Ο Λόιντ Μάρτιν, έφηβος δρομέας με σύνδρομο Down, έγραψε ιστορία ως το νεότερο άτομο στην κατηγορία των μαθησιακών αναπηριών που ολοκλήρωσε εχθές τον μαραθώνιο του Λονδίνου. Ο 19χρονος έτρεξε εχθές Κυριακή, με οδηγό τη μητέρα του, Σέρι Χούπερ.

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες δημιούργησε την πρόκληση για τον Λόιντ και του απένειμε ένα πιστοποιητικό στον τερματισμό. «Είναι η επίτευξη του ονείρου του», είπε η μητέρα του Σέρι Χούπερ, 54 ετών που τον συνόδευσε. «Πραγματικά όλα είναι δυνατά αν το βάλεις στο μυαλό σου. Με λίγη δουλειά, μπορείς να το πετύχεις».

«Όλα είναι δυνατά και όχι μόνο για όσους έχουν σύνδρομο Down»

Συγκεκριμένα, η οικογένεια έχει παράδοση στο τρέξιμο, καθώς η μητέρα του έχει ολοκληρώσει τον μαραθώνιο του Λονδίνου τέσσερις φορές, ενώ έχει αγωνιστεί στη Βοστόνη και το Σικάγο. «Μου αρέσει πολύ να τρέχω με τη μαμά μου. Είναι μαραθωνοδρόμος. Την αγαπώ, είναι θρύλος», δήλωσε στο BBC News ο Λόιντ που ήθελε πάντα να τρέξει τον απαιτητικό αυτό αγώνα.

loyd_3

Τον περασμένο Νοέμβριο τού έγινε πρόταση να συμμετάσχει και για εκείνον υπήρχε μόνο μία απάντηση: «Όλα είναι δυνατά και όχι μόνο για όσους έχουν σύνδρομο Down, οποιοσδήποτε μπορεί να τρέξει έναν μαραθώνιο».

Ο Λόιντ είναι το νεότερο άτομο που ολοκλήρωσε μαραθώνιο στην κατηγορία διανοητικής βλάβης (LL2). «Ήταν απολύτως εκπληκτικό», είπε η μητέρα του. «Έτρεχε συνεχώς για 22,5 χιλιόμετρα που είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει τρέξει ποτέ πριν. Υπήρξε λίγο περπάτημα μετά από αυτό, αλλά ήταν υπέροχος».

«Έκανε το πλήθος να τον επευφημήσει», πρόσθεσε. «Ήταν δύσκολο, αλλά το διασκεδάσαμε». Είπε ότι το επίτευγμά του ήταν σημαντικό για τα άτομα με σύνδρομο Down. «Δεν είπαμε πολλά όταν περάσαμε τη γραμμή του τερματισμού», είπε. «Απλώς ξεσπάσαμε και οι δύο σε κλάματα».

 

loyd1


Η προετοιμασία του Λόιντ για τον μαραθώνιο του Λονδίνου

Η Σέρι ήταν η τέλεια προπονήτρια για τον Λόιντ, έχοντας εκπροσωπήσει την Ουαλία από τότε που ήταν έφηβη σε αγώνες cross country και track. Η προετοιμασία για τον μαραθώνιο του Λόιντ σε μόλις πέντε μήνες ήταν πρόκληση. Έπρεπε να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης, συμπεριλαμβανομένου ενός εβδομαδιαίου μακροχρόνιου τρεξίματος για να συνηθίσει τον Λόιντ στη δυσκολία του να μένει όρθιος για αρκετές ώρες.

Τα Special Olympics GB βοήθησαν τον Λόιντ να εξασφαλίσει μια θέση στον μαραθώνιο και είναι επίσης γυμναστής και ποδοσφαιριστής με την οργάνωση. Είναι ο τρίτος αθλητής των Special Olympics της Ουαλίας που έτρεξε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.