Η επίσκεψη του Ελον Μασκ στην Ινδία, την προπερασµένη εβδοµάδα, αναµενόταν µε ενθουσιασµό από το Νέο ∆ελχί, καθώς θα αποτελούσε ακόµα ένα διαπιστευτήριο των ξένων επενδυτών στην φιλοεπενδυτική κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι. Οµως, ο -πάντα απρόβλεπτος- πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσµο, κατά το «Forbes», ακύρωσε τελευταία στιγµή την επίσκεψη (στη διάρκεια της οποίας θα ανακοίνωνε επένδυση 3 δισ. δολαρίων σε εργοστάσιο για την Tesla) λόγω «πολύ βαριών υποχρεώσεων» της αυτοκινητοβιοµηχανίας.

Μία εβδοµάδα αργότερα, την περασµένη Κυριακή, πραγµατοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή στην Κίνα, πετυχαίνοντας την έγκριση του Πεκίνου για την εισαγωγή στην κινεζική αγορά του πλήρως αυτο-οδηγούµενου µοντέλου της Tesla και κάνοντας τη µετοχή της, τη ∆ευτέρα, να ανεβαίνει στα ύψη.

Στην Ινδία, πάλι, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η πιο µακρά εκλογική διαδικασία του πλανήτη, η είδηση ήταν ό,τι ακριβώς περίµεναν οι εκλογικοί αντίπαλοι του Μόντι. «Τέτοια είναι η έλλειψη πίστης στις ρυθµιστικές πολιτικές της κυβέρνησης, που οι big business στρέφονται διαρκώς στην Κίνα αντί για την Ινδία», έγραψε στο X ο Σάµα Μοχάµεντ, κοινοβουλευτικός εισηγητής του αντιπολιτευόµενου κόµµατος Κογκρέσο. Η ψηφιακή ειδησεογραφική υπηρεσία News9 σχολίασε: «Γεια σου, Κίνα, αντίο, Ινδία;».

Προβάδισμα

Ακόµα και χωρίς τον Ελον Μασκ, ο Ναρέντρα Μόντι δείχνει να προηγείται σε όλες τις δηµοσκοπήσεις και αναµένεται να επανεκλεγεί για τρίτη φορά. Εφόσον το πράξει, θα πετύχει κάτι που δεν θα έχει επαναληφθεί από την εποχή του Νεχρού. Στη χώρα µε τα 969 εκατοµµύρια ψηφοφόρους σε πληθυσµό συνολικά 1,42 δισεκατοµµυρίων, που έχει µπει σε εκλογική διαδικασία από τις 19 Απριλίου, το ινδουιστικό, εθνικιστικό Κόµµα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) ευελπιστεί να κερδίσει έως και 400 από τις 543 έδρες του Κοινοβουλίου, που θα πρέπει να πληρωθούν µε την εκλογική διαδικασία.

Σύµφωνα µε το CNBC, ο Μόντι, πρωθυπουργός από το 2014, θεωρείται ο φιλικός στις αγορές υποψήφιος, στη διάρκεια της θητείας του οποίου η Ινδία έγινε η πέµπτη µεγαλύτερη οικονοµία του πλανήτη, µε ΑΕΠ 3,7 τρισ. δολάρια.

Και έως το 2027 αναµένεται να κατακτήσει την τρίτη θέση. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, που, όπως επισηµαίνει το Carnegie Endowment for International Peace, συνενώθηκε τον Ιούλιο σε συµµαχία δεκάδων µικρότερων κοµµάτων υπό το Κογκρέσο, προκειµένου να ρίξει τον Μόντι από την εξουσία, είναι πολυσυλλεκτική και αντιµετωπίζει προβλήµατα. Μεταξύ αυτών και την ίδια την καταπίεση της κυβέρνησης, που την τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρει το Reuters, έχει συλλάβει και ανακρίνει για διαφθορά περί τους 150 πολιτικούς της, την ώρα που, το ίδιο διάστηµα, έχει διερευνήσει αντίστοιχες κατηγορίες για λιγότερους από δέκα κυβερνητικούς πολιτικούς.

