Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι δέκα Ελληνες εκπρόσωποι της Κοµισιόν
Ημέρα της Ευρώπης
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιλεγόµενοι από την Ελλάδα εκπρόσωποι στην Κοµισιόν υπήρξαν πολιτικοί εν ενεργεία, κοινοβουλευτικοί και διατελέσαντες υπουργοί, ακόµα και επικεφαλής κοµµάτων της µειοψηφίας
Στα 43 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αρχικά, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αργότερα, δέκα και µόνον Ελληνες βρέθηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης, την επονοµαζόµενη Κοµισιόν, ως επίτροποι. Παρά το γεγονός ότι οι επίτροποι από κάθε χώρα επιλέγονται από τις εθνικές κυβερνήσεις ως εκπρόσωποι του εθνικού κράτους, η λειτουργία τους στην Επιτροπή καθορίζεται από τους άξονες και τις προτεραιότητες που αποφασίζονται από τα κοινοτικά όργανα για λογαριασµό των ενιαίων συµφερόντων της ευρωπαϊκής οντότητας και όχι στη βάση των ειδικών συµφερόντων της χώρας καταγωγής τους.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιλεγόµενοι από την Ελλάδα εκπρόσωποι στην Κοµισιόν υπήρξαν πολιτικοί εν ενεργεία, κοινοβουλευτικοί και διατελέσαντες υπουργοί, ακόµα και επικεφαλής κοµµάτων της µειοψηφίας. Η σειρά των επιτρόπων ακτινογραφεί τις συνθήκες και τις πλειοψηφίες στο εθνικό Κοινοβούλιο της κάθε εποχής στη µακρά αυτή χρονική διαδροµή. Συγκεκριµένα και µε χρονική σειρά επίτροποι στην Κοµισιόν από την πλευρά της Ελλάδας διορίστηκαν οι:
- Γιώργος Κοντογιώργης (1981-1985). Αποτέλεσε και το κεντρικό πρόσωπο στην οµάδα διαπραγµατεύσεων και προετοιµασίας της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΕΟΚ.
- Γρηγόρης Βάρφης (1985-1989). Επίσης σηµαντικό πρόσωπο στην περίοδο προετοιµασίας για την ένταξη της χώρας στην Κοινότητα. ∆ιετέλεσε επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής.
- Βάσω Παπανδρέου (1989-1993). Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος στην Κοµισιόν. Αρµόδια για θέµατα απασχόλησης, για τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές υποθέσεις, το ανθρώπινο δυναµικό και την ισότητα των δύο φύλων.
- Ιωάννης Παλαιοκρασσάς (1993-1995). Αρµόδιος για θέµατα περιβάλλοντος και αλιείας.
- Χρήστος Παπουτσής (1995-1999). Αρµόδιος για θέµατα ενέργειας της Ευρώπης.
- Αννα ∆ιαµαντοπούλου (1999-2004). Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά θέµατα.
- Σταύρος ∆ήµας (2004-2009). Αρµόδιος για θέµατα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων αλλά και περιβάλλοντος.
- Μαρία ∆αµανάκη (2010-2014). Αρµόδια για θέµατα θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας.
- Δηµήτρης Αβραµόπουλος (2014-2019). Αρµόδιος µετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας της Ε.Ε. Η θητεία του συµπίπτει µε τους χειρισµούς που χρειάστηκαν να γίνουν για την ανάσχεση των πλέον µαζικών ρευµάτων παράτυπης µετανάστευσης σε µια καµπή για την ευρωπαϊκή ενότητα, που απειλήθηκε ακόµα και η συνοχή της µπροστά στην κρίση που προέκυψε από ευκαιριακές επιλογές κυρίαρχα της Γερµανίας της εποχής Μέρκελ. Η θητεία του Ελληνα επιτρόπου χαρακτηρίστηκε ως απολύτως επιτυχής σε µια «ηλεκτρική καρέκλα» σε επίπεδο Κοµισιόν για την εποχή.
- Μαργαρίτης Σχοινάς (2019- ). Αντιπρόεδρος (εν ενεργεία) και όχι µόνον επίτροπος στην Κοµισιόν, αρµόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, σε µια εποχή που το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από συνεχείς αναταράξεις, µε τον αυταρχισµό και τον πόλεµο να επιστρέφουν. Ο κ. Σχοινάς έχει θητεία πενταετή και όχι τετραετή µετά τις θεσµικές αλλαγές που αποφασίστηκαν σε επίπεδο Ε.Ε.