Eίδη προς εξαφάνιση η σοκολάτα και o καφές - Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για τρόφιμα που θα “χαθούν” λόγω κλιματικής κρίσης
Κίνδυνος για ζωτικής σημασίας είδη διατροφής
Χάνουμε τροφές από τα τραπέζια μας - Η κλιματική αλλαγή απειλεί την επισιτιστική μας ασφάλεια
Η Παγκόσμια Ημέρα Γης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, φέτος φέρνει μαζί της ανησυχητικά νέα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι είδη ζωτικής σημασίας για τα διατροφικά μας συστήματα κινδυνεύουν με εξαφάνιση, θύματα της κλιματικής κρίσης. Από τη σοκολάτα μέχρι τον καφέ, η λίστα με τα τρόφιμα που απειλούνται είναι δυσοίωνα μεγάλη.
Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοτόπων, η υπεραλίευση και η εντατική γεωργία ευθύνονται για την ολέθρια πορεία προς την εξαφάνιση πολλών ειδών τροφίμων. Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν άμεσα την ανάπτυξη, την υγεία και την απόδοση καλλιεργειών και φυτών απαραίτητων για την παραγωγή τροφίμων.
Στην κορυφή της λίστας με τα απειλούμενα είδη βρίσκονται οι μέλισσες. Αν και δεν αποτελούν τροφή από μόνες τους, παίζουν ζωτικό ρόλο ως επικονιαστές για πλήθος καλλιεργειών. Η μείωση του πληθυσμού τους, λόγω της διαταραχής κατάρρευσης αποικιών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την παραγωγή φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών σε παγκόσμια κλίμακα.
Δυστυχώς, οι μέλισσες δεν είναι μόνες. Η λίστα με τα τρόφιμα που απειλούνται από την κλιματική κρίση περιλαμβάνει:
Σοκολάτα
Το κακαόδεντρο, που παράγει κόκκους κακάο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας. Καθώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις συνθήκες καλλιέργειας, το μέλλον της παραγωγής σοκολάτας είναι αβέβαιο.
Μέσα στο κλίμα αυτό τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο κατέγραψαν νέο ιστορικό στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας τα 11.000 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλό ρεκόρ των 11.126 δολαρίων στο μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Μπανάνες
Η αγαπημένη μπανάνα Cavendish, η πιο συχνά εξαγόμενη ποικιλία, αντιμετωπίζει μια θανατηφόρα μυκητιακή ασθένεια που ονομάζεται «νόσος του Παναμά». Χωρίς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, η εξαφάνιση αυτού του είδους μπανάνας θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές και διατροφικές επιπτώσεις.
Καφές
Όπως το κακάο, τα φυτά του καφέ είναι ευαίσθητα σε παράσιτα και ασθένειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση της γης απειλούν τις περιοχές που καλλιεργούνται καφέ, θέτοντας σε κίνδυνο αυτό το αγαπημένο πρωινό ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Θαλασσινά
Η υπεραλίευση και η καταστροφή των οικοτόπων έχουν οδηγήσει στην παρακμή πολλών ειδών ψαριών και οστρακοειδών. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες αλιευτικές πρακτικές, τα αποθέματα δημοφιλών θαλασσινών όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέσα σε δεκαετίες.
Κρασί
Εάν απολαμβάνετε ένα chianti ή ένα ώριμο malbec, μπορεί να δυσκολευτείτε να ικανοποιήσετε αυτή τη λαχτάρα σας για κρασί στο μέλλον. Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού είναι πολύ ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο λόγος για τον οποίο τα ονόματα των κρασιών προστατεύονται τόσο πολύ από τις τοποθεσίες τους είναι ότι ακόμη και η πιο μικρή αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε μια διαφορά στη γεύση που δεν χρειάζεται να είναι κανείς σομελιέ για να παρατηρήσει.
Για να διατηρηθούν ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας σταφυλιών, οι οινοπαραγωγοί αναζητούν ήδη μεγαλύτερα υψόμετρα για να παράγουν τις διάσημες ποικιλίες τους. Εάν η απώλεια των αγαπημένων γεύσεων δεν είναι αρκετά ανησυχητική, μια μελέτη του 2013 προέβλεψε οτι η βιώσιμη γη για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 73% έως το 2050
Αμύγδαλα
Οι αμυγδαλιές απαιτούν σημαντική ποσότητα νερού για την παραγωγή ξηρών καρπών και οι συνθήκες ξηρασίας σε περιοχές σημαντικής παραγωγής όπως η Καλιφόρνια γίνονται πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η λειψυδρία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή αμυγδάλων στο μέλλον.
Αβοκάντο
Τα δέντρα αβοκάντο απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν και η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει αυτές τις συνθήκες σε πολλές περιοχές. Οι ξηρασίες, οι καύσωνες και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την καλλιέργεια του αβοκάντο.