Είχα τη µεγάλη τιµή να εκλεγώ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συµβουλίου της Ευρώπης τον περασµένο Ιανουάριο, και µάλιστα οµοφώνως από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που συναριθµούν 612 βουλευτές από 46 χώρες, όσες και τα µέλη του αρχαιότερου και µεγαλύτερου πολιτικού οργανισµού στην Ευρώπη. Το Συµβούλιο -του οποίου η χώρα µας είναι µέλος εξαρχής- ιδρύθηκε το 1949 και φέτος εορτάζει τα 75 του χρόνια. Η ιδέα για την Ηµέρα της Ευρώπης ξεκίνησε από το ίδιο το Συµβούλιο της Ευρώπης το 1964, στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του, και αργότερα, στη δεκαετία του ’80, υιοθετήθηκε από την τότε ΕΟΚ, τη σηµερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο οργανισµοί είναι άρρηκτα συνδεδεµένοι µεταξύ τους κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καµία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν µπόρεσε να εισέλθει στην οικογένεια των 27 κρατών-µελών εάν προηγουµένως δεν είχε γίνει µέλος του Συµβουλίου. Πολλοί στις χώρες της Ε.Ε. συγχέουν τον οργανισµό µε όργανα της Ε.Ε. Ένας από τους στόχους που έθεσα όταν εξελέγην πρόεδρος ήταν να βοηθήσω ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν µεγαλύτερη ορατότητα στους λαούς της ηπείρου µας. Έτσι, σε κάθε ευκαιρία επαναλαµβάνω πως το Συµβούλιο της Ευρώπης είναι ο πολιτικός οργανισµός στον οποίο έχουν οι ιδρυτές του (Τσώρτσιλ, Αντενάουερ, Ντε Γκάσπερι, Μιτεράν κ.λπ.) εναποθέσει την τήρηση της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, του κράτους ∆ικαίου και της ∆ηµοκρατίας. Είναι το ίδιο το Συµβούλιο της Ευρώπης που διοργανώνει αποστολές παρατηρητών σε χώρες που είναι υπό επιτήρηση, σε εκλογικές αναµετρήσεις, αλλά και που εκλέγει τους δικαστές του ∆ικαστηρίου του Στρασβούργου, του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου (Ε∆∆Α).

Τα σύνορα του Συµβουλίου της Ευρώπης ξεκινούν από το Ηνωµένο Βασίλειο και φτάνουν έως την Τουρκία και το Αζερµπαϊτζάν, ενώ συνεργαζόµενα µέλη ή και παρατηρητές έρχονται από το Μαρόκο και τον Καναδά έως το Μεξικό και το Βατικανό. Στο Κοινοβούλιο, που συνεδριάζει σε ολοµέλεια τέσσερις φορές τον χρόνο (µία εβδοµάδα κάθε φορά, ήτοι Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούνιο και Οκτώβριο), προσέρχονται βουλευτές που είναι εκλεγµένοι στα Κοινοβούλιά τους και συνήθως προσωπικότητες µεγάλης πολιτικής εµπειρίας. Από την Ελλάδα, για παράδειγµα, µετέχουν οι: Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας), Γιώργος Παπανδρέου, Αλέξης Τσίπρας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Αννα Ευθυµίου, Μαρία Συρεγγέλα, Γιώργος Σταµάτης, ∆ηµήτρης Μάντζος, Νίνα Κασιµάτη και Λιάνα Κανέλλη. Οι Έλληνες βουλευτές µετέχουν δραστήρια στις εργασίες όχι µόνο στις εβδοµάδες συνεδρίασης της ολοµέλειας στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, αλλά και στη διάρκεια της χρονιάς σε επιτροπές, αφού η Συνέλευση του Συµβουλίου της Ευρώπης λειτουργεί όπως κάθε Κοινοβούλιο, µε επιτροπές, εκτός από την ολοµέλεια.

Στο Συµβούλιο είναι διαπιστευµένοι 46 πρέσβεις από τις χώρες-µέλη και συναπαρτίζουν την Επιτροπή Υπουργών, µε επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-µελών, οι οποίοι επίσης συνεδριάζουν σε ολοµέλεια. Οι πρέσβεις κάθε εβδοµάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών µίνιµουµ µία φορά τον χρόνο.Το ευρωπαϊκό ιδεώδες δεν θα υπήρχε χωρίς το Συµβούλιο της Ευρώπης, εκεί όπου συναντώνται οι ευαισθησίες του δυτικού πολιτισµού µε διαφορετικές κουλτούρες, αλλά υπό το πρίσµα του σεβασµού των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. ∆εν υπηρετούν όλες οι χώρες στο έπακρο όλες τις αρχές ενός κράτους ∆ικαίου, αλλά όπου υπάρχουν παραβιάσεις αυτές αναδεικνύονται για να διορθωθούν. Η διαρκής ώσµωση δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για µια Ευρώπη που θα συνεχίσει να δίνει τα φώτα του πολιτισµού και της πρωτοπορίας.

*Θόδωρος Ρουσόπουλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»