Συνελήφθη στις 2 Μαΐου ο αρχιλοχίας αμερικανικού στρατού Γκόρντον Μπλακ στην ανατολική Ρωσία με την κατηγορία της κλοπής.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επεσήμανε ότι ο Μπλακ συνελήφθη σε ξενοδοχείο του Βλαδιβοστόκ, κατόπιν καταγγελίας μιας 32χρονης γυναίκας, με την οποία διατηρούσε σχέση. Η Ρωσίδα, που δεν κατονομάζεται, όπως διευκρίνισε το υπουργείο, έκανε σχέση με τον Μπλακ αφού συναντήθηκαν στη Νότια Κορέα. Όταν αυτή επέστρεψε στο Βλαδιβοστόκ, διατήρησαν επαφή μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός στρατιώτης έφτασε στη ρωσική πόλη στις 10 Απριλίου και είχε έναν καυγά μαζί της στο σπίτι της. Όπως εξηγεί το υπουργείο: «Αφού έφυγε, η κοπέλα ανακάλυψε ότι λείπουν χρήματα και πήγε στην αστυνομία να ζητήσει βοήθεια. Αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης. Είχε αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια και σκόπευε να επιστρέψει στην πατρίδα του».

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή, ανέφερε ότι ο Μπλακ χτύπησε τη σύντροφό του και της έκλεψε 200.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 2.000 ευρώ.

Δικαστήριο του Βλαδιβοστόκ ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση ο Αμερικανός ως τις 2 Ιουλίου με την κατηγορία ότι «έκλεψε την περιουσία της πολίτη Τ., προκαλώντας της σοβαρή βλάβη».

Όπως επεσήμανε το Πεντάγωνο, ο Μπλακ εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό το 2008 και πρόσφατα είχε σταλεί να υπηρετήσει στη Νότια Κορέα. Στις 10 Απριλίου ζήτησε να πάρει μετάθεση στο Τέξας. Αντί να επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Μπλακ ταξίδεψε από την Κορέα στην Κίνα και στη συνέχεια στο Βλαδιβοστόκ «για προσωπικούς λόγους».

Το Πεντάγωνο τόνισε ότι με την ενέργεια αυτή ο Αμερικανός στρατιώτης παραβίασε τους κανόνες.