Ροζ και πράσινες αποχρώσεις «χόρεψαν» στον νυχτερινό ουρανό πολλών περιοχών του πλανήτη την Παρασκευή, φαινόμενο που οφείλεται στην εκδήλωση μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου 5, πρώτη αυτού του μεγέθους από το 2003.

Eντυπωσιακές εικόνες μοιράζονται, εδώ και λίγες ώρες, χρήστες στα social media από τον ουρανό όπως φαίνεται σε ΗΠΑ, Αγγλία και άλλες χώρες, ως αποτέλεσμα της γεωμαγνητικής καταιγίδας που δημιούργησε ένα φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας.

Πρόκειται για μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που κατευθύνεται προς τη Γη, θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρικού και τους δορυφόρους. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC).

Το Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα 4ου βαθμού (στην πεντάβαθμη κλίμακα), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 2005. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως, το φαινόμενο φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, ενώ εικόνες με το εντυπωσιακό φαινόμενο έχουν μοιραστεί κάτοικοι από τις ΗΠΑ και κυρίως από το Μέιν, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, τη Φλόριντα, τη Δυτική Βιρτζίνια και το Μέριλαντ. Το Σέλας εμφανίστηκε και στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ελβετία.