Στα πλαίσια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καταφεύγει στο δραστικό μέτρο της απέλασης, με τις βρετανικές αρχές να θέτουν υπό κράτηση τους πρώτους μετανάστες, που πρόκειται να απελαθούν στη Ρουάντα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ την Τετάρτη.

Ήδη ο πρώτος μετανάστης που αιτήθηκε άσυλο, απελάθηκε στη Ρουάντα, στο πλαίσιο του νέου νόμου που επικύρωσε την περασμένη εβδομάδα το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο εν λόγω άνδρας, υπήκοος χώρας της Αφρικής, ταξίδεψε με εμπορική πτήση και δέχθηκε να απελαθεί στη Ρουάντα και να λάβει σε αντάλλαγμα εφάπαξ πληρωμή ως και 3.000 λιρών.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο, που πλέον προβλέπει την απέλαση στη Ρουάντα μεταναστών, που φθάνουν στην επικράτεια της χώρας παράνομα και να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις.

Η συμφωνία επιτρέπει σε όσους δεν έχουν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο να μετεγκαθίστανται σε ασφαλή τρίτη χώρα, όπου βοηθούνται να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.