Θέλει µοιρασιά στους υδρογονάνθρακες ο Ερντογάν: Τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό θα βάλει ο Τούρκος πρόεδρος στο τραπέζι της συνάντησης µε τον Μητσοτάκη
Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να παρουσιάσουν τα θέµατα που -όπως λένε- θα βάλει ο Τούρκος πρόεδρος στο τραπέζι
Tα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Συγκεκριµένα, υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν θα θέσει στον Κ. Μητσοτάκη το µοίρασµα του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί και το Κυπριακό. Το τηλεοπτικό κανάλι Haber Global µετέδωσε το εξής: «Η Τουρκία κάνει έρευνες για αέριο στη Μαύρη Θάλασσα και συνεχίζει τις σεισµικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει δώσει µηνύµατα πως ο φυσικός πλούτος της Αν. Μεσογείου πρέπει να διαµοιραστεί µεταξύ των γειτονικών κρατών, και περιµένουµε ο πρόεδρος Ερντογάν να εκφράσει παρόµοιο µήνυµα στον Μητσοτάκη».
Στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζει ότι και η «Τουρκική ∆ηµοκρατία της Βόρειας Κύπρου» θα είναι ένα από τα σηµαντικά θέµατα της ατζέντας, µε την υπενθύµιση πως η Τουρκία έχει εκφράσει επανειληµµένα πως επιµένει στη λύση των δυο κρατών, και στη συνάντηση των δυο ηγετών θα συζητηθούν τα βήµατα που µπορούν να γίνουν για τη µόνιµη ειρήνη και σταθερότητα στο νησί. Από την άλλη όµως, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του καλού κλίµατος, παρά τα πολλά «αγκάθια», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συζητήσει θέµατα κυριαρχίας. Επί τάπητος συνεπώς αναµένεται να τεθούν κυρίως ζητήµατα χαµηλής πολιτικής. Βεβαίως, όµως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον κ. Ερντογάν το ζήτηµα της βέβηλης µετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαµί, ενώ προετοιµάζεται να απαντήσει στις τουρκικές αιτιάσεις για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, µιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι διάλογος δεν συνεπάγεται συµφωνία.
«Υπάρχει µια διαφορά που πρέπει να επιλύσουµε υπό το πρίσµα του διεθνούς δίκαιου, αυτή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Είµαστε µακριά από εκεί αλλά είµαστε ξεκάθαροι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει σπιθαµή στα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας, δεν έχει κρυφτεί ποτέ και σε κάθε ευκαιρία προβάλλει τις ελληνικές θέσεις και πάντα κάτι κερδίζει, και κερδίζει σε αξιοπιστία», σηµείωσε ο κ. Μαρινάκης. Άµυνα και διπλωµατία όµως πάνε µαζί. Γι’ αυτό και ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, Νίκος ∆ένδιας, έστειλε το πλέον ξεκάθαρο µήνυµα προς κάθε επίβουλο. Μετά το πέρας της τελετής του εορτασµού του µεγαλοµάρτυρα αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, που έγινε στη Χαλκίδα, αναφέρθηκε στο όραµά του, την «Ατζέντα 2030», µέσω της οποίας οι Ένοπλες ∆υνάµεις και ο Ελληνικός Στρατός οδηγούνται σε µια νέα εποχή. «Ο Ελληνικός Στρατός είναι µια ισχυρή δύναµη αποτροπής, που προφυλάσσει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της πατρίδας µας», δήλωσε ο κ. ∆ένδιας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή