Έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια ο μετρ προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας Κιμ Κι Ναμ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το παρών στην κηδεία του έδωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αναλυτικά, ο Κιμ Κι Ναμ επικεφαλής του μηχανισμού προπαγάνδας της Πιονγκγιανγκ επί δεκαετίες, έφυγε από τη ζωή όπως μετέδωσαν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη. Ήταν 94 ετών. Πέθανε λόγω μεγάλης ηλικίας και «δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων» για την οποία λάμβανε θεραπεία από το 2022, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Είχε περάσει δεκαετίες ως επικεφαλής προπαγάνδας στο απομονωμένο κράτος, με στόχο μεταξύ άλλων να «χτίσει» μία λατρεία προσωπικότητας γύρω από την κυβερνώσα δυναστεία Κιμ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρευρέθηκε στην κηδεία του νωρίς το πρωί της Τετάρτης και απέτισε φόρο τιμής στον «βετεράνο επαναστάτη που παρέμεινε απεριόριστα πιστός» στο καθεστώς, μετέδωσε το KCNA.

Νότια Κορέα: Τον συγκρίνει με το αφεντικό της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας τον συνέκρινε με το αφεντικό της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Τζόζεφ Γκέμπελς, ευρέως γνωστό για το σύνθημά του «να επαναλαμβάνεις ένα ψέμα αρκετά συχνά και θα γίνει αλήθεια».

Ο Κιμ Κι Ναμ δεν είχε συγγένεια αίματος με τους κυβερνώντες παρά το γεγονός ότι μοιράζεται το οικογενειακό όνομα που είναι από τα πιο κοινά στη Βόρεια και Νότια Κορέα. Διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Προπαγάνδας και Διέγερσης της Πιονγκγιάνγκ το 1966, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον προκάτοχο και πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Κι Ναμ φέρεται να είχε στενή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, με αρκετά δημοσιεύματα των ΜΜΕ να τους περιγράφουν ως «φίλους που τα πίνουν μαζί». Στη δεκαετία του 1970, τέθηκε επικεφαλής του κρατικού φερέφωνου, της εφημερίδας Rodong Sinmun.

Αργότερα ηγήθηκε πρωτοβουλιών για την καθιέρωση του ρόλου του Κιμ Ιλ Σουνγκ - ευρέως θεωρείται ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας - στην ιστορία της χώρας και για να υποστηρίξει τη διαδοχή της ηγεσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα με το North Korea Leadership Watch, ιστότοπο για την πολιτική κουλτούρα της Πιονγκγιάνγκ.

 

Η ιστορία του Κιμ Κι Ναμ

Ο Κιμ Κι Ναμ είναι ένας από τους λίγους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τον Νότο, ως επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας για να παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Νταε Γιουνγκ το 2009. Για δεκαετίες, υπηρέτησε επίσης ως ο βασικός συγγραφέας των πολιτικών συνθημάτων του κράτους και άσκησε μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και τις εκδοτικές του δραστηριότητες, ακόμη και στις καλές τέχνες.

Ένα παράδειγμα για το πώς η μηχανή προπαγάνδας ξεκίνησε τη δράση της ήταν μετά τον ξαφνικό θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2011. Αυτό επιτάχυνε την ανάβαση του γιου του, Κιμ Γιονγκ Ουν, ως ηγέτη της χώρας. Ο νεαρός Kιμ πιστεύεται ότι ήταν μόλις 20 ετών εκείνη την εποχή.

«Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να ελέγξει την επαναστατική προέλαση του κόμματός μας, του στρατού και του λαού μας υπό τη σοφή ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν», έγραφε μια από τις πρώτες αναφορές του KCNA μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ. «Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να μετατρέψουμε τη θλίψη μας σε δύναμη και θάρρος και να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες», ανέφερε η έκθεση.

Το 2015, εικόνες στα κρατικά μέσα έδειχναν τον Κιμ Κι Ναμ - στα 80 του τότε - να στέκεται ανάμεσα σε μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων και να κρατά σημειώσεις ενώ μιλούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Αποσύρθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 2010, μεταβιβάζοντας τον ρόλο του στην αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις - σημάδι ότι διατήρησε καλές σχέσεις με το καθεστώς.

Η μηχανή προπαγάνδας του κράτους

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κράτησε τον Κιμ Κι Ναμ σε βασικές θέσεις προπαγάνδας για χρόνια, υποδεικνύοντας ότι, όπως και ο πατέρας του, τον εμπιστεύονταν και βασίζονταν σε αυτόν», είπε η Ρέιτσελ Λι, Ανώτερη Συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης 38 North Programme με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Rodong Sinmun αφιέρωσε ολόκληρη την πρώτη σελίδα σήμερα (8/5) στον θάνατο του Κιμ Κι Ναμ και στις λεπτομέρειες της κηδείας του και αυτό «δείχνει τον σεβασμό που του αποδίδεται». Ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ, είπε ότι ο θάνατος του Kim Ki Nam σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής» για τη βορειοκορεατική προπαγάνδα.

Η μηχανή προπαγάνδας του κράτους έχει απομακρυνθεί από τον πανκορεατικό εθνικισμό, είπε ο καθηγητής. «Τώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δαιμονοποιεί τους Νοτιοκορεάτες και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα πυρηνικά όπλα για πολιτική νομιμότητα», είπε.