Την απόφαση του να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) και κατά συνέπεια από την εξουσία επιβεβαίωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ.

Όπως ανακοίνωσε, θα παραμείνει στην ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης μέχρι το SNP να αναδείξει τον διάδοχο του. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μόλις 398 ημέρες μετά από την ανάδειξη του 39χρονου πολιτικού στην ηγεσία του SNP και της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας, όταν διαδέχθηκε την παραιτηθείσα Νίκολα Στέρτζον.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού Εθνικού Κόμματος - Πρασίνων στη Σκωτία. Τα δύο κόμματα διαφωνούν στον τρόπο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Το κόμμα των Πρασίνων πιθανολογούνταν ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό αφού η κυβέρνηση της Σκωτίας κατήργησε την περασμένη εβδομάδα τον στόχο της να μειώσει κατά 75% ως το 2030 τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.