Aναγκαία χαρακτήρισε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες προέβλεπαν την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκαλάντ διευκρίνισε ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη νύκτα.


Διαβάστε ακόμα: Ράφα: Πολύνεκροι βομβαρδισμοί σε αντίποινα για τον θάνατο 3 Ισραηλινών στρατιωτών - Διπλωματικός πυρετός σε Κάιρο και Ντόχα



Το Ισραήλ «ενθαρρύνει» τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν στις «ανθρωπιστικές ζώνες»

Ο ισραηλινός στρατός, που ετοιμάζει ευρεία επίθεση εναντίον της Ράφα, ξεκίνησε σήμερα «επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας» για την απομάκρυνση «προσωρινά» περίπου 100.000 ανθρώπων από το ανατολικό τμήμα της πόλης αυτής, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τους να μετακινηθούν προς τις «ανθρωπιστικές ζώνες».

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ανθρώπων που αφορά η επιχείρηση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι «οι εκτιμήσεις είναι γύρω στους 100.000 ανθρώπους (…) αυτή τη στιγμή».



Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο στρατός είχε επισημάνει ότι «ενθαρρύνει τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διευρυμένες ανθρωπιστικές ζώνες», διευκρινίζοντας ότι «οι εκκλήσεις για προσωρινή μετακίνηση προς την ανθρωπιστική ζώνη γίνονται μέσω φυλλαδίων, SMS, τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων στα αραβικά μέσω του Τύπου».



Κάτοικος της Ράφα δήλωσε στο AFP ότι κάποιοι έχουν λάβει ηχητικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα με τα οποία τους ζητούν να φύγουν και SMS με έναν χάρτη που τους δείχνει προς τα πού να πάνε. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη επεσήμαναν στο Reuters ότι κάποιες οικογένειες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από την ανατολική Ράφα.

Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του ότι «έχει διευρύνει την ανθρωπιστική ζώνη στην αλ Μουγουάσι», περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Ράφα, όπου έχουν υπάρχουν «νοσοκομεία εκστρατείας, σκηνές και αυξανόμενος όγκος τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών».

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d12cpreiss7l)


Γάζα: Φόβοι για θύματα μεταξύ των αμάχων

Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

«Αυτό το σχέδιο μετακίνησης έχει σκοπό να απομακρύνει τους αμάχους από τον κίνδυνο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Στόχος μας είναι να πολεμήσουμε τη Χαμάς, όχι τους κατοίκους της Γάζας. Και για αυτόν τον λόγο διεξάγουμε αυτή την προσωρινή, στοχευμένη εκκένωση».

Ο στρατός εξήγησε ότι οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται σε ανθρωπιστικές ζώνες που είναι «πιο ασφαλείς», αν και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυρά από εκεί.


Μετέωρες οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός - Συνομιλίες σε Ντόχα και Κάιρο

Οι συνομιλίες για την πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, στη θεωρία τουλάχιστον θα συνεχιστούν σήμερα, έπειτα από επτά μήνες πολέμου.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, κατηγορεί Νετανιάχου πως «σαμποτάρει τις προσπάθειες των μεσολαβητών» εξαιτίας «προσωπικών υπολογισμών» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο, απόντος του Ισραήλ.



Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε χθες πως το κίνημα δεν θα αποδεχθεί «σε καμιά περίπτωση συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό του πολέμου».

Η αντιπροσωπεία της, που αναχώρησε για τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής για διαβουλεύσεις, στη θεωρία επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο αύριο Τρίτη.

Ο διευθυντής της CIA, ο οποίος βρισκόταν στο Κάιρο, αναχώρησε επίσης για το Κατάρ, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερωμένη σχετικά.

«Ελλείψει προόδου» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ο κ. Μπερς αναμενόταν να έχει «επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό» του εμιράτου, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, για να συζητηθούν τρόποι «να ξαναμπούν στις ράγες» οι συνομιλίες, πρόσθεσε η πηγή.