Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια εισέβαλε η αστυνομία της Νέας Υόρκης το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), μετά την κατάληψη κτιρίου από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Μάλιστα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως πρωτοφανή την επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να εκκενώσει την κατάληψη στο Hamilton Hall του πανεπιστημίου Κολούμπια, κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών.

Dozens arrested when NYPD cops storm Columbia campus to clear out anti-Israel mob


«Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών για ένα σημείο», σχολίασε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος του CNN.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί μπήκαν στο Κολούμπια από παράθυρο του πρώτου ορόφου, χρησιμοποιώντας ειδική σκάλα.

#nypd  squad entered the Columbia University campus


Τουλάχιστον 100 συλλήψεις

Μετά το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι αστυνομικοί του NYPD κατευθύνθηκαν στο City College που βρίσκεται στο Χάρλεμ, προκειμένου και εκεί να απομακρύνουν τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ, με τον συνολικό απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 συλλήψεις και από τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κολούμπια ζήτησε, μάλιστα, από την αστυνομία να διατηρήσει την παρουσία της στους χώρους του ιδρύματος μέχρι τις 17 Μαΐου, με εκπρόσωπο των διαδηλωτών να δηλώνει ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν «μετά τη βιαιότητα που έζησαν σε βάρος τους».

Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator, η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια μετά από μια αντίστοιχη επιχείρηση το 1968, όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

Αξιωματικοί του NYPD είπαν ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν κροτίδες κρότου-λάμψης αλλά όχι δακρυγόντα με βίντεο να καταγράφουν τι άφησαν πίσω τους οι καταληψίες.

Στο City College της Νέας Υόρκης οι αστυνομικοί αποκατέστησαν την σημαία των ΗΠΑ την οποία είχαν κατεβάσει διαδηλωτές για να βάλουν στη θέση της τη σημαία της Παλαιστίνης.

Video shows damage to Columbia's Hamilton Hall after police clear protesters



Η απόφαση του Κολούμπια


Η αστυνομική επιχείρηση έρχεται μετά από δύο εβδομάδες εντάσεων στο Κολούμπια, με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης να απορρίπτουν το τελεσίγραφο που τους δόθηκε τη Δευτέρα, για να εκκενώσουν τους υπό κατάληψη χώρους ή διαφορετικά να κινδυνεύσουν με αναστολή των σπουδών τους.

Την Τρίτη, μάλιστα, αξιωματούχοι του Κολούμπια απείλησαν και με οριστική αποβολή όσους φοιτητές είχαν καταλάβει το Hamilton Hall, με το πανεπιστήμιο να ανακοινώνει, τελικά, ότι ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας, «για να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η τάξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

«Καθώς το πανεπιστήμιο ενημερώθηκε ότι το Hamilton Hall κατελήφθη, βανδαλίστηκε και αποκλείστηκε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το προσωπικό ασφαλείας του Κολούμπια απομακρύνθηκε με τη βία από το κτίριο και ένα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας δέχθηκε απειλές. Δεν θα ρισκάρουμε την ασφάλεια της κοινότητας ή την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Η απόφαση να απευθυνθούμε στο NYPD ήταν απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στην αιτία για την οποία διαδηλώνουν», καταλήγει η ανακοίνωση του Κολούμπια.

Shocking video showed anti-Israel protesters breaking into Hamilton Hall at Columbia University

Δήμαρχος: «Η κατάληψη του Hamilton Hall υποκινήθηκε από εξωτερικούς ταραχοποιούς»

Λίγες ώρες πριν την εισβολή της αστυνομίας στο Κολούμπια, ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς και αξιωματούχοι της αστυνομίας της πόλης δήλωσαν ότι η κατάληψη του Hamilton Hall υποκινήθηκε από «εξωτερικούς ταραχοποιούς» που δεν έχουν καμία σχέση με το Κολούμπια και είναι γνωστοί στις αρχές επιβολής ότι προκαλούν άνομες πράξεις.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι βανδαλισμοί, η χρήση οδοφραγμάτων για τον αποκλεισμό εισόδων και η καταστροφή των καμερών ασφαλείας, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς σημείωσε πως ορισμένοι από τους φοιτητές διαδηλωτές δεν είχαν πλήρη επίγνωση των «εξωτερικών παραγόντων» που βρίσκονται ανάμεσά τους.

«Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια ειρηνική συγκέντρωση να μετατραπεί σε βίαιο θέαμα που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να γίνει ακόμη πιο σοβαρή αυτή η κατάσταση. Αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα», είπε ο δήμαρχος.

Ένας από τους ηγέτες των φοιτητών της διαδήλωσης, ο Μαχμούντ Χαλίλ, Παλαιστίνιος λόγιος που φοιτά στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων της Κολούμπια με φοιτητική βίζα, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι οι ξένοι ξεκίνησαν την κατοχή της Σχολής, λέγοντας στο Reuters πως «είναι φοιτητές».



ΗΠΑ: Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων και ταραχές σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια - Μπάιντεν: «Θηριώδες» το κύμα αντισημιτισμού

Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων, ταραχές και συνθήματα συνθέτουν το σκηνικό σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς το φοιτητικό κύμα υποστήριξης της Παλαιστίνης έχει αποσυντονίσει την ακαδημαϊκή διαδικασία ακόμη και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της «Ivy League», με τις παρενέργειες των νεανικών κινητοποιήσεων να εκβάλλουν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Εν μέσω μιας νέας, εσωτερικής κρίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες το «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού», το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλοί Εβραίοι Αμερικανοί, μιλώντας στα πλαίσια του Μήνα της Εβραϊκής Κληρονομιάς κι ενώ περισσότερα από 1.100 άτομα έχουν συλληφθεί σε 30 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.



