Επεισοδιακή ήταν η φετινή Eurovision, με πολλούς να στρέφονται κατά της η EBU, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, που τη διοργανώνει.

*Διαβάστε εδώ: Μια Eurovision γεμάτη παρατράγουδα: Ο αποκλεισμός της Ολλανδίας, η νίκη του non binary Nemo, τα "γιούχα" στο Ισραήλ, η "σατανική" συμμετοχή της Ιρλανδίας και ο τσίτσιδος Φινλανδός

Η EBU, μεταξύ άλλων, απαγόρευσε την ευρωπαϊκή σημαία από τον διαγωνισμό, με την απόφαση αυτή να έχει προκαλέσει την οργή της Κομισιόν.

Η απόφαση της EBU να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του τελικού του Σαββάτου, ήταν ένα δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU», είπε ο Σχοινάς στο POLITICO, σε έναν διαγωνισμό που επισκιάστηκε από πολιτικές διαμάχες, αλλά και την απόφαση της Ένωσης να απαγορεύσει τη σημαία του μη δυαδικού φύλου.


Μαργαρίτης Σχοινάς: Άστοχη η απόφαση της EBU

Ο επίτροπος είπε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για πρώτη φορά σημαίες άλλες από αυτές των συμμετεχουσών χωρών ήταν άστοχη, δεδομένων των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου μήνα, και τη στιγμή που χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στους δρόμους της Τιφλίδας για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες που αντιπροσωπεύει η ΕΕ.

Ένας εκπρόσωπος της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, δηλώνοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία, που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, η οποία συχνά κυματίζει δίπλα στις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Ο Έλληνας αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Playbook του POLITICO: «Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση γιατί το κάνει αυτό η EBU. Και τι εξυπηρετεί αυτό;».

«Λιγότερο από έναν μήνα από τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision;», πρόσθεσε ο επίτροπος.

«Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ένας εκπρόσωπος της EBU υποστήριξε ότι η φετινή πολιτική της Eurovision για τις σημαίες ήταν «η ίδια με το 2023», με τους θαυμαστές να επιτρέπεται να φέρουν μόνο σημαίες των «συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/υπερηφάνειας». Αλλά βίντεο της περσινής εκδήλωσης δείχνουν ξεκάθαρα πολλές σημαίες της ΕΕ στο κοινό.

Ο Σχοινάς είπε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU εντός της ημέρας. «Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αναζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

*Πηγή: politico.eu