Με τον χρόνο να µετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές και µπροστά στο στοίχηµα όχι της «χαλαρής» ψήφου, αλλά της µεγαλύτερης δυνατής συµµετοχής, µια ιδιαίτερη εφαρµογή έκανε την εµφάνισή της στη Βαρκελώνη για να βοηθήσει τους πολίτες της Ε.Ε. να δουν ποια πολιτική οµάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πιο κοντά στις πεποιθήσεις τους.

Η εφαρµογή Palumba ξεκίνησε πιλοτικά την περασµένη Τρίτη, µε µόνο µία επιλεγµένη οµάδα πρώτων χρηστών να µπορεί να δοκιµάσει την beta έκδοσή της, ενώ αναµένεται να κυκλοφορήσει σε όλα τα κράτηµέλη της Ε.Ε. στις 9 Μαΐου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις 9 Ιουνίου περίπου 365 εκατοµµύρια άνθρωποι θα έχουν δικαίωµα ψήφου στις ευρωεκλογές, συµπεριλαµβανοµένων πολλών νέων ψηφοφόρων. Τέσσερις χώρες -το Βέλγιο, η Γερµανία, η Μάλτα και η Αυστρία- θα επιτρέψουν στους 16χρονους να ψηφίσουν, ενώ στην Ελλάδα το κατώτατο όριο ηλικίας είναι τα 17 έτη. Τα social media εποµένως αποτελούν ζωτικό πόρο για την εκστρατεία, αφού ένα σηµαντικό µέρος των ψηφοφόρων ενηµερώνεται µέσα από αυτά, ενώ µπορεί να ανοίξει πλατιά τη συζήτηση για την ατζέντα των εκλογών της Ε.Ε.

Ο τρόπος λειτουργίας του

Ο τρόπος λειτουργίας της εφαρµογής Palumba, που µπορεί να θυµίζει το... Tinder, όπως και στη γνωστή εφαρµογή γνωριµιών, είναι πολύ απλός: οι χρήστες κάνουν like σε πολιτικές θέσεις που υποστηρίζουν και swipe σε όσες δεν συµφωνούν. Προσφέρονται επίσης επιλογές για έγκριση ή απόρριψη, καθώς και ουδέτερη απόκριση. Στη συνέχεια, η εφαρµογή «ταιριάζει» τις αντιδράσεις του κάθε χρήστη µε την πολιτική οµάδα και αντιστοιχίζονται µε τα κόµµατα που υπάρχουν στη χώρα του. Τα viral effects είναι το «κλειδί» της ιδέας του Palumba, καθώς αυτή η εφαρµογή έχει σχεδιαστεί για να είναι ευχάριστη και εύκολη στην κοινή χρήση στα social media. Οι χρήστες µπορούν να µοιράζονται αποτελέσµατα -όπως οι πιο σηµαντικές πολιτικές δεσµεύσεις τους- για να τα εµφανίζουν και να τα συγκρίνουν µε φίλους, µε τρόπο παρόµοιο µε το Spotify Wrapped, µια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες του Spotify να µοιράζονται τα τραγούδια ή τους καλλιτέχνες που προτίµησαν περισσότερο την περασµένη χρονιά

Ο στόχος 


Η ιδέα της εφαρµογής Palumba ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Φόρουµ Alpbach στις αυστριακές Άλπεις. Ο βασικός στόχος της εφαρµογής είναι να «µεταφράσει» την ατζέντα της Ε.Ε. και των εκπροσώπων της, στην καθηµερινή γλώσσα των νέων και να πυροδοτήσει µια πολιτική συζήτηση, προκειµένου να τους ωθήσει να ψηφίσουν. «Η λογική δεν είναι να επηρεάσουµε την ψηφοφορία προς µία κατεύθυνση, αλλά να ξεκαθαρίσουµε ότι υπάρχουν κόµµατα που υποστηρίζουν τις ιδέες τους και έτσι ίσως αξίζει να ψηφίσουµε», δήλωσε στο Euronews ο Thomas Garnier, γραµµατέας και συντονιστής Ε&Α της εφαρµογής Palumba. Η έναρξη της beta εφαρµογής για τις ευρωεκλογές συµπίπτει µε τη νέα φάση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Προσπαθούµε πραγµατικά να φτάσουµε εκεί που δεν είναι σε θέση να φτάσουν», είπε στο Euronews o Pol Villaverde, ο πρόεδρος της Palumba. Προσέθεσε δε ότι στις Βρυξέλλες «γνωρίζουν πολύ καλά πόσο περιορισµένες είναι οι δυνατότητες της εφαρµογής να προσεγγίσει ανθρώπους που δεν είναι ήδη πεπεισµένοι». Η εφαρµογή δεν σχεδιάστηκε µόνο για τους Ισπανούς, καθώς διατίθεται σε περισσότερες από 30 γλώσσες -συµπεριλαµβανοµένων των περιφερειακών διαλέκτων- και στα 27 κράτη-µέλη. Οσον αφορά το όνοµά της, το Palumba είναι η συντόµευση του «columba palumbus», της λατινικής ονοµασίας του κοινού περιστεριού, που απαντά σε όλη την Ευρώπη. «Το περιστέρι είναι στην καθηµερινή ζωή όλων µας, δηµιουργεί αυτή τη σύνδεση που βρήκαµε πολύ ωραία», λέει στο Euronews ο πρόεδρος της εφαρµογής Palumba, Pol Villaverde.


Παλιά, επιτυχηµένη «συνταγή»


To Palumba, πάντως, δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία... ∆εκάδες εφαρµογές συµβουλών ψηφοφορίας έχουν ήδη χρησιµοποιηθεί στη Γηραιά Ηπειρο και στο εξωτερικό µε αποδεδειγµένα, όπως αναφέρει το Euronews, θετικά αποτελέσµατα στη συµµετοχή των ψηφοφόρων. «∆εν επανεφευρίσκουµε τον τροχό» παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Palumba. Υπενθυµίζεται ότι κατά την προεδρική εκστρατεία του 2022 στη Γαλλία, µια παρόµοια εφαρµογή µε την ονοµασία «Elyze» έγινε δηµοφιλής, φτάνοντας σε δύο εβδοµάδες σε περισσότερες από 1,2 εκατοµµύριο λήψεις. Η εφαρµογή, ωστόσο, δέχτηκε κριτική για τα αποτελέσµατά της, την αδιαφάνεια του πηγαίου της κώδικα και τον όγκο των ιδιωτικών δεδοµένων που συλλέχθηκαν, αλλά και την αδύναµη προστασία της. Εχοντας επίγνωση του πιθανού κινδύνου ή της κριτικής, οι υπεύθυνοι του Palumba δηλώνουν ότι η εφαρµογή δεσµεύεται για ελάχιστη συλλογή δεδοµένων, ισχυρά µέτρα προστασίας από ξένες παρεµβάσεις και πλήρη ανεξαρτησία από πολιτικά κόµµατα ή χορηγούς. Επιπλέον, ο πηγαίος κώδικας της εφαρµογής είναι δηµόσια διαθέσιµος, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή