονται στον κόσμο της σοκολάτας, ο οποίος πλήττεται με τεράστιες ανατιμήσεις.
Με το Πάσχα να βρίσκεται προ των πυλών, παρά το γεγονός ότι η τιμή του κακάο έχει «εκτοξευθεί» η ζήτηση διεθνώς δεν κάμπτεται, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το κακάο σημείωσε νέα άνοδο στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση για την πρώτη ύλη της σοκολάτας διατηρείται, με τους σοκολατοποιούς να μην ξέρουν τι να κάνουν, προκειμένου να αποκτήσουν τους πολύτιμους κόκκους. Με βάση τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (18/04) οι λεγόμενες αλέσεις – όπου το κακάο μετατρέπεται σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στα γλυκίσματα – μειώθηκαν μόνο κατά περίπου 2% στην Ευρώπη και στην Ασία κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο αυτή, καθώς οι κακές σοδειές της Δυτικής Αφρικής περιόρισαν τις προμήθειες.
Ως αποτέλεσμα της έλλειψης κακάο, ήρθαν τεράστιες ανατιμήσεις, αφού μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα μόλις 12 μηνών.
Μια μικρή κακοκαιρία ήταν το σημείο καμπής για την παραγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, με πολλούς εμπόρους να φοβούνται τώρα ότι η παραγωγή έχει εισέλθει σε μακροχρόνια υποχώρηση.
Για τους παραγωγούς σοκολάτας στον κόσμο, η κρίση είναι εδώ, αφού ήδη, αρκετά εργοστάσια έχουν κλείσει από τη Μαλαισία μέχρι τη Γερμανία και το Σικάγο, ενώ η έλλειψη ρευστότητας θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Με το Πάσχα να βρίσκεται προ των πυλών, παρά το γεγονός ότι η τιμή του κακάο έχει «εκτοξευθεί» η ζήτηση διεθνώς δεν κάμπτεται, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το κακάο σημείωσε νέα άνοδο στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση για την πρώτη ύλη της σοκολάτας διατηρείται, με τους σοκολατοποιούς να μην ξέρουν τι να κάνουν, προκειμένου να αποκτήσουν τους πολύτιμους κόκκους. Με βάση τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (18/04) οι λεγόμενες αλέσεις – όπου το κακάο μετατρέπεται σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στα γλυκίσματα – μειώθηκαν μόνο κατά περίπου 2% στην Ευρώπη και στην Ασία κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο αυτή, καθώς οι κακές σοδειές της Δυτικής Αφρικής περιόρισαν τις προμήθειες.
Ως αποτέλεσμα της έλλειψης κακάο, ήρθαν τεράστιες ανατιμήσεις, αφού μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα μόλις 12 μηνών.
Που οφείλεται η κρίση
Και μπορεί οι καταναλωτές ανά τον κόσμο να απολάμβαναν τη σοκολάτα φτηνά για δεκαετίες, ωστόσο, τα δέντρα ήταν γερασμένα και οι ασθένειες των καλλιεργειών οργίαζαν στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που προμηθεύουν περίπου τη μισή αγορά.Μια μικρή κακοκαιρία ήταν το σημείο καμπής για την παραγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, με πολλούς εμπόρους να φοβούνται τώρα ότι η παραγωγή έχει εισέλθει σε μακροχρόνια υποχώρηση.
Για τους παραγωγούς σοκολάτας στον κόσμο, η κρίση είναι εδώ, αφού ήδη, αρκετά εργοστάσια έχουν κλείσει από τη Μαλαισία μέχρι τη Γερμανία και το Σικάγο, ενώ η έλλειψη ρευστότητας θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.