Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίαςτονίζοντας πως απορρίπτει μονόπλευρες δηλώσεις «οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα» και «είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου: «Απορρίπτουμε τις μονόπλευρες δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που έχουν γίνει για να ικανοποιήσουν ορισμένους ριζοσπαστικούς κύκλους. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει σαφώς υπογραμμίσει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νόμιμο αντικείμενο συζήτησης. Αυτές οι προκατειλημμένες και μεροληπτικές δηλώσεις για την ιστορία υπονομεύουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες να διαπράττουν εγκλήματα μίσους. Καλούμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν την πρότασή μας για μια Κοινή Ιστορική Επιτροπή και τη διαδικασία εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει με την Αρμενία».

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των αξιωματούχων που τοποθετήθηκαν σήμερα για τη συγκεκριμένη επέτειο, ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.


Η δήλωση Δένδια

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ''Χ'' ο Νίκος Δένδιας σχολίασε: «Με τη σκέψη μας στους Αρμένιους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αναγκαία συνθήκη για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην Αρμενία, στις 4 Μαρτίου 2024.




Η δήλωση Σακελλαροπούλου

Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε για τη σημερινή ημέρα: «Τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ» προσθέτοντας: «Συμπληρώνονται 109 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για μία γενοκτονία που σχεδόν εξαφάνισε έναν πανάρχαιο λαό, ακμαίο χριστιανικό πυρήνα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου».

«Η αναγνώριση τέτοιων τραγικών γεγονότων, όπως και η διαρκής εγρήγορση απέναντι στη βία και το μίσος σε βάρος συνανθρώπων μας αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τη μη επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων και την ειρηνική συνύπαρξη εθνών και λαών. Τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ», καταλήγει η Πρόεδρος της Δημοκραρίας.