Και το όνομα αυτού “Αγαμέμνων”: Το νέο πυρηνικό υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας που κόστισε 1,6 δισ. ευρώ
Η τελετή για την ονοματοδοσία του σκάφους κλάσης Astute πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα
Θα μπορεί να κάνει τον γύρο του πλανήτη χωρίς να αναδυθεί
Ένα νέο υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας πήρε επίσημα το όνομα του αρχαίου Έλληνα βασιλιά Αγαμέμνονα.
Η τελετή για την ονοματοδοσία του σκάφους κλάσης Astute πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο εργοτάξιο υποβρυχίων της BAE Systems στο Barrow-in-Furness, Cumbria.
Πρόκειται για το έκτο από τα επτά επιθετικά υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί εκεί και αναμένεται να είναι έτοιμο για υπηρεσία αργότερα φέτος.
The @RoyalNavy sixth Astute Class attack submarine has been formally named.
— Submarine Delivery Agency (@SDA_mod) April 22, 2024
Agamemnon was named in a traditional ceremony at @BAESystemsMaritime shipyard in Barrow-In-Furness. pic.twitter.com/C7Os37s2v5
Συμβολισμός και ιστορική αναφορά
Στην ελληνική μυθολογία, ο Αγαμέμνονας θυσίασε την κόρη του προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς ανέμους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, σημειώνουν τα βρετανικά Μέσα. Ο υπουργός αμυντικών προμηθειών James Cartlidge δήλωσε ότι το «HMS Agamemnon» θα διαδραματίσει «ζωτικό ρόλο στην άμυνα του έθνους».
Τεχνικά χαρακτηριστικά και χρησιμότητα
Με μήκος 97 μέτρα και κόστος 1,6 δισ. ευρώ το πυρηνοκίνητο σκάφος αναμένεται να πέσει στο νερό πριν από το τέλος του 2024.
Ο Steve Timms, διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems για τα υποβρύχια, δήλωσε ότι «είναι πλήρως επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση του υπόλοιπου προγράμματος του Agamemnon, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στα αδελφά υποβρύχια που υπηρετούν στο Βασιλικό Ναυτικό».
Introducing HMS Agamemnon 🇬🇧
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 23, 2024
In Barrow-in-Furness, Defence Minister @jcartlidgemp attended the naming ceremony of the sixth Astute-class submarine for the @RoyalNavy. He also spoke to apprentices on their role in submarine building.
👇👇 pic.twitter.com/gkB9r1iMP1
Ιστορική διαδοχή
Το πρώτο σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού με την ονομασία Αγαμέμνων είδε δράση στη μάχη του Τραφάλγκαρ (1805) και ήταν το αγαπημένο πλοίο του αντιναυάρχου Λόρδου Νέλσον. Το όνομα χρησιμοποιήθηκε για τέσσερα ακόμη πλοία του Βασιλικού Ναυτικού προτού επιλεγεί για το τελευταίο υποβρύχιο.
Πρόγραμμα κατασκευής και μελλοντικά σχέδια
Πέντε υποβρύχια της κλάσης Astute βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία και η BAE Systems δήλωσε ότι οι εργασίες στο Barrow για το έβδομο και τελευταίο σκάφος βρίσκονται «σε καλό δρόμο».
Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε προηγουμένως περαιτέρω επενδύσεις στο ναυπηγείο του Barrow για την κατασκευή των τριών πρώτων σκαφών της κλάσης Dreadnought, η οποία είναι η επόμενη γενιά πυρηνικών αποτρεπτικών υποβρυχίων που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κλάση Vanguard.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του υποβρυχίου
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Αγαμέμνονα, φτιαγμένος από την Rolls-Royce δεν θα χρειαστεί ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της 25ετούς υπηρεσίας του σκάφους. Δεδομένου ότι το υποβρύχιο μπορεί να καθαρίζει το νερό και τον αέρα, θα μπορεί να κάνει τον γύρο του πλανήτη χωρίς να αναδυθεί. Ο κύριος περιορισμός είναι ότι το υποβρύχιο θα μπορεί να μεταφέρει μόνο τρόφιμα τριών μηνών για 98 αξιωματικούς και βαθμοφόρους. H μέγιστα ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 56 χλμ/ώρα ή 35 μίλια.
Το Αγαμέμνων θα έχει πρόβλεψη για έως και 38 όπλα σε έξι τορπιλοσωλήνες 533 mm χιλιοστών.Το υποβρύχιο θα μπορεί να χρησιμοποιεί πυραύλους χερσαίας επίθεσης Tomahawk Block IV με βεληνεκές 1.600 χιλιόμετρα και τορπίλες βαρέως τύπου Spearfish.