«Και οι δύο πλευρές κάνουν προσεκτικά βήματα για να μη χάσουν την αξιοπιστία τους αφενός, δηλαδή με πειράζεις, σου απαντώ, αλλά από την άλλη μεριά προσπαθούν να στείλουν μηνύματα ότι το κάνω για να σώσω την αξιοπιστία μου, δεν έχω πρόθεση να μπω σε ολοκληρωτικό πόλεμο», ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην υπουργός, μιλώντας για τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση BBC: Περιορισμένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια


Άγγελος Συρίγος: Η εμπλοκή 16 χωρών στην 5ωρη επίθεση σημαίνει οριακά περιφερειακή σύγκρουση 

Σχετικά με την υποβάθμιση των ισραηλινών αντιποίνων από το Ιράν, ο κ. Συρίγος έκανε το ακόλουθο σχόλιο. «Αυτό ήταν σαφές από πλευράς Ιράν που μετά την πεντάωρη επίθεση έσπευσε να δηλώσει ότι αυτό ήταν, εμείς δεν συνεχίζουμε παραπέρα, εκτός εάν προκληθούμε και εάν η έκταση της επίθεσης του Ισραήλ είναι μικρή, υποτίθεται ότι δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να πει ότι δεν έγινε τίποτα, αποκρούσαμε την επίθεση, όλα μια χαρά».

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, ήταν βέβαιο ότι το Ισραήλ θα απαντούσε καθώς ανταποκρίνεται στη λογική του και από την άλλη μεριά είναι σαφές ότι το Ιράν προβληματίζεται πάρα πολύ στο τι θα κάνει.

Όσον αφορά στην πτυχή του κόστους των εκατέρωθεν επιθέσεων, ο κ. Συρίγος σημείωσε πως η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ στοίχισε κάτι λιγότερο από 30 ή 40 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που το κόστος για να μπορέσουν να αναχαιτιστούν οι πύραυλοι και τα drones που έφυγαν από το Ιράν, έφτασε για το Ισραήλ το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια. Διότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν πυραύλους αξίας 3, 4, 5 εκατομμυρίων ευρώ και οι Ιρανοί είχαν χρησιμοποιήσει drones αξίας 70, 80, 100, 120 χιλιάδων ευρώ.

Η επόμενη πτυχή του θέματος, που έχει ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, είναι οι «τρεις παγκόσμιες πρώτες». «Το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ. Έως τώρα δεν είχε ξαναγίνει ποτέ αυτό και μάλιστα είχαμε κι άλλες δύο παγκοσμίως πρώτες. Η δεύτερη ήταν ότι για πρώτη φορά είχαμε αναχαίτιση πυραύλου εκτός της ατμόσφαιρας, ο Πόλεμος των Άστρων που λέγαμε τη δεκαετία του '80 και η τρίτη παγκόσμια πρώτη ήταν ότι έως τώρα βλέπαμε τις επιθέσεις οι οποίες γίνονταν ζωντανά την ώρα που ελάμβαναν χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε μια επίθεση την οποία την ξέραμε πέντε ώρες πριν φτάσουν οι πύραυλοι στο έδαφος της χώρας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.


"Έχει το σπέρμα παγκόσμιου πολέμου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγηθεί εκεί"


«Σημαίνει ότι είμαστε στα όρια περιφερειακής συγκρούσεως. Στην προηγούμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ενεπλάκησαν με τον Α ή τον Β τρόπο, 16 χώρες. Το Ισραήλ και το Ιράν, δύο που ήταν οι άμεσα εμπλεκόμενες, το Ιράκ και η Υεμένη, απ’ όπου εκτοξεύθηκαν πύραυλοι του Ιράν. Η Συρία που χρησιμοποιήθηκε ο εναέριος χώρος της και χρησιμοποιήθηκαν τα ραντάρ της για να παρακολουθεί το Ιράν τι γίνεται, ο Νότιος Λίβανος, απ’ όπου η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυραύλους. Έχουμε Βρετανία, Γαλλία, Αμερική με τη βοήθεια και της Γερμανίας, τέσσερις χώρες να αναχαιτίζουν πυραύλους. Η Ιορδανία, που αναχαίτισε επίσης πυραύλους στο έδαφός της και Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν και Κουβέιτ, οι οποίες βοήθησαν με τα ραντάρ τους να εντοπιστούν οι πύραυλοι και ακολούθως χρησιμοποίησαν βάσεις σε αυτές τις χώρες για να καταστρέψουν τους πυραύλους. Για πέντε ώρες είχαν εμπλακεί 16 χώρες σε πόλεμο. Να το πω απλά, αυτό δείχνει πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Συρίγος.

«Έχει το σπέρμα παγκόσμιου πολέμου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγηθεί εκεί πέρα. Έχει όμως το σπέρμα παγκόσμιου πολέμου. Βλέπουμε ότι σε μια σύγκρουση πέντε ωρών εμπλέκονται 16 χώρες. Φανταστείτε τι έχει να γίνει. Φανταστείτε πόσο εύκολα μπορεί να τραβήξει το πράγμα πολύ πιο μακριά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υποτίθεται ότι έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ακριβώς για να αποτρέπονται αυτές οι περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή όμως, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, και με το Ιράν να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της δυτικής κοινότητας, είναι δύσκολο να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας. Ας το κρατήσουμε αυτό, διότι αυτή τη στιγμή δίαυλος επικοινωνίας με το Ιράν δεν δείχνει να υπάρχει απευθείας με τη Δύση», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο βουλευτής της Ν.Δ.