Παγκόσμιο συναγερμό σύμανε η Νιγηρία λόγω μυστηριώδους ασθένειας, η οποία σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά. Στη Ζαμφάρα της Νιγηρίας τέσσερις άνθρωποι είναι νεκροί μετά από μια μακροχρόνια μάχη με άγνωστη ασθένεια.  Η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε ότι «τα παιδιά κινδυνεύουν».

Συγκεκριμένα, 177 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από την ασθένεια.

Η Δρ Aisha Anka, υπουργός Υγείας, επιβεβαίωσε τους θανάτους σε μια δήλωση στον Τύπο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Έχουν επίσης αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για την ασθένεια και τα συμπτώματα που οδήγησαν στους θανάτους.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα

Κοιλιακοί πόνοι καθώς και υγρό στην κοιλιά, πρήξιμο ήπατος και σπλήνας, πυρετός και γενική αδυναμία του σώματος καταγράφηκαν όλα ως συμπτώματα της νόσου που πιστεύεται ότι εξαπλώνεται στη Νιγηρία.

Ο Δρ Anka αργότερα επιβεβαίωσε ότι η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε τρία χωριά με την η οποία αρχικά εντοπίστηκε στο Maradun, το Shinkafi και το Gusau. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσης τα κρούσματα.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχει ενημερωθεί για τα ενημερωμένα κρούσματα και τους θανάτους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια φάση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό του αυξανόμενου αριθμού μόλυνσης.

 

«Τα κρούσματα σχετίζονται με την κατανάλωση νερού»

Η Δρ Anka πρόσθεσε: «Τα παιδιά επηρεάζονται κυρίως και τα κρούσματα σχετίζονται με κατανάλωση νερού. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι, έχουν εντοπιστεί 177 κρούσματα».

Μέχρι στιγμής 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Gundutse στην πολιτεία Κάνο από μια μυστηριώδη ασθένεια. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η ασθένεια που άφησε νεκρούς γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους είναι η ίδια με την ασθένεια που κυριαρχεί στη Ζαμφάρα.