«Εδώ στο σπίτι, πάρα πολλοί Εβραίοι ζουν με βαθύ πόνο και φόβο από το άγριο κύμα του αντισημιτισμού – στις κοινότητές μας, στα σχολεία, τους χώρους λατρείας και τα κολέγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν σε σχετική δήλωσή του, προσθέτοντας πως «είναι κοινή μας ηθική ευθύνη να αντισταθούμε με δύναμη στον αντισημιτισμό και να καταστήσουμε σαφές ότι το μίσος δεν μπορεί να έχει ασφαλές λιμάνι στην Αμερική».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις. «Η κυβέρνησή μου εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς για περισσότερο από μισό χρόνο. Όπως έχω πει στις οικογένειές τους, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τους φέρουμε στο σπίτι», γνωστοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «καθοδηγούμε επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που απελευθερώνει ομήρους και θέτει τις βάσεις για μια διαρκή λύση δύο κρατών».

Παρά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, η δυσαρέσκεια για την τροπή που έχουν λάβει οι διαμαρτυρίες στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι διάχυτή στο Λευκό Οίκο, ενώ δεν εκλείπουν και περιπτώσεις Αμερικανών διπλωματών που παραιτούνται από το State Department, εντείνοντας την ανησυχία για την έκβαση των κινητοποιήσεων.

Η εικόνα ενός διαδηλωτή που ανέμιζε την παλαιστινιακή σημαία στην οροφή του εβληματικού κτιρίου Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε ένα από τα ιστορικότερα και πλέον δημοφιλή ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, το οποίο επιστρατεύει τώρα και το μέτρο των αποβολών, για να επαναφέρει την ακαδημαϊκή τάξη, έχοντας καταστεί επίκεντρο των αντιδράσεων.

Διαπιστώνοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, «συνεχίζουμε με τις συνέπειες που περιγράψαμε χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπεν Τσανγκ, «φωτογραφίζοντας» πλέον τις αποβολές φοιτητών από το ίδρυμα, παρότι οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν για δεύτερη εβδομάδα, απειλώντας την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου.

Στον αέρα, άλλωστε, βρίσκονται οι τελετές αποφοίτησης στα υπό αναβρασμό ακαδημαϊκά ιδρύματα και παρά την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων. Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων με εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ, με το ντόμινο των κινητοποιήσεων να έχει αγγίξει τουλάχιστον 30 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Ακυρώσεις μαθημάτων σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, ενώ υπό κατάληψη τελεί το Hamilton Hall, το οποίο είχε καταληφθεί και το 1968 από φοιτητές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Clio Hall στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ενώ το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση διαδηλωτών, όταν κατέλαβαν μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, οι κινητοποιήσεις τερματίστηκαν, όταν το ίδρυμα συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την αποσύνδεση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, τη στιγμή που σχεδόν 80 άτομα έχουν συλληφθεί στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ταραχές σημειώθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη McGill, στον Καναδά, με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα να απειλεί με αποβολή τους φοιτητές για τρία χρόνια.

Την ίδια ώρα, διακομματική είναι η καταδίκη της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στη Γερουσία, με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, να καταγγέλλει τους βανδαλισμούς. «Το σπάσιμο παραθύρων με σφυριά, η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων δεν είναι ελευθερία του λόγου. Είναι ανομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούμερ. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκινούν «μια προσπάθεια σε όλη τη Βουλή για να πατάξουν τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις».

Σημειωτέον ότι φοιτητές που έχουν τεθεί σε αναστολή, μπορεί να χάσουν την πρόσβασή τους στην εστία ή τη λέσχη της πανεπιστημιούπολης, ενώ ενδέχεται να αποκλειστούν και από τις τελικές εξετάσεις. Παρά τα «πειθαρχικά» μέτρα, ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Πάντως, εκατοντάδες αστυνομικοί από την Ομάδα Στρατηγικής Αντίδρασης του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης έφτασαν χθες έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παραμένοντας σε ετοιμότητα, τη στιγμή που οι Αρχές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον οι μισοί από τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα στην πανεπιστημιούπολη δεν συνδέονται με ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς προειδοποίησε ότι «εξωτερικοί παράγοντες» προκαλούν προβλήματα δημόσιας ασφάλειας στις διαδηλώσεις γύρω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και προέτρεψε τους διαδηλωτές να «φύγουν από την περιοχή τώρα». «Δεν είναι εδώ για να προωθήσουν την ειρήνη ή την ενότητα ή να επιτρέψουν την ειρηνική εμφάνιση της φωνής κάποιου, αλλά είναι εδώ για να δημιουργήσουν διχόνοια και διχασμό», υποστήριξε ο Άνταμς, σύμφωνα με το CNN, καταλήγοντας πως η πόλη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να γίνει πιο σοβαρή η κατάσταση, «πρέπει να τελειώσει τώρα». 

columbia_syllipseis28655151-011
columbia_syllipseis28655117-001
columbia_syllipseis28655556-007
columbia_syllipseis28655122-010
columbia_syllipseis28655557-005
columbia_syllipseis28655123-008
columbia_syllipseis28655548-006
columbia_syllipseis28655121-003
columbia_syllipseis28655120-009
columbia_syllipseis28655119-004
columbia_syllipseis28655156-012