Κατά την «Washington Post», στο αρνητικό ρεκόρ ελευθεριών της κυβέρνησης εντάσσεται και το περιστατικό που εκτυλίχθηκε παράλληλα µε την επίσκεψη του Ν. Μόντι στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και για το οποίο τώρα δίνονται περισσότερες λεπτοµέρειες στη δηµοσιότητα. Πρόκειται για την απόπειρα δολοφονίας από ανθρώπους που, όλα δείχνουν, προέρχονται από το εσωτερικό των µυστικών υπηρεσιών της Ινδίας, του αντιπολιτευόµενου Σιχ ακτιβιστή Γκουρπατουάντ Σινγκ Πανούµ, που διαµένει στη Νέα Υόρκη µε αµερικανική υπηκοότητα.

Η απόπειρα αποτράπηκε από τις αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες και διερευνάται από το Νέο ∆ελχί. Σύµφωνα, πάντως, µε την αµερικανική εφηµερίδα, τα ίχνη του σχεδιασµού της φτάνουν έως τον στενό κύκλο του Ν. Μόντι. Το κυβερνών BJP κάνει προεκλογική καµπάνια βασιζόµενο, εκτός από την ανάπτυξη, και στις πολιτικές πρόνοιας της κυβέρνησης, µεταξύ αυτών τα επιδόµατα στις γυναίκες και η στήριξη των ινδουιστών, όπως και η δηµόσια ασφάλεια και η χαρισµατική προσωπικότητα του Μόντι.

Η αντιπολίτευση πάλι, κάνει λόγο για συστηµική ανισότητα και πολιτικές υπέρ των επιχειρηµατικών συµφερόντων. Πάντως, ο ίδιος ο Μόντι έχει ήδη δώσει οδηγίες
στους τεχνοκράτες του να προετοιµάσουν οδικό χάρτη 100 ηµερών για το πρώτο διάστηµα της 3ης θητείας του. Τα θέµατα-κλειδιά των εκλογών, που θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου (µε την καταµέτρηση έως τις 4 Ιουνίου), είναι, µεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:


Οικονοµική ανάπτυξη και πληθωρισµός

Η ινδική οικονοµία εκτιµάται πως έχει κλείσει µε ρυθµό ανάπτυξης 8% στο τέλος του δηµοσιονοµικού έτους, στις 31 Μαρτίου. Εγκαίνια νέων δρόµων και γεφυρών, ιδιαίτερα γύρω από το Νέο ∆ελχί και τη Βοµβάη, ήταν µερικά από τα έργα στην ηµερήσια διάταξη του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστηµα. Από την άλλη, o πληθωρισµός λιανικής το 2022-2023 σκαρφάλωσε στο 6,7%, έναντι 5,5% το 2021-2022.


Προνοιακές πολιτικές

Από την εποχή της πανδηµίας τουCOVID-19, η κυβέρνηση απονέµει συσσίτια σε 84 εκατοµµύρια Ινδούς. Αν και είναι πηγή υπερηφάνειας για την κυβέρνηση, οι επικριτές της υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι αισθάνεται την ανάγκη να υποστηρίξει οικονοµικά τόσο µεγάλη µερίδα πληθυσµού αποτελεί απόδειξη της καλπάζουσας
ανισότητας. Μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς, οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ινδίας έφτασαν να ελέγχουν το 40,1% του πλούτου της, το µεγαλύτερο ποσοστό από το 1961.


Αγροτικά εισοδήµατα

Το BJP είχε υποσχεθεί να διπλασιάσει τα εισοδήµατα των αγροτών έως το 2022, χωρίς να πλησιάσει τον στόχο (λαµβάνοντας υπόψη και την κρίση τροφίµων λόγω πολέµου). Σε µια σπάνια για τον Μόντι απόφαση, το 2021 πήρε πίσω µια δέσµη µέτρων για τη µεταρρύθµιση των νόµων για τις αγροτικές εκτάσεις µετά τις µαζικές διαµαρτυρίες τους.

Θρησκευτική ανισότητα

Τον Ιανουάριο, ο Μόντι παρέστη στα εγκαίνια ενός ινδουιστικού ναού, αφιερωµένου στον θεό-βασιλιά Ραµ, πραγµατοποιώντας µια υπόσχεση του εθνικιστικού κόµµατός του από το 1992, όταν ινδουιστές γκρέµισαν ένα τζαµί του 16ου αιώνα που βρισκόταν στο ίδιο σηµείο (θεωρούµενη γενέτειρα του Ραµ). Οι µουσουλµάνοι έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση πως εφαρµόζει πολιτικές που βλάπτουν τα συµφέροντα της κοινότητάς τους.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Παρασκευή