«Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Φοιτητική Ιντιφάντα», «Προστατέψτε τη Γάζα» είναι µόνο µερικά από τα συνθήµατα που φωνάζουν εκατοντάδες φοιτητές στα πανεπιστήµια των ΗΠΑ διαδηλώνοντας κατά του πολέµου Ισραήλ - «Χαµάς».

*Διαβάστε εδώ: Λευκός Οίκος: Δεν πιστεύουμε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Ο αναβρασµός που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξυπνάει µνήµες 56 ετών, όταν το 1968 φοιτητές διαδήλωναν κατά του πολέµου στο Βιετνάµ. Κοινός παρονοµαστής και στις δύο περιόδους είναι το ∆ηµοκρατικό Κόµµα. Τότε στην εξουσία βρισκόταν ο Λίντον Τζόνσον και τώρα ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται αντιµέτωπος µε την οργή των νέων. Αυτών που τέσσερα χρόνια πριν του έδωσαν την ευκαιρία να αναλάβει την προεδρία διαδεχόµενος τον Ντόναλντ Τραµπ.

Τέτοιου είδους διαµαρτυρίες, όµως, µπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψήφο των νέων στις εκλογές της 4ης Νοεµβρίου, µε αποτέλεσµα να µειωθούν οι πιθανότητες επανεκλογής του.

Στην ίδια έρευνα, το 51% των νεαρών Αµερικανών δήλωσε ότι υποστηρίζει µια µόνιµη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ µόλις το 10% δήλωσε αντίθετο σε µια τέτοια εξέλιξη.

Εξίσου ανησυχητικό για το στρατόπεδο του προέδρου των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι στην ίδια δηµοσκόπηση σχεδόν το 60% των νεαρών 18-29 ετών δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται σε λάθος δρόµο», µε µόνο το 9% να πιστεύει ότι τα πράγµατα «βαδίζουν γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τον Απρίλιο, δηµοσκόπηση του Χάρβαρντ έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραµπ κατά 8% στην οµάδα 18-29 ετών, από 23% που ήταν το προβάδισµα τον αντίστοιχο µήνα του 2020


Επέμβαση στο Κολούμπια

Η Αστυνοµία της Νέας Υόρκης επενέβη στην πανεπιστηµιούπολη του Κολούµπια, όπου διαδηλωτές, αλληλέγγυοι στους δοκιµαζόµενους Παλαιστινίους, είχαν κλειστεί στο Χάµιλτον Χολ, ένα κτίριο που είχε καταληφθεί και το 1968 στις κινητοποιήσεις κατά του πολέµου στο Βιετνάµ. Oι αστυνοµικοί προχώρησαν σε µαζικές συλλήψεις, που, σύµφωνα µε τους «New York Times», ξεπέρασαν τις 1.000. Ανάλογες εικόνες παρατηρήθηκαν και στο UCLA και στο πανεπιστήµιο της Νότιας Φλόριντα. Στις 6 Μαΐου το πανεπιστήµιο ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγµατοποιήσει τη µεγαλειώδη τελετή αποφοίτησης (15/6), αντιθέτως θα πραγµατοποιήσει εκδηλώσεις «µικρότερης κλίµακας», µε επίκεντρο τις εκάστοτε σχολές.

Οι καταλήψεις και όσα διαδραµατίστηκαν στο Κολούµπια έδωσαν το έναυσµα για νέες κινητοποιήσεις, όπως στο Γέιλ, όπου οι Αρχές φόρεσαν πλαστικές χειροπέδες σε δεκάδες διαδηλωτές, ενώ καταλήψεις σηµειώθηκαν στο MIT, το Ταφτς, το Εµερσον, το Μπέρκλεϊ, το Μπράουν, το πανεπιστήµιο του Τέξας κ.α. Στο Πρίνστον 17 φοιτητές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήµατά τους για την Παλαιστίνη.

Οι Αρχές του ιδρύµατος ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους. Την ίδια ώρα, ο γερουσιαστής των ∆ηµοκρατικών Μπέρνι Σάντερς τάσσεται υπέρ των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν και Αµερικανοί βουλευτές που σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους φοιτητές - διαδηλωτές. Ο Ρεπουµπλικανός βουλευτής Αντι Ογκλς, ένθερµος υποστηρικτής του Ισραήλ, κατέθεσε νοµοσχέδιο που προβλέπει την ανάκληση της βίζας όλων των αλλοδαπών φοιτητών που έχουν συλληφθεί «ενώ οργανώνουν, συµµετέχουν ή προωθούν καταυλισµούς στην πανεπιστηµιούπολη ιδρυµάτων Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ή αργότερα».

Τον Απρίλιο, δηµοσκόπηση του Χάρβαρντ έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραµπ κατά 8% στην οµάδα 18-29 ετών, από 23% που ήταν το προβάδισµα τον αντίστοιχο µήνα του 2020


Καταλήψεις και στην Ευρώπη

Από το κύµα των διαδηλώσεων έχει επηρεαστεί και η Ευρώπη. Φοιτητές φορώντας την παλαιστινιακή µαντήλα έχουν προχωρήσει στον αποκλεισµό πανεπιστηµιακών χώρων κυρίως στη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη ∆ανία και την Ισπανία.

Στο Παρίσι σηµειώθηκε αστυνοµική επέµβαση, ενώ στη Σορβόννη αποµακρύνθηκαν φοιτητές που είχαν προχωρήσει σε συµβολική κατάληψη αµφιθεάτρου του πανεπιστηµίου. Τέλος, στην Ισπανία φοιτητές έχουν κατασκηνώσει στη Βαλένθια, στη Βιτόρια, στο Μπιλµπάο, στο Σαν Σεµπαστιάν, στην Παµπλόνα, στη Σαραγόσα, στη Βαρκελώνη, στο Αλικάντε, στη Σεβίλλη, στη Μάλαγα και στη Μαδρίτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/05/2024