Με μία ανακοίνωση που έχει πολλές αναγνώσεις και στην οποία δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τοποθετείται αναφορικά με τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά τη χειροτονία της πρώτης γυναίκας διακόνου στη σύγχρονη εποχή από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αρχικά στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Αφρική, τονίζοντας πως η ιεραποστολή χρειάζεται διακόνισσες ώστε να διευκολυνθούν το ποιμαντικό έργο και οι βαπτίσεις των ενήλικων γυναικών, αλλά και για να σπάσει το αυστηρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον που έχει ως αποτέλεσμα πολλές χήρες να μην μπορούν να παρευρίσκονται στην Εκκλησία, καθώς δεν συνοδεύονται από άντρα. Στη συνέχεια αναφέρει ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου έλαβε αρχικά την απόφαση της αναβίωσης του θεσμού των διακονισσών, όμως την παρέπεμψε σε περαιτέρω μελέτη προκειμένου να διαμορφωθούν οι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την αμφίεση, τον τρόπο διακονίας και τη λειτουργική θέση των γυναικών διακόνων στη ζωή της Εκκλησίας σήμερα.

zimpampoue_diakonissa__15_


Τα θολά σημεία στη χειροτονία της πρώτης γυναίκας διακόνου

Με λίγα λόγια, δεν αναφέρει αν η χειροτονία της Αντζελίκ Μολέν -ή Αγγελικής κατά το χριστιανικό της όνομα- είναι έγκυρη ή όχι, καθώς τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, επί σειρά πολλών ετών ιεραπόστολος στην Αφρική, προσχώρησε στην υλοποίηση της αρχικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, η οποία όμως δεν έχει καταστεί ενεργή έως σήμερα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η επί του θέματος μελέτη προς λήψη της τελικής Συνοδικής Αποφάσεως».

Ο ίδιος πάντως ο κ. Σεραφείμ εξήγησε ότι είχε στείλει αίτημα στο Πατριαρχείο από το 2022 για να εγκριθεί η χειροτονία της διακόνισσας, το οποίο εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη τον Απρίλιο του 2023. Ακόμη ένα «θολό» σημείο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αν η διακόνισσα Αγγελική μπορεί να κοινωνά τους πιστούς, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τη χειροτονία της. Και αυτό γιατί στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο τονίζεται κατηγορηματικά ότι «οι διακόνισσες δεν διορίστηκαν ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας ως γυναίκες-λειτουργοί των Ιερών Μυστηρίων, αλλά ως αφιερωμένες γυναίκες-βοηθοί του εν γένει ποιμαντικού, λειτουργικού και αγιαστικού έργου της Εκκλησίας».

Έτσι, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ρητά ότι η τέλεση του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας δεν επιτρέπεται από τις διακόνισσες, δεν υπάρχει κάπου στην ανακοίνωση καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας. Αντίθετα, είναι αξιοσημείωτη η ενόχληση του Πατριαρχείου για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η ανακοίνωση επιλέχθηκε να κλείσει με μία σαφέστατη αιχμή για τη Ρωσική Εκκλησία: «Μακάρι να επιδεικνύετο η ίδια ευαισθησία στο μείζον θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως ετέρας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στα όρια δικαιοδοσίας του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας».